Samsung Galaxy Alpha – Recenzija

Zaslon

Alpha zaslon

Kao što je iz specifikacija vidljivo, Samsung Galaxy Alpha dolazi s 4,7” zaslonom kojeg u Android svijetu sada već možemo nazvati malim. Ovu dijagonalu sada pakiraju razni miniji i kompakti i pitanje je vremena kad će i 5-inčni postati mali. Naravno, uvijek postoji određeni dio kupaca koji ne voli (pre)velike smartfone i oni su ti kojima je ovaj uređaj namijenjen.

Isto tako treba primijetiti da je Galaxy Alpha za čitavih 5,7 mm kraći od iPhonea 6 s kojim dijeli istu dijagonalu zaslona, 1,5 mm uži i 0,2 mm tanji.

Tehnologija izrade zaslona je, naravno, Super AMOLED kao Samsungov zaštitni znak. Rezolucija iznosi 1280 x 720 točaka što na 4,7” dijagonali rezultira gustoćom od 312 ppi. Dakle, imamo optimalnu rezoluciju za ovu dijagonalu zaslona i više od toga praktički nikom nije potrebno. Treba reći da je svaka nova generacija AMOELD zaslona sve bolja i bolja, a na Alphi dolazi s dodatno poboljšanom čitljivošću na danjem svjetlu. Ukratko, radi se o jednom od najboljih zaslona na tržištu. Picajzlići će vjerojatno prigovoriti na Pentile matricu, no na ovoj gustoći točaka rijetki će Supermani uspjeti izolirati pojedini piksel i naći nesavršenosti u njezinoj dijamantnoj strukturi subpiksela.

Hardver, performanse, povezivanje…

Screenshot_2014-10-23-21-42-53 Screenshot_2014-10-23-21-43-01

Samsung Galaxy Alpha koji je stigao na naš test pokretan je Samsungovim Exynos 5 Octa 5430 procesorom. Za one koji ne znaju, radi se o osmerojezgrenom čipsetu s jednim setom od četiri Cortex-A7 i drugim od četiri Cortex-A15 jezgre. Prve kucaju na taktu 1,3 GHz, a potonje na 1,8 GHz. Dakle, procesor radi na ARM-ovom big.LITTLE principu gdje se set sa slabijim jezgrama koristi za manje zahtjevne zadaće, dok se drugi (jači) uključuje po potrebi, odnosno kad je potrebna dodatna snaga. Tu su još Mali-T628 MP6 grafički koprocesor i 2 GB RAM-a.

Sam procesor spada u prvu generaciju Samsungovih Octa čipova i stepenicu je ispod novog Exynosa 5433 kojeg smo upoznali na Noteu 4. Naravno, sve se to više-manje odnosi na teoriju jer će se u praksi razlika u brzini rada taško primijetiti. Možda će se neke zahtjevnije igre imati malčice sporije početno učitavanje, dok je samo sučelje otprilike jednako fluidno. Po benchmark testovima ovaj se procesor može izravno usporediti sa Snapdragonom 800 i 801.

2 GB RAM-a također govore da se radi u uređaju više klase i sasvim su dovoljna za zahtjevniji multitasking.

Dojam kod svakodnevne upotrebe uređaja je izvanredan. Nismo naišli ni na nikakvu tromost ni probleme bilo koje vrste prilikom korištenja. Ovdje još jednom podsjetimo da uređaj nema utor za memorijske kartice, no interna memorija zato iznosi 32 GB, od kojih je slobodno oko 25 GB.

Što se ostalih detalja hardvera tiče, telefonska slušalica je glasna i osigurava prilično čist i kavalitetan zvuk. Isto vrijedi i za vanjski zvučnik čiju jačinu možemo svrstati malo iznad prosjeka kad su u pitanju zvučnici smješteni na rubu kućišta.

Kod povezivanja treba reći da uz sve uobičajene načine, Galaxy Alpha podržava USB on-the-go i NFC, a donosi i sada već poznati čitač otisaka prstiju, te mjerač otkucaja srca. Ove funkcinalnosti su već opisane u recenzijama Galaxyja S5 i Notea 4 pa nema potrebe da se ponavljamo.

Softver i sučelje

Screenshot_2014-10-27-11-07-53 Screenshot_2014-10-27-11-08-00 Screenshot_2014-10-27-11-08-07 Screenshot_2014-10-27-11-08-16 Screenshot_2014-10-27-11-08-30 Screenshot_2014-10-27-11-08-52

Samsung Galaxy Alpha za operativni sustav koristi Android 4.4 KitKat i povrh njega uobičajenu TouchWiz nadogradnju sučelja. Radi se o novijoj verziji Samsungove nadogradnje koju smo već upoznali na Galaxyju S5, a karakterizira ju izmjena ikonica, djelomičmno “poravnanje” sučelja i drugačiji izbornik s postavkama.

Kao krajenje lijevi početni zaslon stiže “Moj časopis” kojeg smo također već upoznali na drugim Samsungovim modelima, no i dalje bez lokalizazije za Hrvatsku i susjedne zemlje. Ako vam ovaj dodatak ne treba, možete ga isključiti u postavkama početnog zaslona.

U svom stilu, Samsung na Alphu donosi uobičajeni set vlastitih aplikacija. Neke od njih su već instalirane, dok druge možete preuzeti iz Galaxy Apps trgovine.

Multitasking izbornik otprilike odgovara onom na Galaxyju S5, no drukčiji od onog na Noteu 4 koji je opet nanovo dizajniran. Obavjesni centar je također prilagođen novoj diazjnerskoj smjernici sučelja, ali je zadržao vrlo dobru funkcionalnost.

Spomenimo i postojanje cijelog spektra mogućnosti upravljanja gestama i pokretnima, na koje kad se naviknete možda će vam malčice olakšati korištenje, no treba očekivati previše.

Galerija fotografija je također već viđena, kao i video player koji ipak ne podržava sve vrste video formata i codeca, no to sada više nije problem jer se u Play trgovini nalazi mnoštvo alternativnih aplikacija s još širim spektrom funkcionalnosti.

TouchWiz sučelje je na ovom modelu čak iznenađujuće fluidno jer smo se na mnogim drugim modelima do sada uvjerili da ponekad zna biti tromo. Je li to rezultat bolje optimiziranosti za Exynos procesor ili je nešto drugo u pitanju, za sada ostaje napoznanica.

Stranice: 1 2 3 4


 
 
Najnovije recenzije

Najčitanije recenzije
Top teme

This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT