Recenzija: Sony Xperia U

Operativni sustav, sučelje, performanse…

Pomalo je neobično pisati o Gingerbreadu (Android 2.3) u vrijeme kada je Ice Cream Sandwich (Android 4.0) već prilično ostario, no što je tu je. Činjenica je da i nakon 7 mjeseci prisutnosti ICS-a Gingerbread još uvijek zauzima preko 60% udjela u Android eko-sustavu. Kada će ICS točno stići ne znamo, ali se nadamo da neće trebati još dugo čekati. Nadogradnja je najprije bila obećana za drugi kvartal, ali eto, sad smo već u trećem, a po tom pitanju još uvijek se ništa ne događa, barem ne u trenutku pisanja ovih redaka.
U svakom slučaju, dvojezgreni procesor u ovom mališanu izvrsno se snašao i performanse koje daje na zavidnom su nivou. 512 MB RAM-a ne predstavlja nikakav poseban nedostatak, jer se većina aplikacija pokreće i izvršava normalno.

Kao i kod veće braće na raspolaganju vam je pet početnih zaslona na koje možete dodavati prečice aplikacija, widgete, bookmarke, mape i sl. Određeni widgeti imaju mogućnost prikazivanja čak i na zaključanom zaslonu, a jedan takav je i onaj za kontrolu glazbe. Traka s obavijestima sadrži uobičajene stavke o jačini signala, napunjenosti baterije te obavijesti o porukama, pozivima i ostalim događajima.
Sučelje radi brzo i fluidno, no nakon pokretanja dvadesetak aplikacija mogući su simptomi poput povremenog zapinjanja. Ništa strašno, na Androidima, posebice onim prije ICS-a to je uobičajena pojava. Moguće je da bi više RAM-a donekle pomoglo, no za cijenu koju Sony za traži i ovo je više nego dovoljno.

Aplikacije

Sony Xperia U dolazi s uobičajenim setom aplikacija koje inače nalazimo na Android uređajima. Uz standardnu Gmail aplikaciju imamo E-mail klijent koji podržava sve popularne protokole za ovu vrstu komunikacije. Za instant messaging zadužen je Google talk, ali ako vam on nije po volji u Google Play trgovini na raspolaganju imate na desetke sličnih protokola i aplikacija.
Za organizaciju poslovnog i privatnog živote brine se kalendar s tri tipa pregleda: dnevni, tjedni i mjesečni. Moguće ga je sinkronizirati s Google kalendarim, ali i s Facebookom.
Za rad s Word, Excel, PowerPoint te PDF dokumentima zadužena je OfficeSuite aplikacija koja omogućuje njihov pregled. Za uređivanje potrebno je kupiti punu verziju. Ovdje je možda potrebno istaknuti kako OfficeSuite 5 otvara čak i Office 2007 dokumente (docx, xlsx…).

Kao dio standardne opreme tu su i Google mape, ali i Wisepilot navigacija. Nažalost, možete ju besplatno koristiti 30 dana nakon čega je potrebno platiti pet dolara za dvogodišnju licencu.

Web preglednik

Sony Xperia U dolazi s klasičnim web preglednikom koji je prisutan na većini uređaja s Gingerbreadom. Površina je čista, bez nepotrebnog viška tipki što unatoč relativno malom zaslonu omogućuje pristojnu preglednost. Dvojezgreni procesor u kombinaciji s relativno malim zaslonom rezultira izvrsnom brzinom i ugodnošću u radu. Stranice se, ovisno o brzini internetske veze, učitavaju vrlo brzo, a zumiranje ide “kao po maslu.” Podržan je i “text reflow” tj. prilagodba veličine fonta zumiranom nivou stranice.
Sav video sadržaj i igre u Flashu preglednik će u pravilu otvoriti bez problema.

Stranice: 1 2 3


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT