Samsung Galaxy Note 3 – Recenzija

KNOX

Samsung Galaxy Note 3 je prvi Samsungov uređaj koji dolazi s podrškom za KNOX sigurnosni sustav. Ovaj softver prvenstveno je namijenjen poslovnom sektoru, no u Samsungu su se nedavno odlučili da ga ponude i privatnim korisnicima. Prilikom prvog pokretanja potrebno je definirati lozinku s rezervnim PIN-om i KNOX je spreman za upotrebu.

Za one koji ne znaju, KNOX je koncipiran tako da omogućuje kreiranje posebnog sučelja (s odgovarajućim početnim zaslonima i izbornikom aplikacija). Kada je jednom pokrenut, KNOX se ponaša kao odvojen sustav, zaštićen od “vanjskih utjecaja”, tj. samo određene i posebno certificirane aplikacije mogu biti pokrenute unutar njega, dakle, nema trgovinu aplikacijama. Nakon inicijalnog pokretanja u KNOXU se nalaze osnovne aplikacije poput e-mail klijenta, kalendara, a moguće je preuzeti i dodatne. Ovaj sustav u pravilu će koristiti trvtke koje na ovaj način mogu instalirati poslovne aplikacije i račune na osobnim uređajima zaposlenika. Ukratko, KNOX je uređaj u uređaju i zaštićen najsofisticiranijim sustavom enkripcije. Valja napomenuti je KNOX, uz novi BlackBerry 10, odobren za korištenje od strane Pentagona, što dovoljno govori o stupnju sigurnosti. Recimo i to da rootanje uređaja nema nikakvog utjecaja na rad KNOX-a.

KNOX nema mogućnosti komunikacije ni podjele sadržaja u regularnom dijelu uređaja i nakon unaprijed definiranog vremena sam se zaključa. Inicijalna i preporučena postavka je 10 minuta, ali možete podesiti zaključavanje već prilikom zaključavanja zaslona pa sve do 30 minuta odgode. Iz sigurnosnih razloga, KNOX ne dozvoljava uzimanje screenshotova pa vam ih ne mogu ovdje prikazati, ali osnove rada s njim možete pogledati u videu ispod.

Video pregled softverskih novosti i Pen-a:

Aplikacije i multimedija

Screenshot_2013-10-15-14-05-40

Samsung Galaxy Note 3, kao i svaki Samsungov Android, dolazi s cijelim nizom već instaliranih dodatnih aplikacija, a iz Samsung trgovine ih možete preuzeti još. Treba reći da u Samsung trgovini postoje i aplikacije posebno dizajnirane za Galaxy Note seriju, koje nisu dostupne za druge uređaje.

Note 3 dolazi s novim File managerom. Aplikacija nosi naziv “Moje datoteke” i vizualno je dorađena u odnosu na prethodne verzije. Putem ove aplikacije možete pregledavati sadržaj interne memorije, memorijske kartice i vanjske memorije spojene preko USB on-the-go protokola.

Galerija fotografija je već poznata s modela Galaxy S4, dakle, prikazuje sadržaj na uređaju i onaj na raznim online servisima Picasa i sl,). Iz galerije izravno možemo pokretati i video sadržaj, premda postoji i posebna aplikacija za tu svrhu. Podržan je najširi mogući spektar video codeca, što znači da ćete praktički moći pokrenuti bilo koji film u najpopularnijim video formatima. Video player je vizualno donekle ušminkan, podržava titlove, a što je najvažnije, 5,7” zaslon Notea 3 pruža najbolje mobilno iskustvo u okvirima smartfona. Ovdje opet moram pohvaliti Samsung jer u svojim proizvodima već dugo u startu nudi sve potrebno za gledanje filmova, što kod mnogih drugih proizvođača nije slučaj.

Kamera

Ovdje imamo istu onu 13 MP kameru koju smo upoznali na Galaxyju S4 i praktički isti softver koji ju opslužuje. Dakle, radi se o jednoj od najboljih kamera na smartfonima općenito. Kamera snima 13 MP fotografije u odnosu 4:3, 9 MP u odnosu 16:9 i još nekoliko manjih formata. Možete birati između nekoliko načina rada koji nude razne efekte, kombinacije slike i zvuka, HDR, panoramu, drama shot, surroung shot (snimak okoline 360 stupnjeva) i sl., a većina ovih đakonija poznata je s modela Galaxy S4.

Kad je kvaliteta fotografija u pitanju, možemo samo ponoviti isto što je rečeno za Galaxy S4. Na dnevnom svjetlu je prikazana ogromna količina detalja, dok je u slabije osvijetljenom situacija i dalje zadovoljavajuća. Prilično moćna LED bljeskalica će osigurati odlične rezultate u mraku, ali imajte na umu njen ograničen domet. Boje su prilično vjerno prikazane, kontrast je odličan i ukupan dojam je zapravo izvanredan.

U nastavku pogledajte nekoliko primjera:

Vanjsko svjetlo:

  

20131010_122900 20131010_182306

Unutarnji prostor uz slabo osvjetljenje:

20131009_172746  

Mrak, bljeskalica:

Video kamera

Ono što će mnoge najviše zanimati je snimanje video sadržaja u 4K rezoluciji koje je omogućeno zahvljujući ugrađenom Snapdragon 800 proceosru. Radi se o video formatu koji se još naziva UHD 4K, a sama rezolucija iznosi 3840 x 2160 točaka pa se često koristi i oznaka 2160p. Odmah treba reći da video u ovoj rezoluciji nećete moći pokrenuti na svakom računalu, jer je za njegovu reprodukciju potreban nešto jači hardver, ponajprije grafička kartica, a može ovisiti i o samom procesoru. U slučaju da u računalu imate hardver koji podržava 4K video, trebat će vam i 4K monitor ili adekvatni TV uređaj.

4K video se snima pri 30 fps frekvenciji, bitrate iznosi astronomskih 49 Mbps, a jedna minuta takvog videa zauzima između 300 i 350 MB prostora.

Kvaliteta snimljenog video materijala je, očekivano, na najvišoj razini, tj, u rangu one koju daje Galaxy S4. Osim 4K videa, Note snima i u uobičajenim 1080p i 720p rezolucijama. Kao dodatak kojeg osigurava moćni procesor, Note 3 snima još i 1080p video s frekvencijom od 60 fps-a i 720p video sa čitavih 120 fps-a i kao rezultat dobijemo vrlo kvalitetni usporeni snimak.

U nastavku pogledajte nekoliko primjera videa:

2160p:

1080p Vanjsko svjetlo (poluoblačno):

1080p Vanjsko svjetlo (pretežno oblačno):

 

Stranice: 1 2 3 4 5 6


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT