Rusija će regulirati kripto rudarenjeNakon što je ruska centralna banka nedavno predložila zabranu kriptovaluta, što je u jednom trenutku uzrokovalo znakovit pad njihove vrijednosti, ubrzo su se oglasila i nadležna ministarstva te se usprotivila tim namjerama, sugerirajući kako ovu djelatnost treba regulirati.Također, nedavno je najavljeno kako će na snagu uskoro stupiti nova regulativa, zahvaljujući kojoj će kriptovalute u ovoj zemlji tretirati kao novac, a ne financijsku ili digitalnu imovinu, kao što je sada slučaj u mnogim zemljama.

Najnovija vijest stiže danas, i to iz ruskog Ministarstva Gospodarskog Razvitka, koje u prijedlogu sveopće regulacije želi omogućiti legalizaciju rudarenja, odnosno stavljanje u pravni okvir svih tvrtki koje se time bave, javlja Cointelegraph.

Štoviše, spomenuto ministarstvo je najavilo kako će poticati osnivanje manjih kripto tvornica na način što će im osigurati manje cijene električne energije, a to će kompenzirati tako što će oni koji troše više, plaćati skuplje. Nove tvornice kriptovaluta bi se trebale rasporediti po ruskim regijama s dostupnim jeftinim izvorima energije, što bi povećalo ulaganja u manje naseljena i razvijena područja.

Za sada nije potvrđeno, no mnogi pretpostavljaju da će najpovoljniji uvjeti biti u sibirskim regijama s dugotrajnom zimom, što će pozitivno utjecati na rad računalnih sustava.

Ova ohrabrujuća vijest dolazi u turbulentno vrijeme dok financijska tržišta pate od trenutnih geopolitičkih zavrzlama, a vjerojatno nije slučajno što se poklapa s današnjim smirivanjem napetosti na rusko-ukrajinskoj granici.

Rusija je inače izuzetno važna zemlja za kripto industriju, baš kao i susjedni Kazahstan, budući da raspolaže ogromnim prirodnim bogatstvima i, za zapadne kriterije, još uvijek iznimno jeftinim energentima. Također, ruski državljani u kripto tržištu sudjeluju s oko 200 milijardi dolara vrijednosti, a nova regulacija bi trebala dokrajčiti kriminalne radnje poput pranja novca.

Cijena Bitcoina u trenucima nastanka ovog teksta iznosila je 44.300 dolara, što je oko 15% više od najniže cijene, zabilježene u siječnju.