Recenzija: Tele2fon v1

Web preglednik

Tele2fon dolazi sa standardnim Gingerbread preglednikom. Sučelje je klasično-minimalističko s velikim prostorom za prikaz sadržaja. Omogućeno je surfanje u višestrukim prozorima i njihova jednostavna izmjena. Zumiranje se odvija štipanjem ili pritiskom na virtualne tipke, dok se dvostrukim dodirom aktivira text reflow funkcija, odnosno prilagodba formata teksta zumiranom nivou web stranice. Naravno, ne očekujte da će zumiranje raditi brzo kao na uređajima s jačim procesorima, no prosječni korisnik će se vrlo brzo priviknuti.

Uređaj u startu dolazi s nekolicinom uobičajenih osnovnih aplikacija za organizaciju kao što su kalendar, kalkulator i file manager, dok ćete za ostale uredske alate morati posegnuti u Google play trgovinu.

Upotrebljivost i performanse

Uređajima iz donjeg cjenovnog razreda zaista ne treba progovarati za performanse, no određena razlika u odnosu na konkurenciju ipak postoji. MTK prosecor takta 650 MHz potpomognut s 512 MB RAM-a sa svim se zadaćama u pravilu nosi bez problema, no u odnosu na druge uređaje iz tzv. entry-level kategorije za pokretanje određenih aplikacija bilo mu je potrebno nešto više vremena. Ipak, kada se aplikacija jednom pokrene, u pravilu radi bez poteškoća. Samo listanje kroz sučelje i izbornike prilično je fluidno.

Dodatni problem smo imali s instalacijom Skype aplikacije koja je nakon preuzimanja iz Google Play trgovine prijavila da nije kompatibilna s uređajem.

Virtualna tipkovnica ne sadrži dijakritičke znakove, ali zato u Google play trgovini možete pronaći nekoliko alternativnih rješenja, kao što je npr. „HR keyboard“. Širina zaslona u okomitom i vodoravnom načinu rada omogućuje ugodno tipkanje, što je još jedna prednost u odnosu na konkurenciju.

Ako izuzmemo ove sitnice kao i povremenu neposlušnost kapacitivnih tipki, možemo reći da je opća upotrebljivost uređaja na solidnoj razini.

Multimedija

Galerija fotografija poznata nam je iz drugih uređaja pokretanih Gingerbreadom. Donosi klasičan prikaz i organizaciju slika u albume, a za svaku od njih nudi mogućnost izravnog slanja MMS-om, E-mailom te podjelu na društvenim mrežama i raznim online servisima, pod uvjetom da su njihove matične aplikacije prethodno instalirane.

Kad je reprodukcija videa u pitanju, ne postoji poseban video player, već se sav podržani video sadržaj pokreće izravno iz galerije. Podržani su osnovni video formati kao što 3GP, dok je podrška za popularni DivX izostala. Ovome možete doskočiti na način da iz Google Play trgovine instalirate neki od alternativnih video playera, kao npr. vPlayer koji automatski prepoznaje procesor i instalira potrebne codece. Upravo smo putem vPlayera  testirali prikazivanje filma u .avi formatu i rezoluciji 640 x 480 koji se nakon malo duljeg pokretanja reproducirao bez problema.

Zanimljivo, ovaj uređaj podržava i H.264 video, dakle ima mogućnost prikazivanja .mkv datoteka, ali ne očekujte da ćete pokretati one u 720p rezoluciji.

Reprodukcija glazbe odvija se putem standardnog music playera koji nudi razvrstavanje po izvođaču, naslovu i albumu, a moguće je kreirati i playliste. Kvaliteta zvuka na ugrađenom zvučniku je prosječna, dok je ona u slušalicama na zavidnom nivou za ovaj cjenovni razred. Ipak, same slušalice koje dolaze u prodajnom paketu neće vas očarati kvalitetom, ali će poslužiti za povremeno korištenje. Ukoliko namjeravate intezivnije  preslušavati glazbu preporučamo nabavku in-ear slušalica.

Stranice: 1 2 3


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT