Samsung Galaxy Note 4 – Recenzija

S Pen

S Pen

S Pen olovka je ono po čemu je Note serija prepoznatljiva, a u četvrtoj generaciji dolazi dodatno poboljšana, barem prema tvrdnjama ljudi iz Samsunga. Naime, rečeno je da je ovom olovčicom sada još lakše pisati po zaslonu zbog povećanog trenja čime je smanjeno klizanje, no ovako na prvu ruku ne mogu reći da tu razliku u odnosu na Note 3 primjećujem. Bilo kako bilo, funkcionalnost ove olovke i pratećeg softvera je još od prošle generacije na vrlo visokoj razini upotrebljivosti, s napomenom da je na ovom modelu dvostruko povećana i njena osjetljivost.

Novost u odnosu na prethodnu verziju je to što se sada svaki Action Memo može spremiti kao ikonica/widget na početni zaslon, a to zapravo simulira post-it naljepnice na stolu ili nekoj drugoj površini. Naravno, tu su i ostale mogućnosi koje smo upoznali na prethodnim modelima Notea, a putem Samsung računa možete preuzeti i svoje stare bilješeke.

Kamera

Kamera na Noteu 4 spada u one stavke koje su doživjele značajnije promejne. Umjesto senzora od 13 megapiksela na Noteu 3, dobili smo 16 MP i dugo očekivanu optičku stabilizaciju. Senzor prednje kamere je narastao na 3,7 MP što će u kombinaciji s f/1,9 otvorom blende osigurati osjetno veću kvalitetu selfija i eventualno video chata.

Sučelje kamere se malčice razlikuje od onog na Noteu 3 i otprilike odgovara onom na Galaxyju S5. Napredak je postignt i na području fokusiranja, zahvaljujući phase detection tehnologiji primijenjenoj na Galaxyju S5.

Što se kvalitete fotografija tiče, one su na najvišoj mogućoj razini kad govorimo o smartfonima. Naravno, Nokia Lumia 1020 i 808 PureView se s ovim vjerojatno ne bi složile, no budući da su već prilično vremešni modeli, njihova opća usporedba s Noteom 4 i nije previše smislena.

Veći broj piskela je, naravno, utjecao na nešto veću količinu detalja, posebice kod cropanja. Oštrina i kontrast su također za svaku pohvalu, dok se šumovi osjete tek kad količina raspoloživog svjetla osjetno padne.

Fokusiranje se odvija prilično brzo, osim kada koristite bljeskalicu, kada je kameri za okidanje potrebna sekunda do dvije. Treba reći da je bljkeskalica prilično jaka i osigurat će visoku razinu kvalitete fotografija u potpunom mraku.

Poseban naglasak je na optičkoj stabilizaciji koja će smanjiti zamućenost na fotografijama koje zahtijevaju produljeno vrijeme ekspozicije, dakle onima u osjetno lošijim svjetlosnim uvjetima. Ipak, najviše koristi od ovoga će biti kod snimanja videa i prema onome što smo mogli vidjeti, radi prilično dobro.

U nastavku pogledajte primjere fotografija i videa.

Vani, sunčano:

20141021_162430

Vani, oblačno:

20141023_090434

Zatvoreni prostor, umjetno osvjetljenje:

20141023_082127

Mrak, bljeskalica:

20141023_102135

Fotografije u punoj rezoluciji pogledajte ovdje:

Primjer 1080p videa:

Baterija

Samsung Galaxy Note 4 dolazi s baterijom kapaciteta 3200 mAh, dakle s otprilike istom kao i prethodnik. Autonomija koju možete očekivati je jedan cijeli dan intezivnijeg ili dan i pol do dva manje intezivnog korištenja. U usporedbi s Noteom 3, baterija će možda potrajati do 10% kraće zbog veće rezolucije zaslona, no točan podatak je ovdje nemoguće dobiti jer potrošnja ovisi i o mnogim drugim faktorima kao što su: mikrolokacija, stanje mreže, udaljenost od bazne stanice i sl.

Važno je istaći da Galaxy Note 4 dolazi s novom tehnologijom ubrzanog punjenja za koju u Samsungu tvrde da će bateriju od 0% do 50% kapaciteta napuniti u roku pola sata. U praksi se pokazalo da ako je baterija baš do kraja ispražnjena trebat će joj desetak minuta da “oživi” i tek će tada započeti pravo punjenje. Ovih 50% za pola sata možemo postići ako bateriju punimo od otprilike 5-10% kapaciteta. Sve u svemu, korisno ako morate negdje na brzinu dopuniti uređaj.

Zaključak

Ako Note 4 promatrate kao vlasnik Notea 3, možda ćete primijetiti da ne nudi puno toga novoga. Istina, prelazak s trojke na četvorku sam po sebi i nema nekog smisla, osim ako ne naletite na neku dobru ponudu i pod uvjetom da svoj stari Note dobro utopite. No ipak, pri izravnoj usporedbi ćete isto tako vidjeti da Note 4 nudi osjetno bolju kameru, bolje materijale, višu kvalitetu izrade, brže punjenje, bolji zaslon, bolju kvalitetu zvuka, čitač otisaka prstiju kojeg možete koristiti za PayPal plaćanja, ali i neke softverske novosti bez kojih ćete, naravno, preživjeti, ali kao cjelina daju dobar razlog za zadovoljstvo.

Svaka generacija Samsungovog Galaxy Notea dolazi kao model koji ne nudi kompromise. Čim razmišljate o ovom ili ovakvom uređaju, jasno je da ste spremni žrtvovati ergonomiju kako biste dobili ono najbolje. Naravno, isti ili sličan hardver se može naći i na manjim uređajima, no ne i u kombinaciji s izvrsno optimiziranom olovkom i pratećim softverom koji je svake godine sve bolji.

Ako u ovu jednadžbu ubrojimo i nedavno lansiranje 5,5” iPhonea 6 Plus i sada 6-inčnog Nexusa 6, shvatit ćemo da se stvara nova kategorija flagship modela, a Note 4 već sada možemo nazvati njenim predvodnikom. Teško da će veliki smartfoni poput ovih u neko skoro vrijeme postići bolje prodajne rezultate od onih koji se vrte oko 5 inča, no sasvim sigurno je da će se mahom naći u rukama zahtjevnijih i naprednijih korisnika.

Video osvrt

Stranice: 1 2 3 4


 
 
Najnovije recenzije

Najčitanije recenzije
Top teme

This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT