Samsung Galaxy Note 4 – Recenzija

Softver i sučelje

Screenshot_2014-10-07-16-35-07 Screenshot_2014-10-07-16-35-27 Screenshot_2014-10-07-16-36-32 Screenshot_2014-10-23-10-22-25 Screenshot_2014-10-23-11-09-27 Screenshot_2014-10-23-11-09-32

Samsung Galaxy Note 4 stiže s Androidom 4.4.4 KitKat, a prema najnovijim teaserima na Samsungovim profilima društvenih mreža, moguće je da nadogradnja na upravo predstavljeni Android 5.0 Lollipop stigne i prije nego smo očekivali, no o tom – potom. Naravno, povrh KitKata, Note 4 donosi TouchWiz nadogradnju sučelja, odnosno njezinu najnoviju verziju koju smo u dobroj mjeri upoznali na Galaxyju S5.

Naravno, u međuvremenu je TouchWiz još dodatno dorađen, dodani su neki novi detalji, a neki su i nestali, kao npr. određene air geste koje očito nitko nije koristio. Pohvala ide na račun uklanjanja widgeta na zaključanom zaslonu, jer su uz upitnu iskoristivost mnogima otežavali korištenje zbog čestih neželjenih aktivacija. Naime, pobornik sam stava da bi zaključani zaslon trebao biti ono što jest – zaključan, a sav sadržaj je ionako dostupan na početnim zaslonima. Ono što je na njemu ostalo je prečica za kameru koju će većina svakako koristiti, a ako vam je baš potrebna neka druga stavka, posegnite za nekim od altenativnih rješenja. Ovdje napomenimo kako je u postavkama predviđen poseban podizbornik za kontrolu aktivnog launchera, tako da ih možete instalirati više i u izborniku odabirati kojeg želite koristiti.

Screenshot_2014-10-23-07-32-21 Screenshot_2014-10-23-07-32-25 Screenshot_2014-10-23-07-33-05 Screenshot_2014-10-23-07-34-17 Screenshot_2014-10-23-07-34-30 Screenshot_2014-10-23-07-35-11

Kao i mnogi drugi novi modeli iz Galaxy serije, Note 4 također donosi My Magazine čitač koji se ovdje naziva Briefing. Podsjetimo, radi se o čitaču vijesti koji predstavlja kranje lijevi početni zaslon. Briefing koristi Flipboardovu tehnologiju i nudi širok spektar izvora informacija iz raznih područja interesa, no nije lokaliziran za naše područje, što znači da ne podržava izvore na hrvatskom jeziku. Vizualno je jako dobro izveden, ali je iritantno što se na ovom modelu ne može isključiti, barem ne u ovoj verziji firmwarea. Ako vas baš toliko bude živcirao, jednostavno mu nemojte pristupati, a jedini način da ga se potpuno riješite (na neki način) je spomenuta instalacija alternativnog launchera.

Ako ste do sada koristili Note 3, morat ćete se prilagoditi novoj koncepciji, odnosno načinu upravljanja sustavom, a to može potrajati prilično dugo. Naime, već smo na Galaxyju S5 vidjeli da lijeva kapacitivna tipka više nema funkciju otvaranja izbornika unutar aplikacija, već služi kao multitasking tipka, dok se spomenuti izbornik otvara pritiskom na virtualnu tipku na vrhu zaslona što je vrlo nepraktično, posebice na ovako velikom uređaju.

Screenshot_2014-10-23-07-32-12 Screenshot_2014-10-23-07-35-29 Screenshot_2014-10-23-11-07-53 Screenshot_2014-10-23-11-08-02 Screenshot_2014-10-23-11-09-04 Screenshot_2014-10-23-11-09-42

Promjenu u odnosu na prethodni model dobio je i način uređaivanja početnih zaslona, a u međuvremenu smo ga vidjeli na Galaxyju S5. Izmijenjen je i izbornik postavki koji sada sadrži nove uniformairane ikonice.

Tu je još i uobičajeni multiwindow sustav koji sada donosi i tzv. skočne prozore. Radi se o načinu smanjivanja prozora aktivne aplikacije potezanjem prstom po dijagonali zaslona. Dimenzije dobivenih prozora se mogu regulirati i koristiti paralelno s drugima te ih minimalizirati u oblik malih ikonica koje u svakom trenutku možete ponovno aktivirati. Zgodno u situacijama kad vam je potreban pravi multitasking kao na desktop računalu, no zbog (uvjetno rečeno) malog zaslona, upotrebljivost će biti ograničena.

Stranice: 1 2 3 4


 
 
Najnovije recenzije

Najčitanije recenzije
Top teme

This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT