Android Recenzije

Samsung Galaxy Note 8.0: RecenzijaKada je prije godinu i pol dana Samsung predstavio prvi Galaxy Note s 5,3-inčnim zaslonom, mnogi su kritičari ostali bez teksta i počeli izražavati sumnju u uspjeh (za to doba) predimenzioniranog uređaja. Štoviše, kritike su bile upućene i na vraćanje olovčice (S-Pen) u upotrebu jer je uvriježeno mišljenje da ju je vrijeme odavno pregazilo i da je postala nepotrebna. Prodajni rezultati su ipak pokazali suprotno i Samsung je kasnije proširio ponudu 10-inčnim tabletom s istom tom olovčicom (Galaxy Note 10.1) i osjetno pojačanim hardverom. Vrijeme je prolazilo pa je prvi 5,3” Note zamijenjen 5,5-inčnim nasljednikom, da bi na ovogodišnjem MWC-u Samsung predstavio i Galaxy Note 8.0. Tako je Note obitelj dobila još jednog člana koji se dimenzijama smjestio u negdje u sredinu.

Samsung Galaxy Note 8.0 je uređaj malčice veći ud uobičajenih 7-inčnih tableta, ali još uvijek se može svrstati u istu kategoriju s njima. S Pen mu daje dodatnu dozu upotrebljivosti, a vrhunski hardver osigurava odlične performanse. Dojmove nakon desetodnevnog druženja s ovim uređajem pročitajte u nastavku.


Osnovne karakteristike


Dimenzije: 210.8 x 135.9 x 8 mm

Masa: 338 grama

Zaslon: 8,0” TFT 1280 x 800, 190 ppi

SoC: Samsung Exynos 4412

CPU: 4x Cortex-A9 na taktu 1,6 GHz

GPU: Mali-400MP

RAM: 2 GB

Interna memorija: 16 GB (dostupno 9,7)

Utor za MicroSD memorijske kartice

SIM: Micro SIM

Povezivanje: WiFi 802.11 a/b/g/n, WiFi Hotspot, WiFi direct, NFC, MHL, USB OTG

3G: HSPA+ do 21 mbps

4G: -

OS: Android 4.1.2 Jelly Bean

Kamera: 5 MP/720p

Prednja kamera: 1,3 MP

Baterija: 4600 mAh

 

Prednosti


Dimenzije (kompromis između 7 i 10-inčnih tableta)

Prenosivost

Hardver i performanse

S Pen olovka nudi široki spektar mogućnosti

Upotrebljivost

 

Nedostaci


Mala interna memorija

Nema podršku za LTE

Relativno visoka cijena

Prodajno pakiranje ne sadrži slušalice

 

Dizajn i kućište
  Još od prošlogodišnjeg predstavljanja Galaxyja S3, Samsung sve svoje novije uređaje dizajnira tako da na neki način slijede njegov oblik. Mnogi drugi modeli smartfona su poprimili njegove dizajnerske linije, a sada su, čini se, na redu i tableti. Samsung Galaxy Note 8.0 zapravo izgleda kao da ste valjkom razvukli Note 2 i malo mu podebljali rubove oko zaslona. Sve u svemu, dizajn Notea 8.0 je zapravo dobar i pravo je osvježenje u odnosu na dizajn većine 7-inčnih tableta koje smo viđali u protekle dvije godine.

Ono što pomalo zbunjuje jesu dvije kapacitivne i jedna fizička tipka na dnu zaslona te telefonska slušalica na gornjem dijelu uređaja. Ovo u početku može izgledati pomalo neobično, no kada shvatite da se ovdje zapravo radit o divovskom smartfonu, sve će vam biti jasno. Napominjem da se spomenuta telefonska slušalica nalazi samo na N5100 modelu, koji podržava telefonske pozive, dok je na WiFi modelu nema.

Na istom mjestu su inače smješteni i senzori te prednja kamera.Treba reći da je Note 8.0 zaista tanak tablet, tj. osjetno tanji od mnogih koje smo do sada vidjeli. Sa svojih 8 mm debljine tanji je čak i od Notea 2 (9,4mm), ali nešto deblji od iPada mini (7,2mm).

S obzirom na to da je uređaj izrađen iz plastike, ne treba očekivati čvrstoću i osjećaj kakav osiguravaju aluminijska kućišta, no imajte na umu da je plastika osjetno lakša i da je držanje u ruci ugodnije.

Na lijevom boku imamo tipku za uključivanje, dvodjelnu tipku za podešavanje glasnoće i infra-crveni port, a u samom donjem kutu stoji S Pen olovka u svom utoru. Usput recimo i to da je ova olovka nešto veća od one u Noteu 2 i otprilike istih dimenzija kao u Noteu 10.1.

Lijevi bok sadrži vratašca koja skrivaju utor za microSD i SIM karticu. Sam vrh uređaja sadrži 3,5mm audio utor, a dno micro USB utor te dva zvučnika. Da, zvučnici se nalaze na dnu, što je bolje rješenje od onog na uređajima gdje su smješteni na stražnjoj strani, ali bilo bi još bolje da se nalaze s prednje strane kao na Noteu 10.1.

Ergonomija i manipulacijaUsporedba s Galaxy Noteom 2 i 10.1


Premda dužinom i širinom nadilazi 7-inčne tablete, Samsung Galaxy Note 8.0 još uvijek možemo svrstati u kategoriju lako prenosivih, a dodatna prednost je njegova tankoća i relativno mala masa.

Način manipulacije je praktički identičan onom kod 7-inčnih tableta, bilo da se radi o obuhvaćanju cijelog uređaja rukom ili samo pridržavanju sa strane. Istina, osobe s manjim rukama bi mogle naići na poteškoće, no neće biti problem prilagoditi hvat.

Od velike važnosti je i to što Note 8.0 bez problema stane u manje torbice pa čak i u većinu onih koje nosite oko pasa, što je kod 10-inčnih tableta nemoguća misija.

Fizička home i dvije kapacitivne tipke na dnu predstavljaju svojevrsni presedan u svijetu tableta i to vas u početku vjerojatno neće oduševiti. Budući da smo tablete navikli pridržavati upravo za rubove oko zaslona, često se zna dogoditi da ih pritisnete slučajno, pogotovo kad uređaj držite u vodoravnom položaju. Naravno, ne radi se o presudnom nedostatku jer ćete se vremenom priviknuti, ali smatram da se ovo moglo i malo pametnije izvesti.

Što se upotrebe S Pen olovke tiče, ova veličina tableta je za njeno korištenje primjerenija od 5,5-inčnog Notea 2, iz jednostavnog razloga što je na većoj površini lakše pronaći dobar oslonac za ruku. S druge strane, pisanje i crtanje još je lakše na 10-inčnom Noteu, no kod njega morate imati dodatni oslonac jer ga je vrlo nezgodno čvrsto držati u jednoj ruci. Iz ovoga slijedi da je Note 8.0 zapravo idealan u slučaju da vam je korištenje S Pen olovke primarno.

Sada slijedi onaj najblesaviji dio, a to su telefonski pozivi. Naime, nije problem što jedan tablet dolazi s podrškom za telefonske pozive, dapače, i 10-inčni Note postoji u toj verziji, no upotreba telefona na njemu se odvija putem vanjskih zvučnika ili slušalica. Istina, ni kod Notea 8.0 vam nitko ne brani da ga koristite na taj način, no sama činjenica što je Samsung u njega ugradio klasičnu telefonsku slušalicu, dakle za upotrebu na uhu, implicira da nas lagano z…... Istina, do prije par godina bilo je nezamislivo da ćemo telefonirati putem 5,5” uređaja, ali ovo s 8-inčnim je malo nazvati pretjerivanjem.

Zaslon
Samsung Galaxy Note 8.0 prema specifikacijama proizvođača ima ugrađen TFT LCD zaslon, no odmah ću reći da je neusporediv sa starijim TFT zaslonima, kao niti s onim na Xperiji Z. Naime, kutovi vidljivosti su iznimno dobri i vrlo lako bismo ga mogli zamijeniti s IPS zaslonom. Preciznost i odaziv su poslovično na iznimno visokoj razini, a rezolucija od 1280 x 800 točaka (omjer 16:10) omogućuje ugodno gledanje HD (720p) filmova. Ipak, mnogi će ovu rezoluciju smatrati premalom, pogotovo iz razloga što se ove godine očekuju tableti s osjetno višom gustoćom točaka, kao npr. nasljednik iPada mini, no to još uvijek spada u kategoriju glasina i pitanje je kad će uopće biti predstavljen i dostupan na našem tržištu.

Povezivanje


Budući da Samsung Galaxy Note GT-I5100 dolazi s utorom za SIM kartice, moguće se spajati i na 2G i 3G mreže operatera. 4G (LTE) nažalost nije podržan i ako se želite spajati na tu mrežu, morat ćete pričekati model GT-I5120 za koji ne znamo kada stiže.

Ovdje moram napomenuti kako Note 8.0 ne podržava spajanje na HSPA+ DC sustav, već samo na HSPA+, što znači da je maksimalna brzina prijenosa podataka u 3G mreži 21 Mbps, a ne 42 Mbps.

Od bežičnih načina povezivanja spomenimo još WiFi, WiFi direct, WiFi hotspot, Bluetooth i DLNA.

Kad je kabelsko povezivanje posrijedi, ne mogu skriti zadovoljstvo viđenim. Naime, Note 8.0 za punjač i spajanje na računalo koristi standardni micro USB port kao i mobiteli, što u startu život čini jednostavnijim, ali treba napomenuti kako punjenje preko USB-a na računalu ne funkcionira.

Budući da se zapravo radi o MHL utoru, moguće je i spajanje putem HDMI protokola, ali će vam za to trebati poseban kabel (ili adapter) jer s običnim MHL-HDMI kabelom stvar ne radi.

Ne smijemo zaboraviti ni to da uređaj podržava „USB on the go“ koji je u mnogim novijim uređajima onemogućen.

OS, sučelje i performanse


Samsung Galaxy Note 8.0 dolazi s Androidom 4.1.2 Jelly Bean. Zašto u startu nije stigao s novijom verzijom (4.2) zaista ne znamo, no vjerujemo da će ista uskoro biti dostupna za nadogradnju. Ova stavka je bitna jer Android 4.2 za na tabletima omogućuje korištenje višestrukih računa pa će i njihova upotreba unutar kućanstva ili radne okoline biti puno praktičnija.

Najvažnija stavka u vezi sučelja je to što se ne radi o klasičnom tablet sučelju, već o onom sa smartfona. Dakle, primarna orijentacija sučelja je okomita i podsjetit će vas na uvećano sučelje bilo kojeg smartfona iz serije Galaxy. Ovdje do izražaja dolaze kapacitivne i fizička home tipka koje služe za upravljanje jer omogućuju brzi izbor opcija i postavki svake pojedine aplikacije. Prednost ovakvog sučelja je i u tome što nemamo onu crnu traku na kojoj se na tabletima inače nalaze virtualne tipke pa je zbog toga iskoristiva radna površina u startu veća. Snalaženje i manipulacija je na ovakvom konceptu lakša i iz razloga što su tipke dovoljno odvojene jedna od druge. Naime, na klasičnom tablet sučelju virtualne tipke su jednostavno premale i nalaze se preblizu jedna drugoj.

Naravno, kao i svaki Samsung, Galaxy Note 8.0 sadrži TouchWiz nadogradnju sučelja koja radi brzo i fluidno. Zapravo, čak nisam niti pomišljao na instalaciju Nova launchera kojeg inače koristim na Androidima jer TouchWiz ovdje radi iznenađujuće dobro.

Kao i ostali Galaxy uređaji novije generacije, Note 8.0 dolazi s kontekstualnim početnim zaslonima koji se aktiviraju u trenutku kada izvršite određenu akciju. Primjerice, kada uključite slušalice, odmah se pojavi novi kontekstualni zaslon vidljivo označen žutim poljima i ponudi vam korištenje video playera, glazbenog svirača, YouTube aplikacije i sl. Izvlačenjem S Pen olovke iz kućišta, pojavi se widget s primjercima S Note kreacija, kao i prečice prema odgovarajućim aplikacijama, npr. Paper Artist. Vraćanjem olovke u ležište, kontekstualni zaslon se povlači.

Galaxy serija u gornjem cjenovnom razredu s Androidom 4.1 donosi i vrlo zanimljivu stavku kao što je podijeljeni zaslon (Multi Window). Ova stvarčica omogućuje korištenje dviju aplikacija odjednom i to na način da svaka radi u svom prozoru. Na taj je način moguće npr. čitati nešto u web pregledniku i istovremeno s nekim chatati ili uzimati zabilješke. Na manjim zaslonima poput onih na Galaxyju S3 ili S4 ovo možda i neće biti od prevelike koristi, no na 8-inčnom itekako može poslužiti.

Note 8.0 dolazi s istim hardverom kao i Note 2. Imamo četverojezgreni 4412 čipset s četiri Cortex-A9 jezgre na taktu 1,6 GHz u kombinaciji s 2 GB RAM-a, što jamči izuzetne performanse u bilo kojem pogledu. Zbog moćnog video playera, kojim ćemo se pozabaviti kasnije, praktički nema tog filma, čak i u FHD rezoluciji, kojeg Note 8.0 neće pokrenuti, a isto vrijedi i za igre.

Kad smo već kod igara, moram dodati da će biti malo nezgodno uređaj koristiti u vodoravnom načinu jer ćete u tom slučaju rukom često prekriti zvučnike.

S Pen


Ovu stavku zaista ne treba posebno opisivati jer je već nekoliko puta opisana u recenzijama modela Galaxy Note, Galaxy Note 2 i Galaxy Note 10.1. Iste aplikacije i funkcionalnost imamo i na Noteu 8.0, no ponovit ću da je zbog dimenzija uređaja korištenje S Pena ovdje lakše i ugodnije.

Izvlačenje olovke iz ležišta u pravilu otvara već spomenuti kontekstualni zaslon s aplikacijama i alatima kreiranim za upotrebu s njom, no u postavkama možete podesiti koju akciju želite da sustav u tom trenutku poduzme. Jedna od najkorisnijih opcija je iskakanje novog “papirića” na kojeg trenutno možete upisivati zabilješke.

S Pen sustav je prilično kompleksan i moćan. Ako ne želite ostati samo na kreiranju i spremanju brzih zabilješki, S Pen vam nudi zaista širok spektar mogućnosti za koje će vam trebati neko vrijeme da ga upoznate. Unutar Samsung Apps trgovine, ponuđene su dodatne aplikacije za korištenje sa S-Pen olovkom, a jedan od zanimljivijih je svakako Paper Artist.

Također, S Pen sustav je ukomponiran i u mnoge druge dijelove softvera, kao što su npr. kalendar, unos teksta i sl.

Mutimedija
Samsung Galaxy Note 8.0 dolazi s istom galerijom fotografija koju smo vidjeli na svim novijim Samsungovim Jelly Bean modelima. Radi se o zaista zanimljivom i kvalitetno izvedenom sustavu koji nudi odlične vizualne efekte poput slika u kartoteci i spiralnog prikaza albuma. Ukoliko imate uključen Air View, prijelazom olovkom iznad male sličice možete vidjeti njen uvećani prikaz.

Reprodukcija videa se odvija putem zasebne aplikacije, ali je svaku video datoteku moguće pokrenuti i izravno iz galerije. Drago mi je konstatirati da Video player podržava sve žive formate video zapisa i to u svim mogućim rezolucijama, uključujući 1080p. Dakle, uz standardne MP4, MOV i 3GP, podržani su svi DivX-i te MKV filmovi, a nije bilo problema niti s inače kritičnim AC3 audio codecom, što znači da ovdje nismo imali slučaj da se određeni filmovi reproduciraju bez zvuka. Radilo je doslovno sve.

Interna memorija
Jedini trenutno dostupni model Galaxyja Note 8.0 na našem tržištu je onaj sa 16 GB interne memorije, ali zbog mnoštva softvera koji dolazi s uređajem, raspoloživo je tek nešto manje od 10 GB. Ovo je zapravo loše, jer ako krenemo od pretpostavke da ćete na ovom uređaju često poželjeti pogledati pokoji HD film, manevarski će vam prostor biti znatno sužen. Naravno, za video i glazbu uvijek možete koristiti memorijske kartice, no ako ste gejmer problem bi mogao nastati zbog nemogućnosti prebacivanja većih igara na SD karticu bez rootanja uređaja.

Kamera


Stražnje kamere na tabletima su otprilike jednako nepotrebne kao i telefonska slušalica, no proizvođači ih iz nekog razloga konstantno  forsiraju. Jedino za što bi eventualno bile korisne je fotografiranje dokumenata da ih kasnije ne morate prebacivati s mobitela kako biste ih pregledavali. Ne znam koliko je to u ovom slučaju bitno, ali napominjem da kamera nema ni LED bljeskalicu. Senzor od 5 megapiskela i snima 720p video s kontinuiranim autofokusom.

Ono što je možda na ovakvom uređaju važnije jest prednja kamera za video razgovore, a u Galaxy Note 8.0 je ugrađena ona s 1,3 MP senzorom i s mogućnošću snimanja VGA videa. Da su u Samsungu (ali i u drugim kompanijama) razmišljali malo logičnije, onda bi u prednju kameru stavili jači modul jer ima veću vjerojatnost korištenja od stražnje.


Baterija


Baterija kapaciteta 4600 mAh u Noteu 8.0 će uz stalnu vezu s internetom, aktivnom sinkronizacijom nekoliko servisa i uz neku normalnu upotrebu izdržati skoro dva dana. Ako to prevedemo u video reprodukciju, očekujte sedam do osam sati iste. Dakle, imate dovoljno za dva filma i još malo surfanja i slušanja glazbe. Ako s ovim uređajem ipak odlučite glumiti klauna i koristiti telefonske pozive, autonomija se neće znatno pogoršati, jer su zaslon i modem ipak najveći potrošači.

Zaključak


Samsung Galaxy Note 8.0 nam se svidio na prvi pogled. Djelomično zbog dizajna, ali i zbog elegancije koja se krije u tankoći od samo 8 mm. Nadalje, Note 8.0 na neki način stvara kompromis između 7-inčnih i 10-inčnih tableta. Vidljivo je veći od prvih, ali ipak jednako prenosiv za razliku od ovih drugih. Može se nositi u omanjoj torbici pa čak i onoj oko pasa, a da pri tom uopće ne dolazi do izražaja.

S druge strane, plastika kao materijal vjerojatno neće oduševiti one koji od uređaja s cijenom od preko 4000,00 kuna očekuju famozni “premium” feeling. Osobno ne patim od toga, a plastika kao materijal mi je draža od aluminija. Istina, vremenom bi se moglo pojaviti škripuckanje, ali to je ono na što morate biti spremni. Uostalom, svi oni koji preferiaju aluminij, su svjesni da je podložan habanju i grebanju.

Vidjeli smo i to da da je uređaj uskraćen za LTE povezivost, ali što je još gore, izostala i podrška za HSPA+ DC brzine koje su odavno uobičajena stvar na mnogim uređajima. Što se tiče LTE modela, trebat će ga još neko vrijeme pričekati, isto kao i model bez SIM utora.

8-inčni tableti tek počinju svoj pohod na tržište, a Samsung Galaxy Note 8.0 jedan je od prvih i u pravilu se odmah stavlja u kontekst izravne konkurencije 7,9-inčnom iPadu mini. Dimenzijama su slični, Note 8.0 je hardverski nešto jači, no u performansama se ta razlika neće osjetiti zbog potpuno drukčijeg koncepta iOS-a kao operativnog sustava. Naime, da bi neki Android uređaj postizao istu fluidnost u radu kao iPhone ili iPad, uvjet je da je hardverski “nabrijaniji“, a Note 8.0 sa svojim četverojezgrenim procesorom i 2 GB RAM-a to zasigurno jest. Prednost Notea 8.0 u odnosu na iPad mini očituje se ponajprije u S Pen olovci i pratećem softveru koji nudi osjetno širi spektar mogućnosti.

4399,00 kuna je relativno visok iznos za 8-inčni 16 GB tablet, jer za čitavih 600 kuna manje možete kupiti iPad mini s vrlo sličnim specifikacijama. Naravno, iPad je zakinut za S Pen sustav i mnoge druge mogućnosti koje mu operativni sustav ograničava, ali zato u startu nudi podršku za LTE.

Ako smatrate da vam je ovaj WiFi+3G model preskup, radije pričekajte WiFi-only model (GT-I5110) koji bi trebao biti jeftiniji. S druge strane, ukoliko ne možete bez 4G brzina, tada vam je primjereniji model GT-I5120 koji ima podršku za LTE, ali od Samsunga Hrvatska još nismo dobili potvrdu hoće li se i kada pojaviti na našem tržištu.

Sve u svemu, Samsung Galaxy Note 8.0 vam može biti odličan pratilac u poslovnom i privatnom životu i kao takav svakako uživa našu preporuku.Uređaj na testiranje ustupio: Samsung