Ruska centralna banka predlaže zabranu rudarenja i trgovanja kriptovalutama; Bitcoin pao na 38.500 dolaraNoćas su kriptovalute doživjele još jedan potop. Bitcoin kao predvodnik, pao je za oko 8% samo u jednom satu, a ostale valute su slijedile, svaka za postotak u pravilu proporcionalan tržišnoj kapitalizaciji.Tako je cijena Bitcoina danas u jutarnjim satima iznosila oko 38.500 dolara, što predstavlja pad od 40% u odnosu na studeni, kad je bila dosegla najvišu cijenu u povijesti – 69.000 dolara.

Razlozi prethodnih krahova svakako su bili prenapuhano tržište derivata na svim mjenjačnicama, dok za ovaj najnoviji možemo okriviti rusku centralnu banku koja je vlasnatima predložila zabranu svih radnji vezanih uz kriptovalute, što uključuje trgovanje i rudarenje. Upravo potonje je ključna stavka, budući da je Rusija trenutno treća država na svijetu po udjelu rudarenja Bitcoina, a razlog tome svakako je jeftina energija.

U ovom trenutku nije poznato hoće li zakonodavci zaista poslušati centralnu banku Rusije ili će možda donijeti kompromisno rješenje. U svakom slučaju, konačna odluka bi, prema nekim izvorima, trebala biti donesena kroz nekoliko mjeseci.

Nije uopće upitno da će se cijena Bitcoina i kriptovaluta ponovno rasti, no s obzirom na sve okolnosti, ova godina već ima obilježja bear marketa, što znači da u nadolazećim mjesecima ne treba očekivati brzi oporavak.