Recenzija: Sony Xperia U

Multimedija

Sony Xperia U dolazi s klasičnom galerijom fotografija koje inače nalazimo na Android uređajima. Slike je moguće organizirati u albume, koji mogu biti povezani s Facebookom i Picasom, a označeni su malim logom. Izravno iz galerije slike je moguće poslati MMS-om, e-mailom i podijeliti na mnogim online servisima i društvenim mrežama. Zumiranje je omogućeno klasičnim +/- tipkama, ali i “štipanjem”.

Reprodukcija videa odvija se izravno iz galerije što znači da nema posebne aplikacije za ovu namjenu. DivX format video zapisa je podržan, no neće baš svakog biti moguće pokrenuti što najviše ovisi o rezoluciji u kojoj je snimljen. Što veća rezolucija to manja vjerojatnost kvalitetne reprodukcije. Bilo kako bilo, Sony Xperia U će u svakom slučaju pokrenuti puno veći broj različitih video zapisa nego bilo koji drugi uređaj iz ovog cjenovnog ranga.

Svirač glazbe je također već viđen na drugim Androidma iz Soynjeve radionice. Dakle, omogućena je organizacija glazbe po raznim kriterijima (izvođač, albim, naslov), aplikacija je obogaćena raznim vizualnim efektima, a prisutne su i prečice prema YouTube servisu te prema Wikipediji za dodatne informacije.

Ne treba zaboraviti ni FM radio s RDS-om koji pretražuje lokalne radio stanice, a za slušanje istog potrebne su vam slušalice koje ujedno služe kao antena.
Ukupna kvaliteta zvuka na Xperiji U iznenađujuče je dobra jer je vanjski zvučnik prilično jak, a ne možemo se požaliti ni na doživljaj kada su uključene slušalice.

Virtualna tipkovnica

Premda dijagonala zaslona odgovara onoj na iPhoneu, u okomitom načinu rada nemojte očekivati jednako upotrebljivu tipkovnicu. Naime, zaslon je za razliku od iPhoneovog duži, ali i uži pa je sukladno tome i tipkovnica uža. S druge strane, u vodoravnom načinu rada tipkovnica je sasvim druga priča i prilično je ugodna za korištenje.

Kamera

Sony Xperia U ima ugrađenu 5 megapikselnu kameru čije nam je sučelje poznato iz drugih Androida, dakle prilično jednostavno i relativno pregledno. U osnovi je moguće birati između fotografiranja i video snimanja, a za svaku funkciju određene su zasebne postavke. Uz uobičajene mogućnosti kao što su geo tagging, detekcija lica i sl. Sony Xperia U je u stanju snimati panoramske fotografije, uz mogućnost dodavanja 3D efekata. Takve 3D slike kasnije možete pregledavati na kompatibilnom uređaju poput 3D TV-a ili monitora.

Iako velika većina uređaja s dvojezgrenim procesorom ima mogućnost snimanja Full HD (1080p) videa Sony Xperia je ostala uskraćena za tu mogućnost. Najviše što ovom video kamerom možete snimiti je 720p video pri 30 fps. Kao pozitivnu stranu svakako treba spomenuti kontinuirani autofokus koji radi prilično dobro. Opća kvaliteta videa ne može se mjeriti s najboljima, ali u svakom slučaju će zadovoljiti prosječno zahtjevnog korisnika.

Baterija

U uvjetima umjerenog korištenja te uz uobičajeno aktivnu internetsku vezu, osvjetljenje zaslona 100%, aktivnu sinkronizaciju jednog mailboxa, Google talk i Facebook baterija Sonyja Xperije U bez problema je izdržala cijeli dan (od ujutro do navečer). Autonomija se može produljiti, ali bez aktivne internetske veze te spajanje po potrebi. Također, dodatne uštede mogu se ostvariti prebacivanjem rada na samo 2G mrežu. U najboljem slučaju baterija bi mogla izdržati do dva dana.

Zaključak

Zaslon dijagonale 3,5 inča, dvojezgreni procesor, odlična kamera… Istini za volju, ovako počinje i opis iPhonea 4S koji spada u skupinu osjetno skupljih uređaja. Sony je u ovako malo pakiranje strpao zaista kvalitetan hardver koji će zadovoljiti svakog prosječnog korisnika. Mogli bismo sada prigovarati zbog nedostatka utora za memorijske kartice i skromnih 4 GB interne memorije, ali ukupno gledajući Sony Xperia U za ovu cijenu nudi puno više od modela koji se s njim vole uspoređivati. Primjerice, dvojezgreni procesor u ovom cjenovnom rangu (oko 2000 kuna) kod konkurencije je nemoguća misija, a kvaliteta izrade i konstrukcija kućišta dodatno upotpunjuju dojam.

Stranice: 1 2 3


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT