Samsung Galaxy Note 3 – Recenzija

Dizajn i kućište

 IMG_4445 IMG_4449 IMG_4452 IMG_4455 IMG_4456

Samsung Galaxy Note 3 još je jedan uređaj iz Samsungove Galaxy serije koji s ostalima dijeli, sada već tradicionalnu, „Samsungovsku“ dizajnersku notu. Ipak, u odnosu na prethodnika, kao i ostale uređaje iz serije, vidljivo se razlikuje po tome što su mu kutovi manje zaobljeni i može se reći da je poprimio klasičan pravokutni oblik. Ostale pojedinosti, kao npr. home tipka, položaj kamere i senzora te imitacija aluminija na rubovina, dovoljno govore o pripadnosti Samsung obitelji.

IMG_4475 IMG_4476 IMG_4477 IMG_4478 IMG_4442 IMG_4457 IMG_4459 IMG_4460 IMG_4463

Ono što nas u ovom dijelu sve najviše zanima je njegova poleđina, koja je prilikom predstavljanja podigla prilično velik oblak prašine. Naime, Samsungovci su najavili da Note 3 dolazi poleđinom od umjetne kože, što je prvi takav slučaj u svijetu smartfona. Ova najava je mahom izazvala oduševljenje publike, a neki su (uključujući i moju malenkost) iskazali dozu skpse. Naime, poznato je da je umjetna koža, ma koliko umjetna bila, podložna trošenju i habanju više od plastike i zbog toga je postojala određena doza sumnje u samu kvalitetu takve površine.

IMG_4436 IMG_4437 IMG_4438 IMG_4439 IMG_4440 IMG_4441 IMG_4443 IMG_4465 IMG_4466

No ipak, kad Note 3 izvadite iz kutije odmah vam postaje jasno da se ne radi ni o kakvoj umjetnoj koži, već o istoj onoj plastici (polikarbonatu) od kojeg su izrađeni poklopci Notea 2, Galaxyja S3, S4 itd. Ono što ostavlja dojam kože je posebno dizajnirana tekstura, a dodatni doprinos tome daje i imitacija šavova na rubovima.

Ovim je Samsung uspio zatvoriti usta svim kritičarima “jeftine” i sjajne plastike, a istovremeno zadržati postojeću filozofiju odabira materijala. Uređaj sada objektivno izgleda bolje i skuplje, a bez posezanja za aluminijem ili staklom kao čuvarima “premium” stila u ovoj branši. Naravno da će i ovakav pristup biti podložan kritikama, ali jedno je sigurno – Samsung Galaxy Note 3 je najbolje dizajnirani Note do sada i ovoga bi puta zazubice mogle rasti čak i onima koji su prethodnike izbjegavali zbog plastičnog izgleda. Ako mene pitate, ovdje mi je draži polikarbonat s teksturom kože, nego umjetna koža u pravom smislu riječi.

IMG_4467 IMG_4468 IMG_4473 IMG_4474 IMG_4479 IMG_4482 IMG_4480 IMG_4481 IMG_4484

Ukupna čvrstoća kućišta je na iznimno visokoj razini, no to uopće ne bi trebalo dolaziti u pitanje, jer se već na modelu S3 moglo vidjeti da postojanje poklopca baterije nije previše utjecalo na krhkost i mogućnost škripanja. Još od prvih serija modela Galaxy S2 Samsung je puno toga naučio i možemo reći da se ovaj koncept kosntrukcije u konačnici pokazao prilično pouzdanim.

U nastavku slijedi kratki video pregled vanjštine uređaja:

Zaslon

Super AMOLED zasloni su na Samsungovim uređajima postali neka vrsta zaštitnog znaka, a Galaxy Note 3 dosljedno slijedi ovu tradiciju. Da bi se izbjegle rasprave o tome koja je zaslonska tehnologija bolja (LCD ili OLED) potrebno je u startu naglasiti da se sve svodi na stvar ukusa i nije ih uputno izravno uspoređivati.

Osobno preferiram Super AMOLED i dajem mu prednost pred LCD zaslonima, a Galaxy Note 3 je najbolji konkretan proizvod ove tehnologije do sada. Čak i u usporedbi sa zaslonom Galaxyja S4, zaslon Notea 3 ostavlja bolji dojam, što je najbolje vidljivo kod bijele boje. Naime, poznato je da prikaz bijele boje na AMOLED-ima nije najvjerniji i da su bijele podloge u odnosu na LCD zaslone žućkaste. Ovo je cijena koju se na AMOLED-u inače mora platiti zbog boljeg i vjernijeg prikaza tamnijih bolja, posebice crne. No ipak, Super AMOLED zaslon Notea 3 donosi vidljivo poboljšanje prikaza bijele boje u odnosu na zaslon Galaxyja S4, koji je do sada služio kao primjer. Uz sve navedeno, potrebno je pohvaliti i pozadinsko osvjetljenje, zahvaljujući kojemu Note 3 ima i bolju vidljivost na suncu.

IMG_4467

Dijagonala od 5,7 inča u kombinaciji s 1080p rezolucijom daje gustoću od 386 ppi, što je debelo iznad tzv. Retina granice. To znači da ne postoji šansa da golim okom ugledate pojedini piksel, no treba reći da je i ovdje korištena PinTile matrica koja je nominalno inferiorna u odnosu RGB. Ipak, ovo nema nekog objektivnog utjecaja na prikaz sadržaja i mogu zaključiti da je zaslon Notea 3 najbolji kojeg sam do sada imao prilike isprobati.

Treba podsjetiti da Samsungovi top modeli još od Galaxyja S3 imaju mogućnost podešavanja prikaza boja, slično kao na televizorima. Možete odabrati standarnu, dinamičnu i filmsku, što može biti od koristi ovisno o sadržaju koji se prikazuje ili svjetlosnim uvjetima iz okoline.

Stranice: 1 2 3 4 5 6


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT