Samsung Galaxy Note 3 – Recenzija

Baterija

Samsung Galaxy Note 3 dolazi s baterijom kapaciteta 3200 mAh, što je za 100 mAh više od one u prethodniku, no to neće biti dovoljno za postizanje istih rezultata. Treba imati na umu da za razliku od prethodnika, Note 3 ima veći zaslon, osjetno jači procesor, a podržava i rad na 4G mrežama, što dodatno utječe na potrošnju. No ipak, autonomiju Notea 3 još uvijek možemo nazvati iznadprosječnom jer je u standardnim uvjetima našeg testiranja (osvjetljenje 100%, aktivna 3G/WiFi podatkovna veza, automatska sinkronizacija i umjereno do intezivno korištenje svih funkcija) izdržala skoro dan i pol. Kad ovaj rezultat usporedimo sa Sonyjem Xperia Z1, kojemu baterija izdrži od ujutro do navečer, vidjet ćemo da je Note 3 u debeloj prednosti.

Kad govorimo o pojedinačnim stavkama, zanimljivo je da baterija Notea 3 može osigurati i preko 12 sati video reprodukcije te do 10 sati uzastopnog surfanja, što predstavlja svojevrstan rekord. Ipak, ako je uređaj spojen na 4G mrežu, potrošnja će se povećati, posebice prilikom učestalog prebacivanja s 3G na i 4G i obrnuto.

Produljenje autonomije možete postići ograničavanjem rada na 2G/3G mreže ili isključivanjem automatske sinkronizacije podataka.

Zaključak

Ovdje nema puno pameti. Iz svega što se pročitali, možete samo zaključiti da je Samsung Galaxy Note 3 najbolji phablet trenutno i što je najvažnije još će dugo nositi tu titulu. Istina, ovaj tržišni segment tek ove godine doživljava ekspanziju i u skoro vrijeme možemo očekivati slične proizvode od doslovno svih proizvođača. Vidjeli smo da je HTC upravo predstavio 5,9-inčni HTC One Max, no s obzirom na slabije specifikacije, vidljivo veće dimenzije i nedostatak olovke, ovaj uređaj pored Notea 3 praktički nema puno šansi, osim ako dođe po osjetno nižoj cijeni, u što je, poznavajući politiku HTC-a, teško vjerovati.

Ako ga promatramo kao smartfon, Samsung Galaxy Note 3 bismo u ovom trenutku eventualno mogli usporediti sa Sonyjem Xperia Z1 i LG-om G2, ali i u odnosu na njih ima nekoliko prednosti. Sony, primjerice, nema izmjenjivu bateriju, dok LG povrh toga nema ni utor za memorijske kartice. No, kako god okrenemo, u ovom će slučaju ipak presuditi potreba za većim ili nešto manjim zaslonom, te ukupni gabariti uređaja.

Samsung Galaxy Note 3, kao ni dva njegova prethodnika, ne nudi kompromise. Ovaj uređaj ili kupujete, ili ga u startu odbacujete. Razlog tome su, naravno, njegove pozamašne dimenzije koje će jednima predstavljati prednost, a drugima nedostatak. S obzirom da su smartfoni u zadnjih godinu dana prilično narasli, sve je više ljudi koji upravo ovakav uređaj koriste ili žele koristiti kao primarni i jedini, na što su se prije dvije godine odlučivali tek rijetki junaci. Kriteriji su se promijenili, percepcija smartfona kao osobnog asistenta također, pogotovo kod onih korisnika kojima su glasovni pozivi sekundarna stvar.

Ovaj je uređaj, naravno, namijenjen najzahtjevnijim korisnicima, jer hardverski jačeg od njega trenutno nema. Super AMOLED zaslon ponovo je evoluirao i ima bolji prikaz nego onaj na Galaxyju S4. Snapdragon 800 SoC govori sam za sebe, dok 3 GB RAM-a predstavljaju rekord u svijetu smartfona. S Pen olovka, kao zaštitni znak Note serije također je evoluirala, kako ona sama, tako i prateći softver. 13 MP kamera se možda ne može mjeriti s onom na Nokiji Lumiji 1020, ali žestoko puše za vrat Sonyjevoj na modelu Xperija Z1. Istina, trebat će ju usporediti s kamerom iPhonea 5S kada bude dostupan, no bez obzira na sve, možemo reći da je jedna od najboljih na tržištu.

Samsung Galaxy Note 3 u ovom trenutku prodaje Vipnet, a uskoro ga očekuju i u HGSpotu. Cijena uređaja je 5.799,00 kuna, dok bi u pretplatničkim tarifama trebao biti povoljniji.

Uređaj za potrebe testiranja ustupio: Samsung

IMG_4423

Stranice: 1 2 3 4 5 6


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT