Huawei u razgovoru s američkim tvrtkama o licenciranju 5G tehnologije

Prošli mjesec, osnivač i glavni izvršni direktor Huaweija Ren Zhengfei u intervjuu za The Economist izjavio je da kineska tvrtka razmatra licenciranje svojeg “5G znanja” nekoj tvrtki sa Zapada, kako bi smanjila pritisak SAD-a na temelju optužbi za špijunažu i sigurnosni rizik.

Prema njegovim riječima, Huawei bi zapadnoj tvrtki (ili tvrtkama) ponudio svoje 5G patente, tehničke nacrte i “know-how” po pitanju izgradnje 5G mreža za jednokratnu naknadnu. Time bi praktički neka zapadana tvrtka postala Huaweijev konkurent na području 5G mreže i ona bi imala uvid u sav kod, čime bi Huaweije pokazao kako u njegovoj opremi nema načina za špijunažu, a SAD bi imao tvrtku koja bi gradila 5G mrežu na Zapadu i u idealnoj situaciji sankcije bi prestale.

Kako danas javlja Reuters, Huawei je u ranoj fazi razgovora sa američkim tvrtkama o licenciranju svoje 5G tehnologije. To je za Reuters izjavio Vincent Pang, viši dopredsjednik Huaweija, dodavši kako se razmatraju jednokratni transferi tehnologije, ali i dugoročno licenciranje. Pang je isto tako rekao kako je riječ tek o razgovorima za početak jednog dugotrajnog procesa, tako da se ishod razgovora u ovom trenutku ne može prognozirati.

Ovaj mjesec, američki Financial Times objavio je da američka administracija razmatra razne opcije kako bi poboljšala svoju, a oslabila kinesku poziciju na području 5G-a. I dok je nama najzanimljiviji dio bila ideja subvencioniranja europskih tvrtki Nokije i Ericssona, FT je spomenuo da je administracija poslala upit američkim tvrtkama o osnivanju nove američke mrežne tvrtke, što su Cisco i Oracle odbili.

Izjava dopredsjednika Huaweija da je kineska tvrtka u razgovorima sa nekim američkim tvrtkama oko transfera 5G tehnologije sugerira da je moguće da je američka administracija pronašla zaintereisrane tvrtke koje bi osnovale američku tvrtku za mrežnu infrastrukturu. Informacije o Huaweijevoj situaciji se puštaju na kapaljku, tako da će samo vrijeme pokazati što će se na kraju i dogoditi.

 
 

Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT