Samsung Galaxy Note Edge – Recenzija

Kamera

Note 4 i Edge dijele istu stražnju optički stabiliziranu 16 MP kameru, kao i prednju 3,7 MP. Razlike u hardveru kamera u ova dva uređaja nema. 1/2,3″ IMX240 senzor potpisuje Sony, a otvor blende ostao je na f/2,2. Prednja kamera zadržala je isti otvor blende f/1,9, a slike u svim uvjetima ispast će jednako na oba uređaja, što znači da se radi i o istom algoritmu, što je logično i dobro, jer je ovo jedna od najboljih mobilnih kamera na tržištu.

Jedina razlika između kamera Notea 4 i Edgea je ona u sučelju, koje je na potonjem prilagođeno zakrivljenom zaslonu pa su tako sve kontrole smještene na boku. Iako ovo naizgled izgleda odlično, fotografiranje jednom rukom možete praktički zaboraviti. Svi oni trikovi u kojima smartfon primate s malim prstom i kažiprstom pa nekako slikate s palcem otpadaju, jer ćete Edge definitivno morati držati dvijema rukama, barem kad se radi o vodoravnom fotografiranju. No, da ne ispadne da sitničarim, jednom kad primite normalno ovakav uređaj s dvije ruke, kontrole su zaista smještene logično, a i fotografiranje u okomitom položaju je lijepo prilagođeno tako da ćete bez problema palcem sa strane okinuti sliku.

Sad kad smo riješili probleme s fotografiranjem, ponovimo znanje. Fotografije generalno ispadaju odlično, s velikom količinom detalja i odličnim dinamičkim rasponom, te relativno malom količinom šuma. Jedina zamjerka ide na pretjerano izoštravanje slike koje se može primjetiti kada potpuno uvećamo sliku, a ukoliko vas ovo ne brine, manu kameri ćete teško naći.

Ovim putem moram spomenuti i optičku stabilizaciju koja radi odlično i vrlo dobro se primjeti kod snimanja videa. Kvaliteta audio snimke je također na vrlo visokom nivou i mogu reći da je Edge uz Note 4 jedan od najboljih, ako ne i najbolji smartfon za snimanje videa.

Kvalitetu fotografija možete pogledati u galeriji ispod, a kvalitetu snimljenog videa u sklopu video recenzije.

Baterija

Autonomija Notea 4 je vrlo dobra, no Edge za razliku od njega ima nešto veći zaslon čiji jedan dio radi zasebno kao poseban zaslon s nešto više piksela, a i sam kapacitet baterije je manji za 220 mAh. Sve je to rezultiralo nešto manjom autonomijom pa se tako Edge njome ne može podičiti kao Note 4. Daleko od toga da baterija na Edgeu nije dobra, ali ono u što ju možemo svrstati, je nekakav prosjek. Većini korisnika će bez problema izdržati od jutra do mraka bez punjača, nekima možda i koji sat više, no oni najzahtjevniji, koji će ujedno iskoristiti sve pogodnosti bočnog zaslona, vjerojatno će potražiti punjač prije večeri ili još jednostavnije, zamijeniti bateriju.

Tijekom testiranja, Edge je u prosjeku izdržao s oko 4 sata upaljenog zaslona s mojim režimom korištenja što je najsličnije LG-u G3. Usporedbe radi, Note 4 mi izdrži oko sat vremena dulje.

Zaključak

Jesu li zakrivljeni zasloni samo hir ili pak korisna inovacija to će samo tržište pokazati. U recenziji ste mogli pročitati kako bočni dio zaista ima raznih korisnih primjena i može se iskoristiti za mnoge stvari, no hoće li to kupci cijeniti ili će ovakve uređaje zaobići u širem luku, prerano je još reći. Dio njih će zasigurno biti zabrinut što bi se moglo dogoditi s uređajem pri prvom padu, no nisu baš svi toliko nepsretni.

Sigurno je kako Edge plijeni pažnju, ponajviše zbog neobičnog izgleda i zakrivljenog zaslona jer to je trenutno nešto drugačije od svega ostalog, ali isto tako vjerujem da je mali dio kupaca spreman izdvojiti dodatnu svotu samo da bi imali nešto zakrivljeno. Edge je tako cijenom pozicioniran nešto iznad Notea 4, a vjerujem da će isti slučaj biti i s Edge linijom na bazi budućeg Galaxyja S6, baš kao što je i LG-ev Flex pozicioniran iznad G linije.

Ukoliko vam novci ne predstavljaju problem, tražite nešto drugačije, a nemate tendenciju razbijati smartfone, Edge je možda pravi uređaj za vas jer je zaista drugačiji od konkurencije, a pritom u svemu ostalom u samom vrhu mobilne ponude, s ponajboljim zaslonom i kamerom na tržištu, jednim od najjačih procesora te dovoljnom količinom RAM-a da vam osigura bezbrižno korištenje još nekoliko godina. Kao šećer na kraju, ne treba zaboraviti da je ovaj Edge i dalje Note, što znači da dolazi i s S Pen olovčicom koja nudi zaista široki spektar dodatnih mogućnosti koje u tom obujmu trenutno ne postoje ni na jednom drugom uređaju.

Video recenzija

Stranice: 1 2 3


 
      
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT