Reuters: Nestašica čipova zahvatila industriju smartfona

Prošlog mjeseca krenuli su izvještaji o velikoj potražnji za čipovima, koja bi mogla rezultirati nestašicom. Neke od industrija u kojima je potržanja za poluvodičima naglo porasla su autoindustrija, ali i potrošačka elektronika, većinom grafičke kartice. Poteškoće u obskrbljivanju tih tržišta prelijevaju se i na industriju smartfona, kako piše Reuters.

Najpoznatiji brend procesora u smartfonima Qualcomm ima poteškoća u ispunjavanju narudžbi, a jedan od klijenta kojem komponente Qualcomm ne može isporučiti u dovoljnim količinama je Samsung. Potražnja za Qualcommovim procesorima porasla je nakon što se više proizvođača počelo natjecati u preuzimanju Huaweijevog udjela koji kronično pada zbog američkih sankcija. Kako je Huawei na svojim proizvodima većinom koristio vlastite procesore, tako se otvorilo popriličan prostor za Qualcomm, ali i druge proizvođače.

Prema Reutersovim izvorima, nestašica čipova imatj će utjeca na proizvodnju Samsungovih uređaja niže i srednje kategorije, a navodno i novi Snapdragon 888 Qualcomm neće biti u stanju isporučiti u dovoljno komada. Zanimljivo je da su vijesti o nestašici poluvodičkih proizvoda pokrenule “panic buying”, odnosno kupovinu veće količine za skladištenje, što je u konačnici utjecalo na cijenu komponenti, koja poprilično raste. Reuters navodi primjer popularnog STMicroelectronics mikrokontrolera čija je prvotna cijena iznosila oko 2 dolara, dok se sada prodaje za 14 dolara.

 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT