Recenzija: Sony Xperia tipo

Multimedija

Sony Xperia tipo dolazi s dvije galerije, što je pomalo čudno. Jedna je standardna ICS galerija, dok je druga nazvana Xperia Galerija koja nas izgledom vraća u vrijeme Gingerbreada. Ove se dvije aplikacije u suštini ne razlikuju, osim donekle u rasporedu. Fotografije je moguće sinkronizirati s Picasom i Facebookom za koje postoje posebni albumi te svaku pojedinu podijeliti na raznim drugim online servisima.

Video sadržaj se također pokreće izravno iz galerije koja će reproducirati svaki video zapis snimljen kamerom uređaja, no problemi nastaju kada pokušate pokrenuti DivX format. Budući da nisu podržani svi potrebni codeci, često će se dogoditi da ih ne može pokrenuti ili ih reproducira bez zvuka. Ako baš morate gledati DivX-e, instalirajte si neki od alternativnih video playera iz Google play trgovine.

Svirač glazbe dizajnerski nije posebno primamljiv, ali je pregledan i jasan. Nudi pregled sadržaja po naslovu, izvođaču i albumu te kreiranje playlisti. Prilikom izvođenja svake pjesme, nudi se poveznica na sličan sadržaj na YouTubeu i pretraživanje interneta za tekstove.
Postoji i poseban widget za početni zaslon, ali i kontrole za trenutno izvođenu pjesmu na zaključanom zaslonu.
Jačina vanjskog zvučnika neće vas pretjerano oduševiti, no upotreba slušalica će svakako popraviti dojam.

Kamera

 

3,2 MP kamera u smartphone uređajima već neko vrijeme predstavlja minimum, barem kada je posrijedi količina piksela u senzoru. Ono što ovu kameru svrstava ispod, tog nekog, imaginarnog minimuma je nedostatak autofokusa, a kao točka na “j” dolazi nedostatak bljeskalice. Ovo potonje mogli bismo i preboljeti, no autofokus ipak smatramo potrebnim.

Iz gore navedenih razloga kvaliteta fotografija na dnevnom svjetlu i onih koje nisu snimljene iz neposredne blizine je na razini ostalih uređaja u klasi. Na probleme nailazimo prilikom fotografiranja predmeta iz neposredne blizine, jer je nemoguće dovoljno izoštriti objekt. Ako fotografirate dokumente, osigurajte barem 40-50 cm razmaka, a zbog dovoljno jakog senzora tekst će na kraju ipak biti čitljiv.

S druge strane, softver kamere posjeduje neke funkcije koje drugi uređaji nemaju. Jedna od takvih je mjerenje svjetlosti koje možemo podešavati na tri načina (centar, prosjek i jedna točka).Tu je još podešavanje ekspozicije i balansa bijele boje te dodaci poput izbora scena, samookidača i geo označavanja.

Najveća rezolucija video zapisa koju kamera može snimiti je VGA pri frekvenciji os 25 sličica u sekundi. Neovisno o rezoluciji, nemojte očekivati da će vas kvaliteta videa oduševiti, no manje zahtjevnim korisnicima svakako će poslužiti.

Baterija

Zbog relativno malog zaslona vijek trajanja baterije jedna je od svjetlijih strana ovog uređaja. U uvjetima stalne veze s internetom (3G/Wi-Fi) i uz umjereno korištenje svih funkcija uređaja kapacitet od 1500 mAh osigurat će do dva dana autonomije. Dodatne uštede mogu se postići na uobičajen način, dakle, prebacivanjem rada na 2G mrežu i spajanje na internet po potrebi.

Zaključak

Sony Xperia tipo je miješana pizza. Činjenica da ne treba čekati nadogradnju na ICS koji predstavlja svojevrstan prag u razvoju Androida dovoljan je razlog za nabavku ovog uređaja. Kvalitetan hardver omogućuje solidne preformanse, a kompaktne dimenzije osiguravaju praktičnost i zadovoljavajuću ergonomiju.
S druge strane imamo nešto manje atraktivan zaslon, premda još uvijek u prosjeku cjenovnog razreda. Također smo vidjeli da se ne može pohvaliti ni kamerom kojoj nedostaju osnovne stvari kao što su autofokus i bljeskalica.

Ukupno gledajući, Sony Xperia tipo zadovoljit će korisnike koji nisu previše zahtijevni te sve one kojima je će biti prvi smartphone uređaj. Cijena uređaja bez ugovorne obveze je oko 1500,00 kuna.

 

Stranice: 1 2 3


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT