Samsung Galaxy Note Edge – Recenzija

Hardver i perfomanse

Izuzev zaslona, Edge je hardverski gotovo identičan Noteu 4. Iako Note 4 dolazi u dvije varijante, s Exynosom i Snapdragonom, Edge će biti dostupan samo u Snapdragon verziji, dakle pogoni ga Qualcommov Snapdragon 805. Četiri Krait 450 jezgre kucaju na taktu od 2,7 GHz, a za grafički dio posla brine se Adreno 420 GPU. Za potrebe multitaskinga imamo 3 GB RAM-a, a razlike u perfomansama bez obzira na dodatni dio zaslona su identične onima na Noteu 4. Razlike u dizajnu kućišta odrazile su se negativno na bateriju pa je ona tako zakinuta za 220 mAh, dakle njen kapacitet iznosi 3000 mAh.

Note Edge u našem slučaju dolazi s 32 GB interne memorije, a na tržištu će biti dostupan i model sa 64 GB, a ukoliko vam ovo nije dovoljno, memoriju možete proširiti i micro SD karticama do 128 GB kapaciteta.

Sva silina senzora sa Notea 4, poput onog za otkucaje srca je prisutna je i na Edgeu, baš kao i čitač otiska prsta kojeg je osim za otključavanje zaslona, moguće koristiti i za razne druge sigurnosne provjere. Čitač radi sasvim pristojno, nešto lošije nego onaj na iPhoneu recimo, no s dosta velikom preciznošću prepoznaje otisak, što u praksi znači da ćete već nakon par dana, uređaj otključati iz prve.

Vanjski zvučnik dosta je glasan baš kao i na Noteu 4, no vibracija je, začudo, dosta jača tako da ćete ju osjetiti i u debljim odjevnim predmetima, no u sitnim satima preporučujem da uređaj stavite na bešumno jer bi vas jačina vibracije mogla probuditi.

Na kvalitetu signala i pozive tijekom testiranja nisam imao apsolutno nikakvu zamjerku. Glasnoća dolaznog poziva u slušalici je vrlo visoka, zvuk je čist, a smanjenje šuma radi jako dobro što znači da ćete poziv bez problema obaviti i u bučnijem okruženju.

Što se povezivanja tiče, Edge raspolaže svime što bi jedan korisnik smartfona mogao poželjeti. Od WiFi-a i njegovih raznih derivata, Bluetootha 4.1, NFC-a pa sve do IR univerzalnog daljinskog i USB OTG protokola, sve je tu.

Softver prilagođen Edge liniji

S obzirom da Edge spada u Note liniju, dolazi sa svim trikovima i dosjetkama kao i Note 4 pa ćemo se ovaj put usredotočiti na neke sitnice koje Note 4 nema, odnosno ponajviše na bočni dio zaslona, ali i ostale softverske prednosti koje donosi.

Sučelje je temeljeno na sada već nešto starijem Androidu 4.4.4 KitKat, no Samsung je već pustio Lollipop za neke svoje uređaje poput Galaxya S5 i Notea 3 pa je za očekivati da će nadogradnja stići vrlo brzo i za Edge. Iako Note Edge dolazi sa svim funkcijama Notea 4, sučelje je uvelike prilagođeno pomoćnom zaslonu, na koji možete postaviti mnoge dodatne stavke.

Počevši od isključenog zaslona, dovoljno je prstom po bočnom zaslonu proći dvaput kako bi se uključio i prikazao vam vrijeme i posljednje nepročitane obavijesti. U postavkama uređaja postoji poseban odjeljak koji se odnosi samo na ovaj dio zaslona pa tako u njemu možete podesiti što želite vidjeti prikazano na njemu ovisno o tome je li zaslon uključen ili ne. Možete mu dodati različite panele poput prečica za aplikacije ili jednostavno prikaza vremenske prognoze ili pak jednostavno napisati neku napomenu na njega i staviti ju s posebnom pozadinom kako biste ju lakše primjetili. Primjena zaista ima mnogo, a u Samsungu su se potrudili i dobro složili softver koji će vam omogućiti zaista veliku personalizaciju. Edgeu možete zadati da po noći prikazuje sat, što može biti vrlo korisno ukoliko ga držite pokraj kreveta na noćnom ormariću.

Ukoliko vam za vrijeme običnog surfanja internetom ili pak težeg gaminga uređaj zazvoni, poziv će se prikazati na bočnom dijelu zaslona, baš kao i novopristigle SMS poruke, mailovi i slično. Taj dio zaslona iskorišten je i u sučelju kamere, pa čak i za vrijeme slušanja glazbe ili gledanja videa, sve kontrole će biti prikazane na njemu.

Naravno, valja podsjetiti da je Edge i dalje Note, te dolazi sa svim S Pen dodacima, a najveća razlika u odnosu na Note 4 je opet samo smještaj kontrola koje su, pogađate, na bočnom dijelu zaslona kojim, logično, možete upravljati i olovkom. Za više informacija o svim ostalim trikovima koje S Pen nudi, bacite oko na recenziju Notea 4.

Povratkom na svoj Note 4 shvatio sam koliko je taj bočnio dio zaslona zaista dobar i iako sam u početku mislio da je običan trik, odnosno bespotrebno pokazivanje tehnološke moći.

Stranice: 1 2 3


 
      
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT