Samsung Galaxy Note 10+ pet mjeseci kasnije [Osvrt]

Nakon inicijalnog testa Samsung Galaxy Note 10+, kojeg smo odradili krajem kolovoza, nije mi trebalo dugo da se odlučim na nabavku istog. Kako bi kolega Mislav rekao – Note je Note, a sve su drugo samo smartfoni.

Istini za volju, nisam ni ja daleko od njegovog razmišljanja, a i on još uvijek koristi Galaxy Note 9, tako da i od njega možete očekivati jedan maraton test nakon skoro godinu i pol dana korištenja.

No vratimo se Noteu 10+. Kao što već znate, prošle godine su paralelno izašla dva Notea, manji Note sa 6,3-inčnim zaslonom i veći Note 10+ sa 6,8 inča u dijagonali. Izbor nije bio težak, budući da se po tom pitanju vodim onom: što više – to bolje.

Moram napomenuti da sam koristio sve Galaxy Note uređaje, od prvog, koji je izašao 2011. godine pa sve do osmice. Imao sam čak i Note 5, koji nije bio dostupan na našem tržištu, ali sam ga kupio u Hong Kongu i koristio godinu dana.

Jedino sam devetku preskočio, ali kad sam Note 10+ prvi put primio u ruke, znao sam da je to to. Zaslon doslovno od ruba do ruba je prvo što na ovakvom uređaju upada u oko, a mala punch-hole rupica na vrhu mi niti malo nije zasmetala. Dapače, puno je bolje rješenje od one smještene u lijevom ili desnom kutu, gdje smo naviknuti vidjeti indikatore i obavijesti.

Što se izbora boje tiče, Aura Glow izgleda zaista fantastično, no za sebe sam ipak izabrao neutralno bijelu boju, a uređaj ionako koristim u zaštitnoj maskici. Da, pogodili ste, u onoj silikonskoj prozirnoj koja ga zanemarivo podeblja.

Ono što je posebno zanimljivo u ovom modelu je pojednostavljena Dex funkcija. Naime, radi se o sustavu koji omogućuje jednostavno spajanje uređaja s računalom putem USB kabela i automatskim prikazom cijelog njegovog sadržaja na zaslonu računala. Čak je moguća i razmjena sadržaja, no još uvijek samo jednosmjerno, tj. s računala na mobitel, ali ne i obrnuto (macOS).

Prednosti Dexa očituju se u jednostavnijoj upotrebi onoga što već imate na mobitelu da ne morate prebacivati na računalo. Recimo, komotno pročitati tekstualni dokument ili poveću Excel tablicu, ali i pogledati video koji ste nedavno snimili, dakle bez potrebe za prebacivanjem, a i nećete nepotrebno duplicirati sadržaj.

Što se hardverske strane tiče, Note 10+ nudi najbolje što trenutno možete naći na tržištu. Uz jednog od najjačih procesora, tu su nevjerojatnih 12 GB RAM-a, za koje znamo da su overkill, ali zahtjevni korisnici koji ne pristaju ni na kakve kompromise znaju da je rezerva snage u uvijek dobrodošla. Pored toga, u osnovnom modelu dolazi i 256 GB interne memorije, što je dvostruko više od 128, koliki SSD imam na laptopu na kojem ovo pišem.

Upravo zato mi Note 10+ često zna poslužiti i kao eksterni disk, a zahvaljujući gore spomenutoj Dex funkciji, sveopća integracija s računalom je podignuta na jednu višu razinu.

E sad, ono što mi je za godinu dana apstinencije od Notea zaista dostajalo je S-Pen olovčica na koju sam se bio priviknuo još od prvog modela. Ne mogu reći da ju koristim za umjetničke crteže koje vidite na reklamama, jer sam totalni antitalent za takvo nešto, ali mi često posluži za uzimanje zabilješki, što je zapravo i njezina osnovna funkcija. Ovdje, doduše, situaciju malo otežava zakrivljeni zaslon, za kojeg bismo u nekom od budućih modela ipak voljeli da ponovno bude ravan, ali kao što već rekoh, nije se problem priviknuti.

Znam, zabilješke se mogu unijeti i putem tipkovnice, ali ako uz mogućnost pisanja imate i mogućnost crtanja (npr. bilo kakve skice, sheme ili možda tlocrt stana), S-Pen će puno toga olakšati. Isto tako, s obzirom da paralelno koristim dva mobitela, kad na jednom razgovaram, na Noteu 10+ komotno piskaram olovčicom i produktivnost podižem na osjetno višu razinu.

Novo Samsungovo One UI sučelje je izvrsno dizajnirano i lako se snaći u moru postavki, a vrhunski hardver koji ga pokreće jamči njegovu brzinu i fluidnost. Štoviše, ako u postavkama isključite animacije sučelja, Note 10+ postaje sinonim brzine, kako u samom kretanju kroz izbornike i multitasking, tako i prilikom otvaranja aplikacija. U međuvremenu je stigao i Android 10, tako da je uređaj sada zaista kompletan.

Iskustava s kamerom nemam previše, ali se često zna dogoditi da snimim pokoji video i okinem fotku. Od lansiranja uređaja stiglo je nekoliko softverskih nadogradnji pa tako i Night mode sada poboljšan pa je i noćna fotografija sada nešto bolja nego kao u početku. Video je i dalje na vrhunskoj razini, u svim uvjetima, i zapravo kad mi treba dobra snimka, obavezno koristim ovaj uređaj, a ne neki drugi.

I na kraju da se dotaknemo baterije. 4300 mAh će svakom normalnom zahtjevnom korisniku osigurati jedan dan bezbrižnog korištenja, osim ako mu, naravno, ne čupa dušu. Dobra je stvar što je Samsung s ovim modelom napokon uveo brzo punjenje, s podrškom za 25W i 45W punjače. Ukoliko želite ovaj jači, morat ćete ga kupiti odvojeno ali i ovaj 25W koji s uređajem dolazi u pakiranju sasvim je dovoljan jer brže puni od nekih koji raspolažu snagom i od 30W.

S obzirom da priloženi 25W punjač bateriju za pola sata napuni na preko 60%, dodatno ulaganje u 45W nema smisla, osim ako baš želite da vam ga brže napuni do 100%. Naime, 25-watnom će trebati oko sat i pol, dok će ovaj jači to vrijeme skratiti za možda 15-20 minuta.

Kad sve saberemo i podijelimo, nije slučajno što smo upravo Galaxy Note 10+ proglasili uređajem godine na kojeg će se korisnici s lakoćom priviknuti.

 
 

Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT