Recenzija: Sony Xperia tipo

Operativni sustav, sučelje i performanse

Sony Xperia tipo jedan je od prvih uređaja nižeg cjenovnog razreda koji u startu dolazi s Androidom 4.0, tj. ICS-om. Zahvaljujući sada već standardnoj Sonyjevoj nadogradnji, sam izgled sučelja ne razlikuje se puno od onog na Gingerbreadu. Imamo uobičajenih pet početnih zaslona na koje možemo dodavati sadržaj u vidu prečica aplikacija, mapa, bookmarka i widgeta.
Prečice aplikacija dodajemo na klasičan način odvlačenjem ikonica iz glavnog izbornika, a ono što je iz temelja izmijenjeno jest dodavanje widgeta. Nakon inicijalnog dodira na prazno mjesto na zaslonu i odabira stavke widgeti na zaslonu se otvara 3D pomična traka s prikazom widgeta. Ovo je zaista zanimljivo rješenje jer uz prikaz pravog izgleda widgeta omogućuje i prilično brz odabir te postavljanje na željeno mjesto.

Statusna traka na vrhu zaslona prikazuje uobičajene stavke, tj. indikatore i obavijesti, a povlačenjem prema dolje otkriva detalje. Nažalost, ovo polje ne sadrži prečice prema često korištenim postavkama kao što je to slučaj na mnogim drugim uređajima.

Sony Xperia tipo dolazi s 800 MHz Cortex-A5 procesorom na Qualcomm MSM7225AA čipsetu u kombinaciji s Adreno 200 grafičkim procesorom. Treba reći da je ovaj procesor ugrađen i u mnoge druge uređaje u kojima je clockan na nešto viši takt od 1 GHz. Općenito, kombinacija ovih detalja i 512 MB RAM-a zaslužna je za prilično solidne performanse i fluidnost.

Telefon i poruke

U ovom dijelu nema ničeg posebnog za naglasiti. Aplikacija Telefon prilikom uključivanja u startu nudi numeričku tipkovnicu te dva dodatna taba s kontaktima i grupama. Jačina zvuka u telefonskom razgovoru je zadovoljavajuća, ali će, kao i obično, najviše ovisiti o jačini signala i općem stanju mreže.

Uz SMS i MMS poruke moguće je komunicirati i putem E-maila. Za ovu svrhu zadužen je E-mail klijent koji podržava POP, IMAP i Microsoft Exchange pretince. Naravno, za svaku drugu komunikaciju putem chat servisa i društvenih mreža potrebno je instalirati odgovarajuće aplikacije.

Web preglednik

Na Xperiji tipo nalazimo još jedan standardni web preglednik s uobičajenim minimalističkim sučeljem, svojstven mnogim drugim uređajima temeljenim na ICS-u. Podržano je surfanje u više prozora, odabir incognito opcije, pregled desktop verzije web stranica i mogućnost spremanja za offline čitanje. Također, u startu je podržan  “text reflow” te zanimljiv prikaz brzih kontrolnih tipki koje trebate omogućiti u postavkama (labs). Radi se o pet plavih virtualnih tipki raspoređenih u polukrug, a aktiviraju se dodirom na desni ili lijevi rub zaslona. Pomoću njih je moguće otvoriti novi prozor, pristupiti popisu već otvorenih te pozvati bookmarke i adresnu traku koja se inače povlači s radne površine.

Stranice: 1 2 3


 
 

Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT