Samsung Galaxy Note 3 – Recenzija

Hardver i performanse

Kao što vam je vjerojatno već poznato, Samsung Galaxy Note 3 pokretan je najnovijom generacijom Qualcommovih SoC-ova – četverojezgrenim Snapdragonom 800. Ovaj smo čip već upoznali na Sonyju Xperia Z Ultra i Xperia Z1 te se uvjerili da u ovom trenutku zaista nema konkurenciju. Za razliku od prijašnjih, ove godine je situacija na tržištu SoC-ova prilično jasna i Qualcomm definitivno dominira u uređajima ključnih proizvođača. Samsung Galaxy Note 3 s ovim procesorom postiže najbolje moguće rezultate, a za razliku od konkurencije dolazi s 3 GB RAM-a. Grafički koprocesor Adreno 330 donosi za 50% bolje performanse od prethodnika – Adreno 320, što će osigurati najbolje moguće iskustvo u svim segmentima, od multimedije od najzahtjevnijih igara.

Usput navedimo da Note 3 postoji i u varijanti s osmerojezgrenim Exnyos 5 Octa procesorom koji nije dostupan na našem tržištu.

Model kojeg smo imali na testu imao je 32 GB interne memorije, od kojih je korisniku dostupno oko 26 GB. Ovdje moram iskazati zadovoljstvo jer je 32 GB napokon postao osnovni model, što je s obzirom na multimedijske mogućnosti uređaja, neka vrsta minimuma. Ne treba zaboraviti da će u ponudi biti i 64 GB model, a ako vam je to malo, uvijek možete umetnuti i microSD memorijsku karticu koja će svakako dobro doći ako se namjeravate baviti snimanjem 4K videa.

Ovdje bih se osvrnuo i na poznato kašnjenje u reakciji prilikom odabira aplikacije „Telefon“ i ulaska u kontakte. Za razliku od modela S3, S4 i Note 2, situacija je poboljšana, ali još uvijek nije onakva kakvu smo očekivali. Pomalo je smiješno što se ovakve stvari na najskupljim uređajima uopće događaju i zaista nam nije jasno zašto Samsungovci ovom problemu nisu ozbiljnije pristupili.

Bilo kako bilo, Note 3 ipak ima najmanje kašnjenje do sada, a navika će u međuvremenu učiniti svoje.

S Pen olovka

Screenshot_2013-10-15-14-02-27

Treća generacija Notea donosi još bolje iskustvo u korištenju S Pen sustava nego na prethodnicima. Naime, na prvom Galaxy Noteu primijetili smo određeno kašnjenje ispisa u odnosu na povlačenje olovke po zaslonu, što je u drugoj generaciji osjetno poboljšano. Subjektivan dojam kod korištenja S Pena na Noteu 3 govori da je sustav dodatno dobio na brzini i preciznosti te da je ukupna upotrebljivost podignuta za još jednu stepenicu. Ovome treba dodati i kompletno prerađen softver za upotrebu S Pen olovke s mnogim dodatnim mogućnostima. Isto tako, S Pen sada radi i s kapacitivnim tipkama, što na prethodniku nije bilo slučaj, no to smo mogli vidjeti već na modelu Galaxy Note 8.0.

Novost je i sam položaj S Pen olovke u kućištu. Za razliku od prethodnika, gdje je bila smještena u samom kutu, na Noteu 3 je za nekih pola centimetra odmaknuta prema sredini i ima drukčije koncipiran vrh. Ovdje se možda malo izgubilo na estetici, ali je s druge strane poboljšana funkcionalnost. Utor za umetanje nokta je sada pristupačniji, a sama olovka je oblikovana tako ju je moguće oko osi okrenuti za 180 stupnjeva i umetnuti u utor. Naravno, bilo bi još bolje da da sve su četiri strane jednake, no za to ćemo očito morati pričekati jednog od nasljednika.

Softverski sustav za manipulaciju S Pen olovkom donosi nekoliko novih funkcija, a jedna od njih je proširena mogućnost izbora događaja nakon izvlačenja olovke. U postavkama možete podesiti da se tom prilikom otvori pop-up bilješka pod nazivom Action Memo s novim funkcijama, o čemu ćemo malo kasnije. Druga opcija otvara kružni izbornik na kojem je moguće odabrati nekoliko opcija. Prva otvara upravo spomenut brzu bilješku, druga omogućuje uzimanje screenshotova željenog dijela zaslona (Scrapbook) i spremanje u poseban album, treća uzimanje snimke cijelog zaslona i naknadno pisanje po toj slici, četvrta pretraživanje, dok peta otvara “mini aplikacije” koje so do sada viđali na tabletima.

S Pen sada ima i sigurnosni sustav koji na uređaju aktivira alarm ukoliko se olovka odvoji od uređaja. Sustav radi na principu detektiranja koraka, što baš i nije najpreciznije rješenje, no u većini slučajeva radi dobro. Dakle, ako olovka ostane na stolu, a vi uređaj stavite u džep i odšetate, nakon prepoznavanja koraka uređaj će se oglasiti alarmom i na zaslonu prikazati poruku da je olovka odvojena.

Screenshot_2013-10-15-14-02-52 Screenshot_2013-10-15-14-03-38 Screenshot_2013-10-15-14-03-46 

Osnovni softver za upotrebu olovke je također dorađen, vizualno i funkcionalno. Uz uobičajene listove za izradu bilješki, nacrta i sl. sada imamo i malo prije spomenuti Action Memo (Aktivna bilješka) koji omogućuje dodavanje određene radnje rukom napisanom tekstu. Na primjer: olovkom ispišete broj telefona, izaberete akcijsku ikonicu i u trenutku se pojavi mini izbornik na kojem možete aktivirati pozivanje tog broja. Slično je i s imenom kontakta, e-mailom ili internetom (upisivanje web adrese i automatsko povezivanje). Na ovaj način se još mogu spremati bilješke u kalendaru i pretraživati Google mape. Prilično zanimljiv koncept, a koliko će vam biti od koristi ovisi o vama samima, odnosno o tome koliko ga koristite. Najbolji rezultati se postižu nakon određenog vremena vježbe, tj. kad se jednom priviknete i uhodate.

S Note ili S Bilješka je glavna aplikacija za bilješke i sve druge radove koje možete uraditi olovkom, a omogućuje i logičku organizaciju u mape. Svaka mapa može sadržavati velik broj listova i stranica s ogromnim mogućnostima prilagodbe. Za svaku takvu bilješku možete kreirati prečicu na početnom zaslonu, a sinkroniziraju se putem Samsungovog računa. Zgodno je što bilješke možete sinkronizirati s Evernoteom ili ih eksportirati kao PSD datoteke u Google Drive (Docs).

Još jedna novost u kreiranju zabilješki je mogućnost umetanja videa, širok spektar clipart crteža, raznih gotovih oblika, te veći broj različitih šablona za kreiranje određenih vrsta dokumenata ili zabilješki. Dodane su i neke mogućnosti poznate iz Excela, kao npr. iscrtavanje grafova, tabelarnih prikaza i sl.

Scrapbook (Album s izrescima) je aplikacija koja objedinjuje sve izreske slika zaslona s odgovarajućim bilješkama, koje ste prethodno učinili. Kada iz kućišta izvučete olovku i na kružnom izborniku izaberete “Album s izrescima” na zaslonu možete na brzinu označiti dio koji želite spremiti te uz dodavanje teksta i oznake, kasnije pogledati. To može biti dio zaslona s tekstom ili slikom, a ako na web pregledniku zaokružite URL adresu, kasnije ju možete pronaći u albumu, koji će ju pretvoriti u link, što znači da ju od tamo možete pokrenuti. Ovo je zgodno ako vam je neka web adresa potrebna nakratko, a ne želite praviti nered u mapi s oznakama.

Isto tako, ova funkcija radi i s videom. Na primjer: u YouTube aplikaciji gledate neki video i želite ga zabilježiti, jednostavno ga zaokružite olovkom i spremite u Album s izrescima koji će memorirati URL videa, ali ga isto tako možete pregledati i u samom albumu. Naravno, i u samoj YoutTube aplikaciji možete zabilježiti video, ali na ovaj način ih možete organizirati izvan matične aplikacije i kombinirati s tekstom i slikama. Možda se na prvi pogled čini kompliciranim, no budite sigurni da ćete se vrlo brzo snaći.

Screenshot_2013-10-15-14-23-41 Screenshot_2013-10-15-14-24-08

Iz navedenog je vidljivo da je S Note sustav (u prethodnim verzijama S Memo) na Noteu 3 prilično napredovao i poboljšanja su vidljiva na svakom koraku. Možda će u početku biti potrebno priviknuti se na hrpu novosti, ali kada jednom apsolvirate barem trećinu funkcija, život će vam u organizacijskom smislu biti lakši i jednostavniji.

U ovom poglavlju spomenimo još i zračne naredbe, koje rade u kombinaciji s S Pen olovkom. Postavite olovku iznad zaslona, pritisnite fizičku tipku na olovci i pojavit će se onaj kružni mini izbornik. Treba reći da ovaj gumb na olovci nije baš idealno kreiran i nije ga lako uočiti pa će i ovdje biti potrebna vježba.

Stranice: 1 2 3 4 5 6


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT