Android

Samsung Galaxy Note 5 i Galaxy S6 Edge+ službeno predstavljeni

note5-fb

Kao što se i očekivalo, Samsung je danas na svom Unpacked eventu predstavio dva nova uređaja: Sasmung Galaxy Note 5 i Samsung Galaxy S6 Edge+.  Krenimo redom. Oba uređaja dizajnerski slijede novu filozofiju dizajna koja kombinira metal i staklo, a već smo ju upoznali na modelima S6 i S6 Edge.

Samsung Galaxy Note 5 tako dolazi u kućištu dimenzija 153.2 x 76.1 x 7.6 mm. Ima Super AMOLED zaslon dijagonale 5,7 inča u QHD (2560 x 1440) rezoluciji, koja osigurava gustoću od 518 ppi. Pogonski stroj je Exynos 7420, dakle isti procesor koji pogoni Galaxy S6, a tu su i obećavajuća 4 GB RAM-a. Unutar čipseta nalaze se četiri Cortex-A53 na 1.5GHz i četiri Cortex-A57 jezgre na taktu 2.1GHz. Baterija ima kapacitet od 3000 mAh, a operativni sustav je Android 5.1 Lollipop. Kamera dolazi sa senzorom od 16 megapiksela.

galaxy-note5-sluzbeno

Ono što će potencijalne kupce zanimati i mnoge razočarati je informacija o bateriji koja više nije izmjenjiva, a nestala je i podrška za microSD memorijske kartice. U ponudi će biti 32 i 64 GB verzije i za sada nema informacija o onoj od 128 GB.

Jedna od ne toliko bitnih novosti je podrška za LTE Cat. 9 s brzinama prijenosa podataka do 620 Mbps u downloadu, što je za sada moguće samo u teoriji, jer većina LTE mreža trenutno radi brzinama od 150 do 300 mbps.

columns="4"

Ono što je malo bitnije spomenuti je S Pen olovka koja sada dolazi s automatskim mehanizmom za izbacivanje, dakle više ju neće trebati vaditi noktom. Ostali noviteti odnose se na softverska i hardverska poboljšanja koja osiguravaju veću preciznost kod pisanja po zaslonu, a uvedena je mogućnost instantnog pisanja po zaslonu čim se olovka izvuče, dakle bez potrebe za čekanjem da se pokrene odgovarajuća aplikacija.

Poboljšana je i Air Command funkcija koja sada podržava prečice do pet aplikacija. Uvedene su i neke nove funkcije poput pisanja izravno u PDF datoteku, a postojeće su poboljšane, u što ćemo se uvjeriti kad nam stigne na test.

Predstavljena je i tehnologija brzog bežičnog brzog punjenja, koje će uređaj napuniti za dva sata, što je opet sporo u odnosu na klasično brzo punjenje, ali ipak predstavlja napredak u odnosu na dosadašnja iskustva.

S6 Edge plus

Samsung Galaxy S6 Edge+ dolazi u kućištu dimenzija 154.4 x 75.8 x 6.9 mm i predstavlja uvećanu verziju postojećeg modela S6, s tim da dolazi s 4 GB RAM-a, kao i Note 5. Jedna od zanimljviih novosti je dodjeljivanje do pet prečica aplikacija na zakrivljeni dio zaslona, a u ponudi će biti i fizička tipkovnica.

S6 edge plus tipkovnica

Oba uređaja dolaze u Black Sapphire, Gold Platinum, Silver Titanium i White Pearl bojama, po za sada još nepoznaim cijenama.

Dopuna:

Ono što će većinu potencijalnih kupaca Notea 5 razočarati je njegova dostupnost u Europi. Naime, mnogi izvještaji govore o tome kako prodaja u Americi kreće ovog mjeseca, dok će na EU tržište stići tek početkom sljedeće godine. Voljeli bismo da je ova informacija netočna, no i iz Samsunga Hrvatska poručuju da ćemo morati pričekati.