Samsung Galaxy Note 4 – Recenzija

Zaslon

IMG_0689

Super AMOLED zasloni su na neki način postali zaštitni znak Samsungovih smartfona, a svaka nova generacija dolazi poboljšana. Tako smo nakon nekoliko generacija Galaxy S i Note modela dobili zaslon koji je impresivan u svakom pogledu. Pri tom ne mislim na njegovu QHD rezoluciju (2560 x 1440) koju na smartfonima i phabletima i dalje smatram neptrebnom, već na prikaz boja, oštrinu, kontrast i opći dojam. Poznato je da AMOLED zasloni vjernije prikazuju tamnije boje, no ovaj je značajno popravio i prikaz bijele što se može vidjeti izravnom usporedbom s Noteom 3.

IMG_0690

O preciznosti i responzivnosti ne treba trošiti riječi i ukratko možemo zaključiti da se radi o jednom od najboljih, ako ne i najboljem zaslonu jednog smartfona na tržištu. Istina, neki će i dalje davati prednost LCD zaslonima, kao npr. onom na iPhoneu, no to također spada u subjektivnu kategoriju.

Hardver, performanse i povezivanje

Screenshot_2014-10-21-12-26-55 Screenshot_2014-10-21-12-26-43

Samsung Galaxy Note 4 na tržište stiže u dvije varijante. Jedna pakira Qualcommov Snapdragon 805 procesor na taktu od 2,7 GHz, a druga Exynos Octa 7 (model 5433), tj. novu generaciju Samsungovih osmerojezgrenih procesora koji rade na big.LITTLE principu, odnosno s dva seta od četiri jezgre. Ova potonja verzija se nalazi i na našem testu.

Dakle Exynos 5433 čipset sadrži jedan set od četiri Cortex-A57 jezgre koje kucaju na taktu od 1,9 GHz i još jedan s isto toliko Cortex-A53 jezgri na taktu od 1,3 GHz. Treba reći da je ovaj procesor izravni nasljendik Exynosa 5 Octa koji je sadržavao jezgre starije generacije, tj, A7 i A15, no princip rada je ostao isti. Slabije i štedljivije jezgre, u ovom slučaju Cortex-A53 su zadužene za manje zahtijevne zadaće, dok se A57 uključuju po potrebi, odnosno za zahtjevnije i složenije procese. Bitno je naglasiti da je Exynos 5433 izrađen u novoj 20 nm tehnologiji, a dolazi i s podrškom za 64-bitni rad.

Iako benchmark testovi u pravilu daju prednost Exynos verziji, razlike u performansama u odnosu na Snapdragon 805 teško da će biti vidljive golim okom. Od Exynosa bi se eventualno mogle očekivati i uštede na polju autonomije, no s obzirom da je to izravno vezano sa svakom pojedinom aplikacijom i načinom korištenja, izravne usporedbe baš i nemaju smisla.

Sve u svemu, koju god verziju Notea 4 odaberete, bit ćete sigurni da imate ono najbolje što tržište u ovom trenutku nudi i da će tako još neko vrijeme ostati. Ukoliko vam 32 GB interne memorije nije dovoljno, Samsung uvijek, pa i ovdje, nudi podršku za microSD memorijske kartice, a možete korsititi one do čak 128 GB kapaciteta.

Što se poziva tiče, mogu sa zadovoljstvom konstatirati da su opća kvaliteta i jačina zvuka u telefonskoj slušalici ostala na razini one na trojki, dakle među najboljima. Kad je pak vanjski zvučnik u pitanju, valja naglasiti da je dosta glasniji od onog na prethodniku i s višom razinom čistoće zvuka, a to ga svrstava među najbolje u klasi. Ovdje, dakako, ne ubrajamo dvostruke zvučnike postavljene s prednje strane (npr. HTC One) koji su objektivno na višoj razini.

Samsung Galaxy Note 4 nudi širok spektar mogućnosti povezivanja, što i priliči top jednom top modelu. Tako su uz uobičajeni WiFi, 2G, 3G i 4G mreže podržani Bluetooth, NFC, DLNA, A-GPS i USB on-the-go. Nadalje, imamo već navedeni UV mjerač otkucaja srca koji će možda poslužiti nakon treninga, ali ga je nemoguće koristiti u stvarnom vremenu poput poznatih rješenja koja koriste prsni pojas.

Stranice: 1 2 3 4


 
 

Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT