Recenzija: Sony Xperia tipo

Operativni sustav, sučelje i performanse

Sony Xperia tipo jedan je od prvih uređaja nižeg cjenovnog razreda koji u startu dolazi s Androidom 4.0, tj. ICS-om. Zahvaljujući sada već standardnoj Sonyjevoj nadogradnji, sam izgled sučelja ne razlikuje se puno od onog na Gingerbreadu. Imamo uobičajenih pet početnih zaslona na koje možemo dodavati sadržaj u vidu prečica aplikacija, mapa, bookmarka i widgeta.
Prečice aplikacija dodajemo na klasičan način odvlačenjem ikonica iz glavnog izbornika, a ono što je iz temelja izmijenjeno jest dodavanje widgeta. Nakon inicijalnog dodira na prazno mjesto na zaslonu i odabira stavke widgeti na zaslonu se otvara 3D pomična traka s prikazom widgeta. Ovo je zaista zanimljivo rješenje jer uz prikaz pravog izgleda widgeta omogućuje i prilično brz odabir te postavljanje na željeno mjesto.

Statusna traka na vrhu zaslona prikazuje uobičajene stavke, tj. indikatore i obavijesti, a povlačenjem prema dolje otkriva detalje. Nažalost, ovo polje ne sadrži prečice prema često korištenim postavkama kao što je to slučaj na mnogim drugim uređajima.

Sony Xperia tipo dolazi s 800 MHz Cortex-A5 procesorom na Qualcomm MSM7225AA čipsetu u kombinaciji s Adreno 200 grafičkim procesorom. Treba reći da je ovaj procesor ugrađen i u mnoge druge uređaje u kojima je clockan na nešto viši takt od 1 GHz. Općenito, kombinacija ovih detalja i 512 MB RAM-a zaslužna je za prilično solidne performanse i fluidnost.

Telefon i poruke

U ovom dijelu nema ničeg posebnog za naglasiti. Aplikacija Telefon prilikom uključivanja u startu nudi numeričku tipkovnicu te dva dodatna taba s kontaktima i grupama. Jačina zvuka u telefonskom razgovoru je zadovoljavajuća, ali će, kao i obično, najviše ovisiti o jačini signala i općem stanju mreže.

Uz SMS i MMS poruke moguće je komunicirati i putem E-maila. Za ovu svrhu zadužen je E-mail klijent koji podržava POP, IMAP i Microsoft Exchange pretince. Naravno, za svaku drugu komunikaciju putem chat servisa i društvenih mreža potrebno je instalirati odgovarajuće aplikacije.

Web preglednik

Na Xperiji tipo nalazimo još jedan standardni web preglednik s uobičajenim minimalističkim sučeljem, svojstven mnogim drugim uređajima temeljenim na ICS-u. Podržano je surfanje u više prozora, odabir incognito opcije, pregled desktop verzije web stranica i mogućnost spremanja za offline čitanje. Također, u startu je podržan  “text reflow” te zanimljiv prikaz brzih kontrolnih tipki koje trebate omogućiti u postavkama (labs). Radi se o pet plavih virtualnih tipki raspoređenih u polukrug, a aktiviraju se dodirom na desni ili lijevi rub zaslona. Pomoću njih je moguće otvoriti novi prozor, pristupiti popisu već otvorenih te pozvati bookmarke i adresnu traku koja se inače povlači s radne površine.

Stranice: 1 2 3


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT