Android Recenzije

Samsung Galaxy Note 9 - RecenzijaDva dana nakon službenog predstavljanja u New Yorku, Samsung Galaxy Note 9 stigao ju naše ruke! Nije šala, istina je živa, a budući da se nismo nadali ovakvoj brzini, ovom prilikom želim pohvaliti Samsung Hrvatska, tj. podružnicu zaduženu za Adriatic regiju, koja je promptno reagirala i ustupila nam jedan primjerak na testiranje. A kad je već crkva, nek' je katedrala, jer je naš Note 9 stigao u najatraktivnijoj varijanti, tj. u plavoj boji kućišta u kombinaciji sa žutom S Pen olovkom.Što reći nakon ovako ugodnog iznenađenja, nego krenuti na posao. Kao što vam je već poznato, Note 9 izravni je nasljednik lanjskog modela Galaxy Note 8, s kojim dijeli praktički isti dizajn, no ove godine u donekle drukčijoj paleti boja. Istini za volju, malo tko je i očekivao neki radikalan dizajnerski zaokret, budući da je već i osmica donijela prilično dobar omjer zaslona i „mesa“. Samsung nije popustio pomodnim trendovima izrade smartfona sa zubom na vrhu zaslona, što svakako treba gledati pozitivno, ali isto tako ne odustaje ni od zakrivljenog Edge zaslona, koji je dizajnerski inače izvrstan detalj, ali i upitne ergonomije, posebice u kombinaciji u radu s olovkom, no tome nešto kasnije.

Budući da nema posebnih novosti po pitanju dizajna, osim promijenjene pozicije čitača otisaka prstiju, koja je sada na logičnijem mjestu, ovogodišnja Samsungova perjanica se fokusira na novosti ispod haube. Samsung je u Note 9 ugradio najnovije tehnološke detalje uz istovremeno povećanje kapaciteta baterije, što nikako ne treba zanemariti.Uređaj dolazi sa 6,4-inčnim Super AMOLED zaslonom, a pogonjen je Exynos 9810 osmerojezgrenim procesorom. Na testu imamo osnovni model sa 6 GB RAM-a i 128 GB interne memorije, a u ponudi je i verzija s 8 GB RAM-a i čak 512 GB prostora za pohranu, što u kombinaciji s 512 GB memorijskom karticom tvori prvi terabajtni smartfon u povijesti.

Pored ovih, da ih tako nazovemo, uglavnom logičnih novosti, Note 9 donosi znatno funkcionalniju S Pen olovku, koja pored pisanja zabilješki sada ima i funkcije daljinskog upravljača za razne funkcije, od kojih su mnoge prilično korisne. Tu je i potpuno nova dvostruka kamera, koja se, istini za volju, ne razlikuje puno od one na modelu Galaxy S9+, ali je u kombinaciji s daljinskim upravljačem – potpunija. Novost je i jednostavnije spajanje na monitor, jer vam za pretvaranje smartfona u računalo više neće trebati DeX station.

Vlasnici prethodnih Notea znaju koliko njihov uređaj može biti produktivan, a realno ni nema izravnu konkurenciju. Devetka sada cijeli doživljaj želi podići na još jednu višu razinu, a koliko u tome uspijeva, pročitajte u nastavku.

GLAVNE KARAKTERISTIKEDimenzije

161.9 x 76.4 x 8.8 mmMasa

201 gramZaslon

6,4" Super AMOLED, 2960 x 1440, 516 ppi, 83,4% prednje površineSoC

Samsung Exynos 9810CPU

4×2,7 GHz Mongoose M3 + 4×1,8 GHz Cortex-A55RAM

6/8 GB GBInterna memorija

128/512 GBMicro SD

Da, do 512 GBPovezivanje

WiFi, A-GPS, Bluetooth, DeX, USB-C 3.1Brzo/Bežično punjenje

Da/DaOtporan na vodu

Da, IP68OS

Android 8.1 OreoKamera

12 MP f/1,5-2,4, OIS, DPAF + 12 MP f/2,4 OIS, 4K 60 fps, 720p 960fpsPrednja kamera

8 MP/QHD f/1,7Baterija

4000 mAhCijena

7700,00 kn 6/128 GB, 8850,00 kn 8/512 GB model


Ustupio

Samsung


PREDNOSTI

NEDOSTACI


Dizajn i vrhunska kvaliteta izrade

Edge zaslon podložan oštećenjimaZaslon bez premca

Visoka cijenaS Pen olovka bez konkurencije na tržištu
Osnovni model sa 128 GB interne memorije
Vrhunska kamera
Natprosječna autonomija
Najkompletniji uređaj na tržištu
Dizajn, kućište i rukovanje


Note 9 je na prvi pogled teško razlikovati u odnosu na Note 8. U našem slučaju s tim nismo imali problema zbog boje, no da smo kojim slučajem dobili crnog, trebalo bi neko vrijeme da, barem s prednje strane, uočimo razliku. Naravno, čim ga okrenete na drugu stranu vidi se razlika u poziciji čitača otisaka prstiju. Sada se on nalazi ispod kamere, što je svakako logičnije mjesto.

Bez obzira koliko slično izgledali, Note 9 i Note 8 se ipak razlikuju – dimenzijama. Note 9 je za 0,6 mm kraći, 1,6 mm širi i 0,2 mm deblji od Notea 8, što ćete primijetiti isključivo ako ste potonjeg zadnjih godinu dana intenzivno koristili.Dakle, na poleđini ponovo imamo staklo, što smartfon inače čini krhkim, ali je barem manje klizav od bilo kojeg izrađenog od brušenog aluminija. Iz ovog razloga je teško reći koja je varijanta na kraju zapravo podložnija oštećenjima. Uređaj od stakla je manje klizav, zbog čega je manja vjerojatnost da će vam ispasti, dok je onaj od aluminija klizaviji, ali je zato vjerojatnije da će preživjeti pad. Bilo kako bilo, svakako savjetujemo da svom staklenom ljubimicu priuštite barem silikonsku maskicu (da, onu od jednog dolara na eBayu), a možda i neku skuplju, jer ćete tako uštedjeti i do dvije tisuće kuna za novi zaslon ako vam nedajbože jednom ispadne na beton.Dodatni problem s Edge zaslonom je ostao. Naime, čak i u silikonskoj maskici, takav zaslon je više podložan oštećenjima nego ravni, zbog čega će biti potreban dodatni oprez. U tu svrhu možda ne bi bilo loše nabaviti preklopnu futrolu koja će ga štititi sa svih strana, što za sobom, naravno, poteže dodatne akcije, no to je sada neka druga priča.

Ista stvar je ostala i s fizičkim tipkama. Na desnoj strani imamo power, dakle onu za uključivanje, dok se dvodijelna tipka za podešavanje glasnoće na većini Samsunga nalazi na lijevoj strani, što samo po sebi možda i ne bi bio problem da umjesto nje često ne pritisnete Bixby tipku. Samsung očito ne namjerava tek tako odustati od vlastitog osobnog asistenta, pa mu je u najnovijoj verziji pridodao i neke nove mogućnosti, no s obzirom da ga ne možete koristiti na hrvatskom jeziku, većini će njegova tipka predstavljati samo smetnju. Istina, Bixbi se može i isključiti (ne može na zadnjoj verziji softvera), ali njegovoj tipki ne možete pridodati drugu funkciju.

Treba napomenuti da se ovih 1,6 milimetara razlike u širini u odnosu na Note 8 primijeti, naravno, ako ste potonjeg koristili neko vrijeme, pa je time i osjećaj u ruci malčice drukčiji. S obzirom da su se mobiteli prelaskom na novi 18:9 omjer stranica prilično izdužili, čak i malo proširenje poput ovoga zna djelovati osvježavajuće.

Povećanje dimenzija, uglavnom zbog jače baterije, nužno je rezultiralo i povećanjem mase i probijanjem psihološke granice od 200 grama. U svakodnednom radu ovo neće predstavljati problem, a istini za volju, postoje i osjetno teži uređaji, s realno manjim mogućnostima.Što se materijala izrade tiče, priča je poznata. Samsung koristi metalni okvir kao osnovu, dok staklena površina na pozadini ovoga puta dolazi u mat obradi, dakle nema odsjaj kao ona na Noteu 8. Ovo je odlično jer na sebe ne prima tragove prstiju, barem ne u tamno plavoj varijanti, koju imamo na testu, tako da za crnu i ostale boje ne mogu jamčiti.

Glede samog oblika, treba reći da je u odnosu na S9+ više četvrtast, uostalom isto kao Note 8 u odnosu na S8+. Zbog toga u ruci ne leži tako dobro kao S9, jer ćete svakako osjetiti taj oštriji kut. Par dana kasnije, navika će učiniti svoje, ali S serija generalno ostaje ergonomski bolje riješena, no ovu promjenu moramo razumjeti jer je negdje trebalo smjestiti i S Pen olvku. Ono što mi se kao cjelogodišnjem korisniku Notea 8 sviđa, svakako je novi logičniji smještaj čitača otiska prsta, koji se sada nalazi ispod kamere. Druga razlika odnosi se na njegovu orijentaciju, jer je sada postavljen vodoravno. Ono što nisam očekivao su nešto manje dimenzije novog čitača, no problema s pronalaženjem nisam imao, a napipavanje će svakako biti lakše kad uređaj umetnete u maskicu. O samom čitaču se nema što mudrovati, budući da je iznimno brz i precizan, a istini za volju, danas je zaista teško naći smartfon s izrazito sporim čitačem.Tehnologija je sama po sebi sazrjela i veće razlike među čitačima nema, pa će sljedeći veliki izazov biti preciznost i brzina čitača ugrađenih u sam zaslon, no širu primjenu takve tehnologije možemo očekivati tek tijekom sljedeće godine.

Ovdje spomenimo i skener šarenice oka kao još jednu biometrijsku sigurnost, koja radi izvrsno, a tu je i face unlock. Note 9 donosi i kombiniranu upotrebu prepoznavanja lica i skenera šarenice oka, što ukupnu sigurnost podiže za još jednu razinu. Ovi senzori se nalaze na vrhu prednje strane zajedno sa selfie kamerom i telefonskom slušalicom, koja je ujedno i vanjski zvučnik, dok se drugi smjestio na dnu, u društvu sa USB-C utorom i što će mnogima biti od velike važnosti - 3,5 mm audio utorom, koji nije nestao.

Zaslon


Samsung kao pionir AMOLED-a i u najnovijem proizvodu pokazuje da je broj jedan u ovoj domeni, zbog čega je zaslon Notea 9 (za današnje standarde) savršen. Vidjeli smo da je i Apple prošle godine u svom top modelu iPhone X „prešao“ na ovu tehnologiju, koristeći upravo Samsungove zaslone, što samo po sebi potvrđuje da su oni najbolje što tržište trenutno nudi.

Tako Note 9 dolazi sa 6,4-inčnim Super AMOLED-om najnovije generacije, koji jednostavno traži da gledate u njega, a posebice crnu boju, koja je sada još malo crnija nego na lanjskom modelu. Isto tako, sjetimo se da je Note 8 imao 6,3-inčni zaslon, tako da je ovaj mrvicu veći, što naravno, golim okom nećete primijetiti. Rezolucija iznosi 2960 x 1440 točaka, što odgovara omjeru 18,5:9. Kad uređaj otpakirate i prvi put uključite, zadana rezolucija je 1080p, no u postavkama ju možete povećati na 1440p ili smanjiti na 720p.Zakrivljeni zaslon na rubovima (Edge) vremenom je postao Samsungov zaštitni znak, vrhunski je izrađen i predstavlja estetski dragulj. No, s druge strane, ovakav tip zaslona je podložniji oštećenjima od bilo kojeg ravnog, što je objektivan nedostatak. Zakrivljeni zaslon negativno djeluje i na rukovanje, tj ukupnu ergonomiju, što, istini za volju, možemo svrstati u subjektivnu kategoriju. To samo po sebi ne bi predstavljano problem, no u kombinaciji s olovkom često zna biti nezgodno, jer nikad ne znate kad će skliznuti s ruba, odnosno trebat ćete paziti do koje pozicije pišete, za razliku od starijih, ravnih Noteova, gdje je ta granica bila jasno definirana.

Bilo kako bilo, zaslon Notea 9 je u testu stručnjaka DisplayMate-a proglašen najboljim na svijetu, o čemu više možete pročitati ovdje. Naravno, samo je pitanje vremena kad će ga neki drugi pobijediti, ali svakako treba naglasiti da u ovom trenutku jednostavno ne postoji bolji po pitanju prikaza i svjetline. Prema DisplayMateu, razlika je vidljiva u odnosu na Note 8, pa čak i na S9 i S9+ dvojac, što su pokazali testovi. Osobno mogu potvrditi da se razlika u odnosu na Note 8 primijeti golim okom, i to u još jasnijem prikazu boja, kao i svjetlini, što izravno utječe na čitljivost na danjem svjetlu.

Novi S Pen


S Pen je ono što obilježava Note seriju, odnosno ono što ga čini posebnim. Svih ovih godina, počevši od 2011. naovamo, svake godine smo svjedočili laganom, ali sigurnom napretku ovog dodatka. Jedan od većih skokova dogodio se izlaskom Notea 5, koji je donio znatno tanji i precizniji S Pen, dok smo softverska poboljšanja mogli vidjeti doslovno svake godine.Najnoviji skok slobodno možemo nazvati kvantnim, jer je S Pen umjesto pasivnog, postao aktivni dodatak Noteu. U njega je ugrađen „Low Energy“ Bluetooth, putem kojeg održava vezu s uređajem. Ovo mu omogućuje da ga koristite kao daljinski upravljač za kontrolu glazbe (start-stop), što možda i nije funkcija koju ćete često koristiti, ali ono što sigurno hoćete daljinska aktivacija aplikacije kamere i okidanje. Zamislite samo koliko ste pute željeli okinuti grupni (ili obični selfie) s određene daljine i u tu svrhu koristili vremenski ograničen samookidač. Sada se možete namještati koliko želite i sliku okinuti tipkom na S Penu. Pored aktiviranja aplikacije i okidanja, S Penom možete mijenjati odabir prednje ili stražnje kamere.Sama tipka raspoznaje obični, dugi i dvostruki klik, a pored navedenih funkcija, pomoću S Pena možete upravljati još galerijom, gdje će pritisak na tipku omogućiti listanje fotografija, ali i snimati zvučne zapise u odgovarajućoj aplikaciji. Tu je još i posebna funkcija namijenjena PowerPoint prezentacijama, što svakako može biti korisno kad je uređaj spojen na veliki zaslon, poput monitora, TV-a i sl. I YouTube aplikacija podržava S Pen, i to na način da daljinskim putem pauzirate i pokrećete video, što može biti korisno ako ležite na kauču ili kad je uređaj spojen na vanjski monitor.Napajanje S Pena energijom vrši se kad se nalazi u uređaju, što je vrlo zgodno rješenje, jer još jedna stvar koja se mora puniti u današnjem načinu života jednostavno ne bi dolazila u obzir. Kad je S Pen umetnut, uređaj ga napuni za otprilike 40 sekundi, a kapacitet njegove baterijice dovoljan je za čak 200 klikova ili 40 minuta boravka izvan kućišta. Da ne bi bilo zabune, kad se isprazni, i dalje ga možete normalno koristiti za pisanje, uostalom kao i na prethodnim generacijama.Nikako ne smijemo zanemariti činjenicu da je novi S Pen i ergonomski bolji od onog na Noteu 8. Naime, vidljivo je dulji, što će svakako olakšati pisanje svima, pa i onima s većim rukama, a zbog baterije je i za oko 3 grama teži, što možda neće primijetiti na prvi dodir, ali nakon tjedan dana korištenja i potom povratka na Note 8, definitivno hoćete. Umjetničkim dušama, odnosno svima onima koji su sposobni nacrtati nešto suvislije od crtica i slova, bit će zanimljiv podatak da S Pen raspolaže s čak 4096 različitih razina pritiska kao i Note 8.Još jedna bitna stavka u ovoj priči je otvaranje API-ja prema trećim proizvođačima. Samsung će izdati SDK za tipku S Pen olovke, pa će tako i neovisni developeri moći razvijati softverska rješenja s podrškom za nju, odnosno daljinsko upravljanje koje će moći implementirati u vlastite aplikacije.

size="medium"

Ukupno gledajući, štovatelji S Pena, odnosno oni koji su ga svih ovih godina koristili, bit će iznimno zadovoljni novim, osjetno upotrebljivijim komadom hardvera.

Hardver, performanse i povezivanje


Samsung Galaxy Note 9, jasno, uvijek dolazi s trenutno najboljim dostupnih hardverom, a u ovom slučaju to je Samsungov Exynos 9810 procesor, kojeg smo upoznali na modelima Galaxy S9 i Galaxy S9 Plus. Sadrži četiri 2,7 GHz Mongoose M3 i četiri 1,8 GHz Cortex-A55 jezgre, te Mali-G72 MP18 grafički koprocesor. Za američko tržište ponovo je zadužen Snapdragon 845, a razlike u performansama u odnosu na Exynos su praktički zanemarive.

Količina RAM-a ovisi o varijanti uređaja koju izaberete. Početni model dolazi sa 128 GB interne memorije u kombinaciji sa 6 GB RAM-a, a u ponudi je i verzija s nevjerojatnih 512 GB spremišnog prostora u kombinaciji s 8 GB RAM-a. Malo je reći da znakovit dio osobnih računala u svijetu danas još uvijek raspolaže s isto ili manje RAM-a, kao i spremišnog prostora na SSD diskovima.

size="medium"

Ovih 512 GB će mnogima biti overkill, jer malo je onih koji će zaista iskoristiti pola terabajta, a razlika u cijeni nije baš mala, no s druge strane, svakako će biti onih koji će veću količinu videa snimati u 4K rezoluciji, pa će im dobro doći malo rezerve.

Za civilnu upotrebu svakako je primjereniji 128 GB model, što također nije malo. Do jučer je velika većina top modela započinjala sa 64 GB, a još uvijek postoje i oni s 32 GB. Ako pitate nas, 128 GB je novi standard za top modele i tako će ostati neko vrijeme, a dobro je što je Samsung u ovom modelu tu količinu predstavio kao minimum. Naime, teško je očekivati da će svi proizvođači odjednom primijeniti ovu logiku, jer je Samsungu to realno lakše, budući da sam proizvodi memorijske module, dakle ne treba ih kupovati od drugih proizvođača.

Za ekstremiste kojima je i 512 GB malo, kao i one koji 128 GB žele dodatno proširiti, tu je i utor za micro SD memorijsku karticu, koji je u Noteu 5 bio izbačen, ali je zbog negativnih reakcija publike u sljedećoj generaciji vraćen. Ne treba svima memorijska kartica. Meni osobno također ne predstavlja uvjet za kupnju smartfona, ali je dobro imati mogućnost njezinog korištenja. Smatram da će 128 GB velikoj većini biti dovoljno, a ako to ipak ne bude slučaj, pametnije je uložiti u kvalitetnu microSD karticu, nego kupovati 512 GB model. Naravno, ovo je samo racionalno razmišljanje, no ako vam budžet ne predstavlja problem, 512 GB model je za vas definitivno logičniji izbor.

Novost koju Note 9 donosi je novi water-carbon rashladni sustav s tri puta širim bakrenim cijevima, koje sada brže i bolje raspoređuju toplinu unutar cijelog kućišta. Rezultat je osjetno manji stupanj zagrijavanja, čime ostvaruje dosljednost u radu i performansama, a ne treba zanemariti ni faktor sigurnosti.

6 GB RAM-a već je neko vrijeme standard u najvišoj klasi, što je dostatno i najzahtjevnijim korisnicima. 8 GB u 512 GB modelu vjerojatno nećete osjetiti kao razliku u odnosu na 6 GB, ali rezerva snage nikad nije naodmet, pogotovo u ovakvom uređaju. Štoviše, ovaj model zaista drži sve otvorene aplikacije u radnoj memoriji, dakle nema agresivan memory management kao što je to znao biti slučaj na nekim prijašnjim modelima, kako Note, tako i S serije. U jednom trenutku sam uspio izbrojati preko 30 aplikacija u pozadini koje su bile odmah dostupne.

O prijemu signala i kvaliteti telefonskog razgovora ne treba trošiti riječi. Po glasnoći slušalice Note 9 je među najjačima na tržištu, a ta ista slušalica u ovom modelu služi i kao dodatni zvučnik, tako da u kombinaciji s donjim imamo stereo ugođaj. Ovdje dodajmo da naš testni primjerak ima dva utora sa SIM karticu, i prema informacijama koje smo dobili od Samsunga, takav će biti i u (slobodnoj) prodaji. Kakva će situacija biti kod operatera, za sada nemamo informacija. Ovdje napomenimo da druga SIM kartica koristi hibridni utor, što znači da u slučaju njezinog umetanja, nećete moći koristiti memorijsku karticu.

Za one koji ne znaju, Samsung za svoje top modele u zadnjih godinu i pol nudi tzv. DeX station, dodatak pomoću kojeg svoj uređaj možete (uvjetno rečeno) pretvoriti u stolno računalo, o čemu više možete pročitati u našoj recenziji DeX-a. Međutim, Note 9 za tu svrhu ne treba nikakav posebni dodatak, već samo USB-C -> HDMI (DisplayPort) kabel, kojeg ćete spojiti s monitorom ili televizorom. Naravno, za bavljenje ovim sportom trebat će vam i Bluetooth tipkovnica, a zaslon uređaja će vam poslužiti kao trackpad (umjesto miša). Najvažnija stavka u svemu je što cijela stvar sada radi puno bolje i pouzdanije.

Na kraju ovog dijela dodajmo podatak da u prodajnom paketu dolaze izvrsne AKG slušalice, brzi punjač i dva USB adaptera za spajanje memorijskih stickova i drugih dodataka.

Softver i sučelje


Rani kupci Notea zadnjih se nekoliko godina susreću s jednom te istom frustracijom – daju prilično veliku svotu novca za uređaj koji vrti - lanjsku verziju Androida, i to baš u vrijeme kad Google objavi dostupnost sljedeće. Tako je već sada dostupna konačna verzija Androida 9 Pie, a naš Note 9 još na tržište dolazi s Oreom. Naravno, nadogradnja će doći, ali ono što nikako ne bismo voljeli vidjeti je ponavljanje situacije s Noteom 8, koji je Oreo počeo dobivati dobrih sedam mjeseci nakon početka prodaje.

size="medium"

S druge strane, znamo da je situacija s nadogradnjama Androida sve gora i gora, pa na ovakve stvari više niti ne reagiramo. I dok će jedan dio korisnika tražiti brand s najbržim nadogradnjama, drugi će se pomiriti sa situacijom i strpljivo čekati. Korisnici Notea u pravilu spadaju u ovu drugu skupinu, jer im je funkcionalnost zbog koje su ga kupili dostupna odmah, a nove Googleove pikanterije uvijek mogu pričekati. Uostalom, u neku je ruku čak je i bolje da nadogradnja kasni, nego da stigne polovično odrađena, nakon čega se povlači, a korisnici dobiju samo probleme.

Dakle, Note 9 stiže s Oreom, konkretno Androidom 8.1. Naravno, Samsung ne bi bio Samsung da izvorni Android ne prekrije svojom Samsung Experience nadogradnjom sučelja. Od nekadašnjeg TouchWiza, kojeg su mnogi doživljavali presporim, Samsung je prošao dug put, pa je tako najnoviji softver fino popeglan i radi prilično brzo i fluidno. Ne možemo reći da je najbrži na tržištu, jer će čisti Android uvijek raditi brže, ili neki s minimalnom intervencijom u sučelje (OnePlus 6), no razlike u brzini su minorne, pa će većini korisnika biti zanemarive.

Sukladno tradiciji, Samsung je na Note 9 instalirao i Microsoft Office aplikacije, naravno, u njihovoj mobilnoj inačici, koje su mnogim korisnicima ovog i ovakvog uređaja uvjet bez kojeg ne mogu. Važno je napomenuti da zahvaljujući moćnom hardveru, ove apliakcije rade prilično brzo, a zbog velikog zaslona i olovke, daleko su upotrebljivije nego na nekim drugim modelima.

columns="4"

Nikako ne smijemo zaboraviti izvrstan Samsung Browser, koji je jedan od najkvalitetnijih na tržištu. Osobno koristim Chrome zbog specifičnih potreba sinkronizacije kroz veći broj mobitela i računala, no svakako savjetujem da isprobate Samsung Browser, koji je jednako brz, a zauzima manje RAM-a od Chromea, i stabilniji je u radu.

Još jedna stavka koju moram spomenuti, odnosno pohvaliti, je izuzetno dobro koncipirana tipkovnica, tako da je Samsung jedini uređaj gdje ju nisam zamijenio Googleovom.

Jedna od stavki koje prilično dobro funkcioniraju je Secure Folder, odnosno sigurna mapa, koja je zaštićena od znatiželjnih pogleda svih koji vam vole prćkati po mobitelu, a ne treba zaboraviti ni Knox – jedan od najboljih kriptiranih sustava za poslovne i bilo kakve korisnike koji rade s povjerljivim i osjetljivim podacima.

Nakon svih ovih pohvala, moramo nešto i pokuditi, a to je integracija Samsungovog osobnog asistenta Bixbi u cijeli sustav, čije je tragove moguće naći na mnogim mjestima, kao npr. u aplikaciji kamere. Radi se o iritantnom osobnom asistentu, kojeg Samsung forsira iz istog razloga kao i vlastitu nadogradnju sučelja, jer se želi distancirati od Googlea i njegovog asistenta. No ipak, Bixbi je u najnovijoj verziji doživio određene nadogradnje i poboljšanja, no s obzirom da nije dostupan na hrvatskom jeziku, nećemo se previše baviti njime, uostalom, kao ni Googleovim asistentom. U slučaju da dobro vladate engleskim, Bixbi u mnogim situacijama može biti od pomoći, no ne očekujte čuda.

Kamera


Note 9 dolazi s praktički istom kamerom kao S9/S9+ duet. Radi se o dvije 12 MP kamere s (1.4µm veličina piksela), od kojih jedna ima širokokutnu leću i promjenjivi otvor blende od f/1.5 do f/2.4. Druga je telefoto, dakle ona zadužena za (2x) optičko povećanje, ali s fiksnim f/2.4 otvorom blende, a važno je znati da su obje optički stabilizirane. O ovom konceptu kamere već smo naširoko pisali u recenziji modela S9 i S9 Plus, a razlika u odnosu na njih je novi AI sustav prepoznavanja scena i subjekata, nazvan Scene Optimizer. Dakle, kad uređaj s uključenom kamerom okrenete prema objektu, on će ga pokušati prepoznati i podesiti sve potrebne parametre. Selfie kamera s prednje strane donosi 8 MP senzor i f/1.7 otvor blende, dok je veličina piksela u njoj nešto manja i iznosi 1,22 µm.

columns="4"

Sukladno napretku kamere s hardverske strane, Note 9 je dobio i prerađenu aplikaciju, koja sada nalikuje onoj na modelima Galaxy S9 i S9 Plus. Ako uređaj držimo vodoravno, načini snimanja se nalaze na lijevoj strani, dok na desnoj možete koristiti neke od postavki, ali i ući u izbornik s postavkama. U samom tražilu moguće je odabrati 2x povećanje, dakle koristiti telefoto leću i vratiti na širokokutnu.

Pored automatskog načina, tu su još Panorama, Video, Super slow motion video, Live fokus i Pro način, u kojem se možete ručno poigrati brzinom zatvarača, podešavanjem ISO vrijednosti, duljinom ekspozicije i balansom bijele boje. Naravno, većinu fotografija ćete vjerojatno okinuti u automatskom načinu jer on daje mogućnost korištenja spomenutih AI čarolija.

Kao što je već rečeno, obje kamere su optički stabilizirane, što znači da neće biti podrhtavanja videa ako u nekom trenutku zumirate, što je na mnogim uređajima još uvijek slučaj. Ponuđene rezolucije kreću se od 720p, koja će zauzimati najmanje prostora, pa sve do 4K, s tim da za 1080p i 4K možete birati želite li 30 ili 60 fps frekvenciju, s napomenom da u 4K 60 fps načinu nije dostupna stabilizacija.

Zadana postavka za snimanje videa namještena je na H.264 codec, a ukoliko to želite, možete odabrati i HEVC, odnosno H.265 codec, koji je novijeg datuma i donosi bolju kompresiju, što rezultira manjim video datotekama, bez gubitka na kvaliteti snimljenog materijala. Nedostatak ovog codeca je što još uvijek nije podržan od strane nekih video playera i online video servisa.

Kvaliteta fotografija je očekivano, izvrsna, jer je ovo definitivno jedna od najboljih kamera dostupnih na tržištu. U ovu skupinu svakako spadaju Huawei P20 Pro, iPhone X i Pixel 2 XL. O razlikama možemo diskutirati, a konačni zaključak donijeti nakon izravne usporedbe.

U idealnim uvjetima imamo vrlo veliku količinu detalja za jednu 12 MP fotografiju, što je rezultat relativno velikog senzora. Promjenjivi otvor blende osigurava brzu prilagodbu u automatskom načinu, pa su i fotografije nastale u slabijim uvjetima osvjetljenja, zapravo izvrsne. AI mogućnosti prepoznavanja su tu. Kamere prepoznaje do 20 različitih tipova scena i motiva: hranu, životinje, pejzaže, izlazak ili zalazak sunca, plaže i još puno toga.

Koliko će vam ovo biti od koristi, ovisi o vašim željama i navikama. Za ovisnike o Instagramu svakako zgodno pomagalo, jer će vam ovakvi dodaci objektivno pomoći u okidanju kvalitetnijih i općenito boljih fotografija.

Video snimljen ovom kamerom svakako spada u sam vrh kad je kvaliteta u pitanju. Optička stabilizacija odlično odrađuje posao, a posebno treba pohvaliti i stabilizaciju telefoto leće, što je, istini za volju, premijeru doživjelo na Noteu 8, no mnogi konkurentski modeli se baš i ne mogu pohvaliti ovom mogućnošću.

Jedna od najzanimljivijih funkcija kamere je tzv. Super Slow Motion za snimanje 720p 960 fps videa. Note 9 omogućuje snimanje 0,4 sekunde u ovom načinu, što je dvostruko više od 0,2 u Galaxyju S9 i S9+. Ovaj video trebate početi snimati odmah, dakle čim se akcija pojavi u kadru, a kad sve bude gotovo, cijeli isječak će biti dug 14 sekundi, od kojih je 12,8 usporeno, što je kud i kamo atraktivnije od dvostruko kraćeg na S9. Softver kamere nudi i uređivanje ovakvog videa, kojeg možete skratiti, ili mu dodati efekte u obliku zvučnih zapisa, odnosno glazbe.

Dakle, upravo svjedočimo evoluciji kad je super-usporeni video posrijedi, jer je sada daleko gledljiviji i realno bolji od prvih takvih pokušaja prije dvije godine. S druge strane, bilo bi još bolje da je takav video snimljen u 1080 rezoluciji, no jasno je da ne možete imati sve. Vjerojatno će u sljedećoj generaciji ova mogućnost dodatno napredovati, no ova za sada definitivno predstavlja vrh.

Primjeri fotografija i videa


U nastavku slijede primjeri fotografija i videwa. Imajte na umu da je rezolucija u galerijama smanjena, a ukoliko želite pregledati fotografije u punoj rezoliuciji, kliknite ovdje.

Idealni uvjeti:Zatvoreni prostor:Noć/MrakSelfie:1080p dan1080p noć

[responsive_youtube 918oK24Lg4c]

1080p zatvoreni prostor

[responsive_youtube E2LZdv4ipNs]

Usporeni 960 fps

[responsive_youtube YitlZrbzV8s]

Usporeni 960 fps

[responsive_youtube 2qgFhtFNrWA]

Baterija i autonomija


Note 9 dolazi s baterijom kapaciteta 4000 mAh, što je najviše u jednom Noteu ili bilo kojem Samsungovom flagshipu općenito. Razlika u odnosu na Note 8, koji dolazi s 3300 mAh je nominalno velika, a dobrim dijelom i u odnosu na S9+, koji donosi 3500 mAh. Samsung ovu bateriju reklamira kao „cjelodnevnu“, što će se može protumačiti kao skromno. Time očito želi dati do znanja da je svjestan da malo kome baterija danas traje cijeli dan, pogotovo zahtjevnim korisnicima, no opet je teško generalizirati, jer svi imamo drukčije navike i potrebe.

Ako krenemo od pretpostavke da je kupac Notea 9 prilično zahtjevan korisnik, 4000 mAh baterija će ga svakako poslužiti više nego 3300 mAh u Noteu 8, no ipak nemojte očekivati drastičnu razliku. Ukupno gledajući, bolja je za nekih 15-20%, što je, naravno, paušalna ocjena, jer u različitim situacijama dolazimo i do različitih mjerenja.

Osobno sam vrlo zadovoljan autonomijom Notea 9, jer mi je na testu izdržala vidljivo dulje od osmice, ali i OnePlusa 6, kojeg koristim paralelno. Koliko će vama trajati, teško je reći, ali generalno se mogu složiti sa Samsungom da će velikoj većini zaista izdržati od ujutro do navečer i to uz intenzivnije korištenje. Oni manje zahtjevni (ako kojim slučajem zalutaju u ovaj svijet) mogu računati i na više od jednog dana autonomije, a možda čak i dva.

Ono što me nije impresioniralo je brzina brzog punjenja. Priloženom brzom punjaču potrebno je oko 1:45 h da bateriju napuni od 0 do 100%, što je, istini za volju brzo, ali osjetno sporije od OnePlusa 6, koji ju napuni za oko sat vremena, a vidjeli smo da i Huawei po tom pitanju stoji bolje. Bilo kako bilo, ukupan dojam u ovom poglavlju je definitivno pozitivan. Baterija je izdržljivija, a to što je brzo punjenje malo sporije od najbržih, ne treba shvaćati tragično, jer je, s druge strane, osjetno brže od onog na iPhoneu, gdje pored cijene uređaja, morate dodatno platiti za taj, uvjetno rečeno, brzi punjač.

Zaključak
Samsungova Note serija nikad nije bila namijenjena onima koji traže bilo kakvu vrstu kompromisa. Uvijek je nudila najbolje, najviše, najjače, i jednom riječju – najkompletnije rješenje za najzahtjevnije korisnike. Ove godine Note 9 donosi još nešto više, a to je još veća razlika u odnosu na prethodnika na skoro svakom polju.

Jedino što novi Note povezuje sa starim je dizajn, iako je i na tom polju vidljiv napredak, barem u slučaju pozicije čitača otisaka prstiju, koja je sada logičnija, ali i cijeloj pozadini osigurava simetričan i općenito finiji izgled. Čak je i zaslon mrvicu narastao, ali ono što je daleko važnije je njegova kvaliteta prikaza, koja je sada još bolja, dubljih boja i svjetlija na danjem svjetlu.Novi procesor za novu godinu se podrazumijeva, a „bolje više jače“ mantra se osjeti u internoj memoriji jer bazni model kreće sa 128 GB. Najveći skok, vidjeli smo, doživjela je S Pen olovka, kojoj su sada u velikoj mjeri proširene mogućnosti, i što je također važno, ostavljena su otvorena vrata za razvoj podrške od strane neovisnih proizvođača softvera. Napredovala je i DeX podrška, koja sada više na iziskuje DeX station, već se uređaj na monitor povezuje putem HDMI kabela.

Kamera posuđena s S-devetke dobila je nekolicinu novosti, od kojih je najatraktivnija udvostručeno vrijeme snimanja Super Slow Motion videa. Ovo je jedna od funkcija koju ćete definitivno zavoljeti, što znači da biste i ovih 128 GB memorije mogli brzo napuniti.
Ostali aspekti kamere odgovaraju onima na Galaxyju S9 Plus, s dodatkom AI mogućnosti za foto entuzijaste i kreativce, ali i zvijezde Instagrama.Natprosječna autonomija je također jedan od aduta Notea 9, zbog čega ga definitivno možemo nazvati najkompletnijim smartfonom današnjice. Neki će prigovoriti na Edge zaslon koji je ergonomski lošije rješenje od ravnog. Ovo dojam može biti i subjektivan, no objektivni dio odnosi se na veću izloženost oštećenjima. Zbog toga je svakako mudru razmisliti o bilo kakvom vidu zaštite, a postoje i programi osiguranja zaslona. Za 19 kuna mjesečno, Samsung će vam jednom unutar godine dana zamijeniti razbijeni zaslon. U godinu dana ćete za to izdvojiti 228 kuna, a ako zaslon razbije bez osiguranja, računajte da ćete za popravak pljunuti barem 2000. Koliko vam se isplati plaćanje osiguranja, morat ćete izračunati sami, jer u jednadžbu morate ubaciti vlastite navike i prihode.

I na kraju najnepopularniji dio - cijena. Note 9 u 6/128 GB verziji stoji 7700 kuna, dakle više od 1000 eura, što je iznimno puno novca za jedan mobitel. Međutim, ako se zadržimo u domeni mobitela, dakle priču ne širimo prijedlozima kako se za iste novce može kupiti laptop, DSLR fotić ili rabljena Škoda Octavia, ovu cijenu možemo nazvati opravdanom s obzirom na sve što uređaj nudi, ali i opći trend rasta cijena top modela u zadnjih godinu dana. Treba li uopće spominjati da iPhone X stoji 1000 kuna više?

U obzir treba uzeti i trade-in program, kojeg Samsung putem trgovaca i operatera organizira za kupce u prednarudžbama. Prednaručiti ga možete do 23. kolovoza, s isporukama od 24. kolovoza, kada kreće i prodaja. Vraćanjem vašeg starog uređaja možete dobiti popust od 750 kuna, a ako vratite stari Note, ovisno o njegovom stanju, popust vam može iznositi i do 1500 kuna.

Konkurencija?

Objektivno, Note nikad nije ni imao izravnu konkurenciju, što može zahvaliti izvrsno implementiranoj S Pen olovci i pratećem softveru. Ako iz jednadžbe izbacimo olovku, izbor se znatno širi, a tada biste mogli razmisliti i o Galaxyju S9+, kojeg sada već možete naći po 1000 kuna manjoj cijeni.

Trebate li ga kupiti?

Ako vam budžet ne predstavlja problem, definitivno da, jer je Note 9 u ovom trenutku najbolje što tržište nudi, a donosi i najveću međugeneracijsku razliku u Note seriji do sada. Ne treba sumnjati da će dosadašnji korisnici Notea definitivno zasliniti kad u ruke prime ovaj uređaj, dok se ravnodušni nemaju čime opterećivati. Koliko se isplati prelazak s Notea 8 na Note 9, proanalizirat ćemo u zasebnom članku koji stiže uskoro.

Najpovoljnija ponuda na mobis.hr

Video recenzija


[responsive_youtube fj40waifUOk]