Android Recenzije

Recenzija: Sony Xperia T


Sony je ove godine izbacio pozamašan broj modela smartphone uređaja koji po dizajnu, ali i specifikacijama prilično nalikuju jedan drugome. Istina, u donjem cjenovnom razredu to je do sada bilo uobičajeno, no ovoga puta sličnu situaciju imamo i kod skupljih uređaja. Tako je u proljeće ove godine na naše tržište stigao 4,3-inčni Sony Xperia S, čija je relativno pristupačna i razumna cijena dodatno pridonijela njegovoj popularnosti. Nekoliko mjeseci kasnije, stiže nam i Sony Xperia Ion koji dolazi s vrlo sličnim specifikacijama, ali nešto većim zaslonom od 4,6 inča. Ubrzo nakon toga Sony na tržište izbacuje treći uređaj više klase u jednoj godini, što nas je u određenoj mjeri iznenadilo.

Osnovne karakteristike


- Dimenzije: 129.4 x 67.3 x 9.4 mm

- Masa: 139 grama

- Zaslon: 4,6″ IPS-LCD 1280 x 720 točaka, 323 ppi

- Procesor: Dvojezgreni Krait takta 1,5 GHz na Snapdragon S4 čipsetu

- Grafički procesor: Adreno 225

- RAM: 1 GB

- Interna memorija: 16 GB (dostupno 11 GB)

- Utor za memorijske kartice

- Kamera: 13 MP

- Video kamera: 1080p @ 30 fps

- Operativni sustav: Android 4.0 Ice Cream Sandwich

- Stereo radio s RDS-om

- Baterija: 1850 mAh

Prednosti

- Dizajn
- Zaslon
- Performanse

Nedostaci

- Kamera ispod očekivanja
- Relativno slaba baterija

Dizajn i kućište


U startu treba reći da je Sony Xperia T jedan od najbolje dizajniranih Androida u zadnjih godinu dana. Premda zaobljeni stražnji dio neodoljivo podsjeća na prošlogodišnji model Xperia Arc, ukupan dojam upotpunjuje dvodjelno kućište koje u crno-bijeloj verziji, kakva nam je stigla na test, izgleda posebno atraktivno. Naravno, doživljaj dizajna je individualan, no uvjeren sam da će se većina složiti s konstatacijom da se radi o zaista izvrsnom dizajnu.

Također je bitno kazati da cijeli uređaj uopće ne izgleda glomazno. Dobar dizajn skriva stvarne dimenzije i stvara dojam da je uređaj općenito manji. Ovo doduše govorim iz kuta korisnika Samsunga Galaxy S3, pa je moguće da se radi o subjektivnom dojmu.

S ergonomske strane, Sony Xperia T odlično leži u ruci, no dojam donekle kvari neobičan raspored hardverskih tipki. Naime, tipka za uključivanje, tipka za podešavanje glasnoće i ona za uključivanje kamere smještene su na donjem dijelu desnog boka, što je prvi takav slučaj otkad testiramo mobitele.
Ono što se nalazi na gornjem dijelu jesu vratašca koja skrivaju utore za micro SIM i microSD memorijsku karticu, a nije najjasnije zašto su ti utori morali biti smješteni baš na tom dijelu, jer suprotni bok sadrži samo micro USB utor.

Na poleđini imamo malu izbočinu koja skriva leću kamere, no za razliku od HTC-a One X na kojemu se staklo nalazi na vrhu izbočine, ovdje je ono ipak dovoljno skriveno, što će spriječiti oštećenja.

Premda nije najtanji smartphone na tržištu, Sony Xperia T zahvaljujući svom zaobljenom obliku djeluje elegantno i nadasve atraktivno.

Zaslon


Sony Xperia T dolazi s 4,6-inčnim IPS LCD zaslonom, upotpunjenim Sonyjevom tehnologijom BRAVIA engine koja zahvaljujući posebnom softverskom procesuiranju slike omogućuje kvalitetniji prikaz boja s naglaskom na bolji kontrast.

Kut vidljivosti, preciznost i odaziv na iznimno su visokoj razini, zapravo ništa više ni manje od onoga što smo od jednog top modela i očekivali. HD rezolucija od 1280 x 720 točaka na 4,6 inčnom zaslonu daje gustoću točaka od 323 ppi, što će omogućiti istinsko uživanje u slici i videu.

Kad govorimo o dijagonali, treba reći da je od ukupne površine potrebno oduzeti dimenzije crne trake na dnu zaslona koja sadrži tri virtualne ICS tipke (kao na Galaxy Nexusu), čime nam za rad i prikaz ostaje površina čija dijagonala iznosi 4,3 inča. Ipak, za vrijeme reprodukcije videa, spomenuta se traka povuče i cijelu površinu ostavlja na raspolaganju.

Operativni sustav, sučelje i performanse
Premda smo već duboko zagazili u četvrti kvartal, Sony Xperia T na tržište ipak dolazi s Androidm 4.0 (Ice Cream Sandwich), neovisno o tome što je od Googleovog predstavljanja Androida 4.1 (Jelly Bean) prošlo već četiri mjeseca. U međuvremenu je Google izdao i Android 4.2, što proizvođačima dodatno komplicira situaciju s nadogradnjama. Bilo kako bilo, ICS je tu, a Jelly Bean bi trebao stići uskoro. Razlike između ove dvije verzije Androida nisu toliko značajne i nema razloga za bilo kakvo kukanje. Procesor u ovom uređaju je dovoljno jak, tako da famozni „Project Butter“ koji dolazi s Jelly Beanom vjerojatno neće donijeti neku drastičnu promjenu u performansama.Sučelje na Xperiji T nije se mnogo promijenilo u odnosu na nekoliko prethodnih modela. Dakle, imamo pet početnih zaslona s prečicama aplikacija i widgetima, i  novi izbornik za manipulaciju widgetima. Najveća novost su, dakako, tri ICS virtualne tike na dnu zaslona kao na Galaxy Nexusu, tj, prvom ICS smartphoneu. Kada su u Googleu ovo vidjeli, zasigurno su slavili jer je barem jedan proizvođač proizveo uređaj prema njihovoj viziji.

Premda ove tri funkcijske tipke u startu smanjuju raspoloživu površinu zaslona, njihova je prednost nad kapacitivnim tipkama ta što su veće od onih na prethodnim modelima i nije potrebna pretjerana preciznost kako bi reagirale na dodir. Naime, kod Xperije S i Xperije Ion kapacitivne tipke ispod zaslona su toliko male i neprecizne da je potrebno dulje vrijeme privikavanja.Task manager, koje se pokreće pritiskom na desnu funkcijsku tipku redizajniran je u odnosu na onog kakvog viđamo na većini ICS i Jelly Bean uređaja. Uz prikaz otvorenih aplikacija u stupcu s desne strane, dobio je i malo veći izbornik na dnu s prečicama prema tzv. malim aplikacijama, koje „plutaju“ iznad drugih aplikacija i uobičajenih stavki na početnim zaslonima. Radi se o sljedećim aplikacijama: kalkulator, štoperica, bilješke i diktafon.Dvojzgreni Krait procesor na Snapdragon S4 čipsetu u ovom uređaju jamči izuzetno visok stupanj fluidnosti u radu i nošenje s najzahtjevnijim aplikacijama i igrama. U dva tjedna, koliko smo se družili s Xperijom T, nismo zabilježili rušenje aplikacija niti bilo kakvo zastajkivanje sučelja. Dakle, ovaj uređaj slobodno može konkurirati četverojezgrenoj konkurenciji od drugih proizvođača.

Internet
Sony Xperia T dolazi s dva web preglednika. Prvi je standardni ICS browser koji donosi poznato minimalističko sučelje uz neznatne intervencije od strane Sonyja. Nudi uobičajene mogućnosti mobilnog surfanja u tabovima, sinkronizaciju s desktop oznakama itd, a posebno treba naglasiti vrlo kvalitetno izvedenu text reflow funkciju koja se aktivira dvostrukim dodirom.

Drugi preglednik je Chrome, o kojem ne treba previše trošiti riječi. Radi se o trenutno najboljem mobilnom web pregledniku za Android, a pored uobičajenih mogućnosti nudi i sinkronizaciju otvorenih tabova, lozinki i povijesti s Chromeom na računalu. Tu je još i mogućnost incognito surfanja, no text reflow u klasičnom smislu nije podržan. Naime, u Chromeu je problem sitnog teksta riješen na način da u postavkama odaberete idealnu veličinu fonta koji će se kasnije prikazivati na svim otvorenim web stranicama.

Multimedija
Galerija fotografija slična je onoj koju smo vidjeli na modelu Xperia Ion, dakle podijeljena je na tri taba. Prvi prikazuje fotografije i video, drugi mapu na kojoj su ucrtane lokacije fotografija s geo oznakom, dok treći tab sadrži online fotografije, npr. one iz Picasa servisa.

Unutar galerije fotografije je moguće obrađivati jednostavnim alatom (rotacija i izrezivanje), a svaku od njih u trenutku je moguće podijeliti na društvenim mrežama, drugim online servisima i poslati MMS-om ili mailom.Video isječke je moguće pokrenuti izravno iz galerije, a tu je i zasebna aplikacija za reprodukciju videa. Očekivano, video player bez problema vrti .mp4 i .3gp datoteke, što kod DivX-a nije slučaj. Pojedini .avi filmovi nisu se mogli niti pokrenuti, dok su se drugi reproducirali bez zvuka. Ovo pripisujemo nedostatku potrebnih video i audio codeca, no rješenje kao i uvijek leži u instalaciji alternativnih video playera, kao što je vPlayer.

Kako to inače biva na Sonyjevim uređajima, Walkman je zadužen za reprodukciju glazbe i ovdje dolazi u donekle redizajniranom izdanju. Aplikacija je podijeljena na dva osnovna taba, od kojih jedan prikazuje trenutno izvođenu pjesmu, dok se u drugom („Moja glazba“) nalaze mape s rasporedom po albumima.

Walkman aplikacija je izvedena vrlo atraktivno, a uz standardne mogućnosti nudi i equalizer za ručno podešavanje zvučnih efekata. Kontrolama Walkmana moguće je pristupiti putem widgeta za početni zaslon te unutar polja s obavijestima.

Recimo još i to da jak vanjski zvučnik daje solidnu kvalitetu zvuka.

Povezivanje


Ono čime se Sony Xperia T ističe iz mase smartphone uređaja jest podrška za HSPA+ DC (Dual Carrier) nadogradnju 3G mreže kojom se postiže teoretska brzina od 42 mbps u downloadu. U praksi to vam neće puno značiti, jer je situacija u Hrvatskoj trenutno takva da svega nekoliko baznih stanica pojedinih operatera podržava ove brzine. Ipak, na područjima većih gradova sve je više BTS-ova koji podržavaju „običnu“ HSPA+ mrežu koja postiže teoretsku brzinu do 21 mbps u downloadu.

Gledajući samo indikator, jačinu Wi-Fi signala na Xperiji T možemo svrstati u prosječnu, no znamo da indikator sam po sebi nije mjerilo i da je ovisan o izračunu prikaza crtica na zaslonu, što je opet stvar softverske prirode.

Od ostalih bežičnih načina spajanja spomenimo još Wi-Fi Direct za spajanje s ostalim uređajima koji podržavaju ovu mogućnost, NFC te DLNA za spajanje s kompatibilnim TV uređajima.

Kamera
Sony je uvijek bio poznat po dobrim kamerama u svojim uređajima, pa tako i Xperia T dolazi s jednim od najjačih senzora na tržištu. No ipak, znamo da broj piksela u kvaliteti fotografije ne igra presudnu ulogu te da je jedan od važnih faktora i softver. Kvaliteta fotografija snimljenih ovom kamerom mogla bi se svrstati u kategoriju dobre i zadovoljavajuće, no ipak ispod razine koju smo od Sonyja očekivali. U našem usporednom testu kamera kojeg ste mogli pročitati ovdje, vidljivo je da su slike snimljene Samsungom Galaxy S3 u pravilu bolje i jasnije, osim u kategoriji lošije osvijetljenosti gdje Xperia T odsnosi pobjedu. Pretpostavljamo da se ovdje radi samo o softverskom nedostatku i nadamo se da će u jednoj od sljedećih nadogradnji Xperia T davati kvalitetnije fotografije.

Slijede 10 MP fotografije snimljene na vanjskom svjetlu, u zatvorenom prostoru, u uvjetima prigušenog svjetla i u potpunom mraku uz upotrebu bljeskalice.

Sučelje kamere smo već vidjeli na mnogim drugim ICS modelima i tu nema velikih novosti. Sustav nudi automatsko prepoznavanje scena i podešavanje uobičajenih postavki (ISO, ekspozicija, balans bijele boje, brzina zatvarača i mjerenje svjetlosti.) Tu su još i digitalni stabilizator slike, geo označavanje, prepoznavanje osmjeha i samookidač.

Uređaj snima fotografije u 13 MP rezoluciji omjera 4:3, 10 MP (16:9) te 2 MP u 4:3 i 16:9 omjerima slike. Uz uobičajeni autofokus u jednoj točki, Sony Xperia T nudi i višestruko fokusiranje u pet točaka te ručno određivanje fokusa dodirom po zaslonu.

Kamera snima video u 1080p rezoluciji pri 30 fps-a, što rezultira prilično kvalitetnim video snimkama, čemu pridonosi i kontinuirani autofokus. S druge strane, motor autofokusa je prilično glasan, pa će se u tišim uvjetima snimanja ponekad čuti i na snimljenom materijalu.

U nastavku slijedi jedan primjerak video isječka:


Baterija


Sony Xperia T dolazi s baterijom kapaciteta 1850 mAh, što u današnjim uvjetima na tržištu predstavlja donju granicu za uređaj ovako velikog zaslona. U uvjetima stalne veze s internetom (Wi-Fi/3G), aktivnom sinkronizacijom nekoliko servisa i uz umjerenu upotrebu svih resursa uređaja, baterija je izdržala otprilike 15 sati. Uštede se mogu postići prebacivanjem rada na 2G mrežu i/ili spajanje na internet po potrebi.

Zaključak


Sony Xperia T je treći Sonyjev top model u kalendarskoj godini, no razlike među njima daleko su od drastičnih. Ukoliko već posjedujete npr. Xperiju S, nema puno razloga za prelazak na ovaj model.

Inače, atraktivan dizajn ovog uređaja kao i HD zaslon, svakako će privući određeni dio publike, a ne treba zaboraviti ni izvrsne performanse koje osigurava odličan Krait procesor. U usporedbi s uređajima pokretanim četverojezgrenim procesorima, kakav je primjerice Samsung Galaxy S3, razliku ćete primijetiti samo u određenim segmentima i uz uvjet da ste takav uređaj koristili zaista dugo.

13 MP kamera nominalno obećava mnogo, no na kraju smo se ponovo uvjerili u već poznatu činjenicu da nije u pikselima sve.

Sony Xperia T sada se već nalazi u ponudi pojedinih operatera, a cijena samog uređaja varira od 4300 do 5000 kuna, što ga svrstava u isti rang s najljućom konkurencijom kao što su Samsung Galaxy S3 i HTC One X.

Uređaj na testiranje ustupio: Sony Mobile