SAD odobrio Huaweiju nabavu čipova za automobileKako piše Reuters, kineski tehnološki div Huawei dobio je dozvolu američke administracije za nabavu čipova za automobile u vrijednosti od više stotina milijuna američkih dolara. Nakon što je sankcijama SAD uveliko suzbio Huaweijeve ambicije u segmentima smartfona i mrežne opreme, ova dozvola pokazuje da tvrtkine ambicije u autoindustriji ne smatraju prijetnjom za nacionalnu sigurnost.

Dozvole su dobivene tijekom posljednjih mjeseci, a Reutersovi izvori specificiraju da komponente koje Huawei nabavlja ukučuju zaslone, senzore i čipove. Komponente za autoindustriju generalno se smatraju manje sofisticiranim u odnosu na smartfone, iako prema Reutersu neke odobrene komponente mogu imati "5G mogućnosti".

Huawei svoje poslovanje sve više okreće softveru i autoindustriju jer mu je poslovanje u do sada dva najjača segmenta - smartfonima i mrežnoj opremi, uvelike otežano zbog sankcija. Nedavno smo vidjeli guranje Harmony ekosustava, a sam Huawei je za Reuters izjavio da se tvrtka pozicionira da bude dobavljač pametnih komponenti za autoindustriju. Osim softvera i, čini se, dijelova za automobile, Huawei i dalje ulaže u razvoj dodataka poput slušalica, pametnih satova, ali i monitora, tableta i laptopa. Tvrtka je službeno predstavila i nove smartfone iz P50 serije, ali jasno je da dok traju sankcije nad nabavom "modernih" komponenti za smartfone, Huawei u tom segmentu neće ostvariti neki uspjeh.