Samsung Galaxy Note 4 – Recenzija

Zaslon

IMG_0689

Super AMOLED zasloni su na neki način postali zaštitni znak Samsungovih smartfona, a svaka nova generacija dolazi poboljšana. Tako smo nakon nekoliko generacija Galaxy S i Note modela dobili zaslon koji je impresivan u svakom pogledu. Pri tom ne mislim na njegovu QHD rezoluciju (2560 x 1440) koju na smartfonima i phabletima i dalje smatram neptrebnom, već na prikaz boja, oštrinu, kontrast i opći dojam. Poznato je da AMOLED zasloni vjernije prikazuju tamnije boje, no ovaj je značajno popravio i prikaz bijele što se može vidjeti izravnom usporedbom s Noteom 3.

IMG_0690

O preciznosti i responzivnosti ne treba trošiti riječi i ukratko možemo zaključiti da se radi o jednom od najboljih, ako ne i najboljem zaslonu jednog smartfona na tržištu. Istina, neki će i dalje davati prednost LCD zaslonima, kao npr. onom na iPhoneu, no to također spada u subjektivnu kategoriju.

Hardver, performanse i povezivanje

Screenshot_2014-10-21-12-26-55 Screenshot_2014-10-21-12-26-43

Samsung Galaxy Note 4 na tržište stiže u dvije varijante. Jedna pakira Qualcommov Snapdragon 805 procesor na taktu od 2,7 GHz, a druga Exynos Octa 7 (model 5433), tj. novu generaciju Samsungovih osmerojezgrenih procesora koji rade na big.LITTLE principu, odnosno s dva seta od četiri jezgre. Ova potonja verzija se nalazi i na našem testu.

Dakle Exynos 5433 čipset sadrži jedan set od četiri Cortex-A57 jezgre koje kucaju na taktu od 1,9 GHz i još jedan s isto toliko Cortex-A53 jezgri na taktu od 1,3 GHz. Treba reći da je ovaj procesor izravni nasljendik Exynosa 5 Octa koji je sadržavao jezgre starije generacije, tj, A7 i A15, no princip rada je ostao isti. Slabije i štedljivije jezgre, u ovom slučaju Cortex-A53 su zadužene za manje zahtijevne zadaće, dok se A57 uključuju po potrebi, odnosno za zahtjevnije i složenije procese. Bitno je naglasiti da je Exynos 5433 izrađen u novoj 20 nm tehnologiji, a dolazi i s podrškom za 64-bitni rad.

Iako benchmark testovi u pravilu daju prednost Exynos verziji, razlike u performansama u odnosu na Snapdragon 805 teško da će biti vidljive golim okom. Od Exynosa bi se eventualno mogle očekivati i uštede na polju autonomije, no s obzirom da je to izravno vezano sa svakom pojedinom aplikacijom i načinom korištenja, izravne usporedbe baš i nemaju smisla.

Sve u svemu, koju god verziju Notea 4 odaberete, bit ćete sigurni da imate ono najbolje što tržište u ovom trenutku nudi i da će tako još neko vrijeme ostati. Ukoliko vam 32 GB interne memorije nije dovoljno, Samsung uvijek, pa i ovdje, nudi podršku za microSD memorijske kartice, a možete korsititi one do čak 128 GB kapaciteta.

Što se poziva tiče, mogu sa zadovoljstvom konstatirati da su opća kvaliteta i jačina zvuka u telefonskoj slušalici ostala na razini one na trojki, dakle među najboljima. Kad je pak vanjski zvučnik u pitanju, valja naglasiti da je dosta glasniji od onog na prethodniku i s višom razinom čistoće zvuka, a to ga svrstava među najbolje u klasi. Ovdje, dakako, ne ubrajamo dvostruke zvučnike postavljene s prednje strane (npr. HTC One) koji su objektivno na višoj razini.

Samsung Galaxy Note 4 nudi širok spektar mogućnosti povezivanja, što i priliči top jednom top modelu. Tako su uz uobičajeni WiFi, 2G, 3G i 4G mreže podržani Bluetooth, NFC, DLNA, A-GPS i USB on-the-go. Nadalje, imamo već navedeni UV mjerač otkucaja srca koji će možda poslužiti nakon treninga, ali ga je nemoguće koristiti u stvarnom vremenu poput poznatih rješenja koja koriste prsni pojas.

Stranice: 1 2 3 4


 
 
Najnovije recenzije

Najčitanije recenzije
Top teme

This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT