Samsung Galaxy Note 3 – Recenzija

Telefonija i povezivanje

Baš kao i prethodnik, Samsung Galaxy Note 3 se može pohvaliti jednim od najjačih zvučnika unutar telefonske slušalice. Znači, čak i u prilično bučnom ambijentu sugovornika ćete čuti bez problema. Štoviše, ako se nalazite u relativno tihoj prostoriji i ako vam je jačina zvuka razgovora podešena na najjaču, vašeg sugovornika će vjerojatno čuti i ostale osobe oko vas.

Imajte na umu da kvaliteta poziva u prvom redu ovisi o stanju mrežne infrastrukture, jačini signala i naravno, samom uređaju sugovornika i zbog toga su moguća odstupanja.

Problema s prijemom signala nije bilo. Uređaj je za vrijeme testiranja stalno bio spojen na 3G i 4G mreže i po potrebi na WiFi. Nakon nekoliko dana korištenja, zaključio sam da je prijem 4G signala čak nešto bolji nego što je to slučaj na Galaxyju S4, ali i to može ovisiti o trenutnom stanju mreže i mikrolokaciji.

Vanjski zvučnik je prilično jak, ali ako je glazba koju slušate podešena na najjače, doći će do svojevrsnog treštanja.

Jakos WiFi signala je onakva kakvu i očekujemo od najskupljeg smartfona i s te strane se nema što pametno dodati. Uređaj podržava i sve ostale vidove bežičnog povezivanja: WiFi direct, WiFi Hotspot, DLNA, Bluetooth, NFC i infracrveni kink, a tu su i odgovarajuće aplikacije za lakše povezivanje s drugim uređajima.

Jedna od novosti koje Note 3 donosi je novi micro USB 3.0 utor s odgovarajućim kabelom. Odmah ćete primijetiti da je utor širi od do sada poznatog, no bez brige, stare micro USB kablove ćete i dalje moći koristiti. Naime, novi micro USB 3.0 utor se sastoji iz dva dijela. U desni dio možete uključiti postojeći micro USB kabel, a s lijevim dijelom čini cjelinu u koju se uključuje novi kabel koji dolazi u prodajnom paketu. Svrha novog standarda je povećanje brzine prijenosa podataka. Desni dio služi i kao MHL utor koji se koristi za HDMI izlaz, a podržava i USB on-the-go.

Operativni sustav i sučelje

Screenshot_2013-10-15-13-59-28

Screenshot_2013-10-13-17-03-31 Screenshot_2013-10-13-17-03-41

Samsung Galaxy Note 3 jedan je od prvih uređaja koji dolaze s najnovijom dostupnom verzijom Androida – 4.3 Jelly Bean. Ova se verzija ni po čemu bitnom ne razlikuje od prethodne (4.2), no dobro je u startu imati zadnju verziju jer je tako veća vjerojatnost za bržu nadogradnju na sljedeću. Naravno, ovdje mislim na Android 4.4 KitKat koji bi trebao donijeti puno više novosti. Što se konkretno Samsungovih uređaja tiče, s Androidom 4.3 dolazi i podrška za povezivanje s Galaxy Gear pametnim satom za određene modele, a Note 3 ju ima u startu.

Android sučelje je na Samsungovim uređajima nadgorađeno TouchWiz softverom, a Galaxy Note 3 nije izuzetak. Imamo klasičan prikaz pet početnih zaslona, izbornik s aplikacijama i widgetima, a izbornik s postavkama je razdijeljen u četiri cjeline. Iako je zbog svih dodatnih funkcija kompleksniji, logički je koncipiran i jednostavan za upotrebu. Od Androida 4.2 naovamo, dodana je mogućnost korištenja widgeta na zaključanom zaslonu, a na izbor je dana nekolicina češće korištenih.

Izbornik s aplikacijama doživio je minorni face-lifting, a za pohvaliti je uvođenje mogućnosti deinstalacije aplikacija izravno iz izbornika. Zapravo je čudno da ova stavka nije bila omogućena i prije, jer mnogi alternativni launcheri odavno nude tu mogućnost.

Screenshot_2013-10-15-14-04-01 Screenshot_2013-10-15-14-05-19

Zgodan dodatak sučelju je jednostavan pristup do “Vijesti” (My Magazine) pritiskom na Home tipku ili povlačenjem prstom od dna zaslona prema gore. U trenutku se otvaraju prozori s odabranim vijestima iz raznih sfera medijskog prostora i prikazuju se u obliku sličnom HTC-ovom BlinkFeedu. Problem je što su vijesti sadržane za određeni skup država među kojima nema Hrvatske, a nije omogućeno dodavanje vlastitih izvora vijesti. Ono što možete je dodavanje vlastitih stavki kalendara, slika, videa, bilješki, poruka i feedova društvenih mreža (Twitter, LinkedIn, Google+…), ali začudo nema Facebooka. Ukoliko ovu funkciju ne želite koristiti, jednostavno ju isključite u postavkama.

Ne treba zaboraviti ni Multiwindow funkcionalnost, poznatu iz prethodnih modela. Radi se o načinu prikaza dviju aplikacija istovremeno, s tim da se svaka nalazi u jednoj polovici zaslona. U novoj verziji, ova funkcionalnost je poboljšana tako što je omogućeno kreiranje prečica. Nakon što ste odabrali dvije aplikacije i postavili ih u njihove polovice zaslona, dodirom na tipku “novi” kreirate prečicu, koju kad kasnije pokrenete, na zaslonu se pojavi kombinacija tih dviju aplikacija.

Samsung je za Note 3 razvio i poseban softver koji olakšava korištenje uređaja jednom rukom. Već na prethodniku je postojala prilagođena tipkovnica koja se mogla pomaknuti u lijevu ili desnu stranu, no kod trojke Samsung ide korak dalje i omogućuje smanjivanje cijelog zaslona kako bi opći rad s uređajem jednom rukom bio moguć. Dakle, sav sadržaj na zaslonu je smanjen i nalazi se na dohvat palca bilo koje ruke, ovisno o tome gdje ste ga smjestili.

Screenshot_2013-10-15-14-02-08

Pristup prilagođenom smanjenom zaslonu ostvaruje se jednostavnom gestom u obliku znaka „<“ na desnom rubu, ili znaka „>“ na lijevim rubu zaslona. Dobijete manji prozor (oko 4 inča u dijagonali) na kojem se nalazi smanjeni sadržaj prethodnog zaslona i u njemu nastavite raditi sve što ste radili i trenutak prije. Novonastalom malom zaslonu možete dodatno povećavati ili smanjivati dimenzije te ga “šetati” po ostatku zaslona prema potrebi.

IMG_4470

Note 3 obiluje mnogim rješenjima za kontrolu pokretima i gestama, a sadrži i funkcije poput zračih naredbi, upravljanja pogledom i sl., što smo već vidjeli na modelu Galaxy S4. Ukoliko želite malo više detalja o tim funkcijama, pogledajte recenziju spomenutog modela. U svakom slučaju, radi se u zanimljivim rješenjima, no ipak im je potreban dodatni razvoj kako bi im se podigla razina upotrebljivosti.

Stranice: 1 2 3 4 5 6


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT