Rusija će kriptovalute tretirati kao novacNakon učestalih špekulacija o regulaciji kriptovaluta u Rusiji, te nedavnog prijedloga centralne banke da se sve radnje vezane uz njih zabrane, danas iz ove zemlje stižu ohrabrujuće vijesti. Naime, vlada i centralna banka su postigle dogovor o tome da će kriptovalute tretirati kao novac, tj. analogiju službenom novcu.

Ovdje treba naglasiti razliku između valute i „financijske imovine“, kako se kriptovalute trenutno tretiraju u većini zemalja. Tako bi investitori trebali izbjeći porez na kapitalnu dobit, što je svakako ohrabrujuće.

U prijedlogu novog zakona se navodi da će sve transakcije biti legalne ukoliko se obave kroz bankarski sustav ili licencirane institucije, a identifikacija korisnika će biti obvezna. Nadalje, svaka transakcija veća od 600.000 rublji (oko 7.000 eura) će morati biti prijavljena, jer će u protivnom tretirati kao kazneno djelo.

Ovo je svakako velika vijest za zajednicu, jer se konačno pokreće toliko priželjkivano prihvaćanje kriptovaluta od strane institucija. Ipak, kako će sve zajedno utjecati na kretanje cijena, ostaje za vidjeti, budući da mnogi sudionici ovime neće biti zadovoljni. Naime, ruski građani trenutno drže oko 200 milijardi dolara u kriptovalutama, a dobar dio njih ih koristi za nelegalne poslove.

U svakom slučaju, zakon bi na snagu trebao stupiti 18. veljače.