Samsung Galaxy Alpha – Recenzija

Kamera

Samsung Galaxy Alpha dolazi s 12 MP kamerom što je pomalo neobična brojka kad pogledamo druge Samsungove modele koji pakiraju 8, 13 i sada 16 MP senzore. Ovih 12 megapiksela u startu se snima u omjeru stranica 16:9. U istom omjeru se snimaju 6 i 2,4 MP fotografije, dok je u 4:3 omjeru moguće snimiti rezolucije od 8,9 i 3,2 megapiskela. Uz sve ovo, Alpha nudi i mogućnost snimanja fotografija u omjeru 1:1 i to u 6,7 MP rezoluciji.

Screenshot_2014-10-26-12-15-32

Alpha donosi i uobičajene dodatke, odnosno načine snimanja kao npr. HDR, uzastopno snimanje, selektivni fokus, dodavanje raznih efekata, panorama, spajanje više slika u jednu itd. Podržano je podešavanje osnovnih parametara kamere kao što su ISO vrijednost, trajanje ekspozicije i odabir načina mjerenja svjetlosti, a moguće je i uključiti ili isključiti softversku stabilizaciju slike.

Samsung Galaxy Alpha još je jedan uređaj koji ima mogućnost snimanja 4k videa, odnosno 3840 x 2160 točaka. Uz ovu, moguće je snimati još u 720p i u VGA rezolucijama. Kad snimate u 4k rezoluciji, napomenimo da je trajanje videa ograničeno na 4 minute.

Screenshot_2014-10-26-12-15-21

Kamera relativno brzo fokusira i okida, osim u slučaju kad je uključena bljeskalica. Tada joj je potrebna koja sekunda više, ali kao rezultat imamo izvrsne slike u mraku.

O kvaliteti fotografija nemamo puno toga za reći jer su naprosto odlične. Kako one u idealnim uvjetima, tako i ove snimljene u zatvorenom prostoru i po mraku.

Naravno, kvalitetu je najbolje ocijeniti u usporedbi s nekim drugim uređajem i upravo zato uskoro slijedi usporedba s kamerom iPhonea 6.

20141025_130549

20141024_160830

20141025_184525

20141025_201858

20141025_202040

Fotografije u punoj rezoluciji:

1080p video:

2160p video:

Baterija

Tankoća i lakoća kućišta morala se negdje kompanzirati. Čitajući specifikacije u startu ste mogli vidjeti da kapacitet baterije iznosi 1860 mA, što baš i nije obećavajuće. Vidjeli smo da i iPhone 6 raspolaže otprilike istim kapacitetom, no njegov operativni sustav si to može dopustiti u većoj mjeri nego Android.

No ipak, Alpha dolazi s procesorom koji nije toliko proždrljiv i zaslonom normalne rezolucije, što u konačnici ipak utječe na koliko-toliko razumnu potrošnju. U uobičajenim uvjetima, prosječnom korisniku će baterija svakako potrajati od ujutro do navečer, što je u principu ispodprosječan, ali za jedan ovako tanak i lagan uređaj zapravo dobar rezultat. Naravno, ako se malo zaigrate, očekujte da ćete Alphu na punjač morati priključiti i prije večeri.

Srećom, tu je i Samsungov Ultra power saving mode kojeg smo uponzali na Galaxyju S5 i Noteu 4, koji u ekstremnim uvjetima, odnosno u slučaju da baterija ostane na nekih 10% kapaciteta, isključuje sve funkcije osim telefona i SMS-a, zaslon prebaciuje na manju rezoluciju i crno-bijeli način, te tako osjetno produljuje vrijeme dostupnosti.

Zaključak

Samsung Galaxy Alpha je stigao kao iznenađujuće osvježenje is Samsunga. Zaokret od 180 stupnjeva kad je u pitanju izbor materijala, rezultirao je skladnim i decentnim dizajnom koji u kombinaciji s moćnim hardverom čini zaista impresivnu cjelinu. Sasvim je sigurno da će uvijek biti onih kojima se metalni okvir neće svidjeti, no čak ni oni neće poreći da uređaj izgleda izvrsno. To što kućište nije u cijelosti izrađeno iz metala, po našem je mišljenju prednost nad kompletno metalnim smartfonima. Time je uređaj dobio na lakoći, a u velikoj mjeri i ugodi držanja u ruci, klizanju te izmjenjivoj bateriji.

Ono što nedostaje je utor za memorijsku karticu, no s hardverske strane svakako treba pohvaliti 32 GB interne memorije, 2 GB RAM-a i Exynos osmerojezgreni procesor koji se bez problema nosi s najtežim zadaćama. Ništa lošija nije ni kamera koja prozivodi izvrsne fotografije pa čak i 4k video.

Samsung Galaxy Alpha je zapravo pripadnik nove generacije kompakntih flagshipova u kojoj se sada još nalaze Sony Xperia Z3 Compact i naravno, iPhone 6. Za vjerovati je kako će i drugi proizvođači slijediti ovaj trend i donijeti vrhunske specifikacije u ovaj manji gabaritni razred.

Cijena od skoro 5000 kuna za sami uređaj nije mala, ali uz potpisivanje ugovora s operaterom svakako možete proći jeftinije, kao npr. u ponudi Hrvatskog Telekoma, naravno, ako pronađete odgovarajuću tarifu za svoje potrebe.

Video recenzija

Stranice: 1 2 3 4


 
 
Najnovije recenzije

Najčitanije recenzije
Top teme

This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT