Huawei u razgovoru s američkim tvrtkama o licenciranju 5G tehnologije

Prošli mjesec, osnivač i glavni izvršni direktor Huaweija Ren Zhengfei u intervjuu za The Economist izjavio je da kineska tvrtka razmatra licenciranje svojeg “5G znanja” nekoj tvrtki sa Zapada, kako bi smanjila pritisak SAD-a na temelju optužbi za špijunažu i sigurnosni rizik.

Prema njegovim riječima, Huawei bi zapadnoj tvrtki (ili tvrtkama) ponudio svoje 5G patente, tehničke nacrte i “know-how” po pitanju izgradnje 5G mreža za jednokratnu naknadnu. Time bi praktički neka zapadana tvrtka postala Huaweijev konkurent na području 5G mreže i ona bi imala uvid u sav kod, čime bi Huaweije pokazao kako u njegovoj opremi nema načina za špijunažu, a SAD bi imao tvrtku koja bi gradila 5G mrežu na Zapadu i u idealnoj situaciji sankcije bi prestale.

Kako danas javlja Reuters, Huawei je u ranoj fazi razgovora sa američkim tvrtkama o licenciranju svoje 5G tehnologije. To je za Reuters izjavio Vincent Pang, viši dopredsjednik Huaweija, dodavši kako se razmatraju jednokratni transferi tehnologije, ali i dugoročno licenciranje. Pang je isto tako rekao kako je riječ tek o razgovorima za početak jednog dugotrajnog procesa, tako da se ishod razgovora u ovom trenutku ne može prognozirati.

Ovaj mjesec, američki Financial Times objavio je da američka administracija razmatra razne opcije kako bi poboljšala svoju, a oslabila kinesku poziciju na području 5G-a. I dok je nama najzanimljiviji dio bila ideja subvencioniranja europskih tvrtki Nokije i Ericssona, FT je spomenuo da je administracija poslala upit američkim tvrtkama o osnivanju nove američke mrežne tvrtke, što su Cisco i Oracle odbili.

Izjava dopredsjednika Huaweija da je kineska tvrtka u razgovorima sa nekim američkim tvrtkama oko transfera 5G tehnologije sugerira da je moguće da je američka administracija pronašla zaintereisrane tvrtke koje bi osnovale američku tvrtku za mrežnu infrastrukturu. Informacije o Huaweijevoj situaciji se puštaju na kapaljku, tako da će samo vrijeme pokazati što će se na kraju i dogoditi.

 
      
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića. Više informacija potražite na poveznici.  [ U redu ]