Samsung Galaxy S Recenzija

Zaslon

Kao posebna kategorija kod ovog uređaja, zaslon zaslužuje da ga se izdvoji iz ukupne mase detalja. „Super AMOLED“ (Super Active-Matrix Organic Light-Emitting Diode) je  tehnologija koja je u ovom trenutku superiorna svim ostalim. Nastala je kao potreba da se usavrši „obični“ AMOLED zaslon koji se, iako inače odličnih karakteristika, pri izloženosti suncu nije dobro pokazao. Super AMOLED ispravlja ovaj nedostatak i na suncu briljira i u odnosu na LCD TFT zaslone. Tekst je  neupitno čitljiv, a boje postojane.

Mogli bismo reći da je Super AMOLED jednostavno kombinacija najboljih karakteristika svih zaslona prisutnih na tržištu. Zaslon je dijagonale 4“ i moja subjektivna ocjena je da je upravo tih 4 inča, koliko iznosi dijagonala, zapravo optimalna veličina zaslona na smartphone uređajima, a istu dijagonalu ima npr. i Sony Ericsson X10. Naravno, ovo ne znači da zasloni dijagonale 3,5 i 3,7 nisu dovoljno veliki, ali ako možemo imati 4, zašto ne.

Rezolucija 480×800 je ono što u kombinaciji sa dimenzijama i Super AMOLED tehnologijom poboljšava ukupan doživljaj. Bistrina slike, grafika, dubina boja i ukupan dojam su na jednom višem nivou i s pravom možemo reći da se radi o najboljem zaslonu jednog mobitela koji smo do sada vidjeli.

OS, sučelje, preformanse

Već neko vrijeme prisutni Andorid 2.1 dobro se snašao i u ovom uređaju, a uskoro bi trebala biti dostupna i nadogradnja na Android 2.2 (Froyo).  Samsung je ovaj uređaj isporučio s TouchViz nadogradnjom na standardno Android korisničko sučelje. Moguće  je odrediti koliko vam početnih zaslona stvarno treba te po potrebi dodatne isključiti. Isto tako, pritiskom na tipku menu, u postavkama možete odrediti koji će od početnih zaslona biti zadani. Na sve je početne zaslone moguće dodavati prečace aplikacija, widgete, bookmarkse, mape i sl. a odvija se jednostavno kao i na ostalim Android uređajima.  Ikonice je moguće postaviti i na tzv. dock, odnosno nepomičnu traku na dnu zaslona.

Sučelje i ikonice unutar mape za Aplikacije još su jedna stavka koja neodoljivo podsjeća na iPhone. Nemamo problema s tim što podsjeća na iPhone, već su te ikonice previše slične jedna drugoj, što donekle otežava snalaženje.

Na vrhu zaslona nalazi se kazalo na kojem je u svakom trenutku moguće vidjeti koji je od početnih zaslona aktivan. Uz već standardne widgete, Samsung je dodao i nekoliko vlastitih, kao npr. widget Dnevne novosti koji objedinjuje AccuWeather  vremensku prognozu, Yahoo i AP vijesti te stavke iz kalendara. Samsung Galaxy S donosi i pikanterije kao što su Live Walpaperi, što je vizualno zgodna stvar, ali s druge strane pojačano troše bateriju. Dio zaslona u vrhu rezerviran za obavijesti, sadrži standardne ikdikatore, međutim kada se povuče prema dolje nudi i mogućnost uključenja/isključenja WiFi-a, Bluetootha, GPS-a i vibracije. Zbog ove sitnice ne morate postavljati dodatni widget s istim kontrolama i tako štedite mjesto na zaslonu.

Galaxy S pogonjen je procesorom ARM Cortex A8, takta 1 GHZ, a radna memorija uređaja iznosi deklariranih 512 MB. Uređaj ima fizički ugrađenih 512 MB RAM memorije, međutim iz nekog razloga operativni sustav adresira samo 326 MB. Skora nadogradnja na Android 2.2 bi trebala ispraviti ovaj nedostatak i adresirati više memorije. Bilo kako bilo, nakon reboota i učitavanja svih potrebnih procesa ostat će slobodno oko 150 MB radne memorije. Čak i nakon uključenja brojnih aplikacija, koje su ili aktivne u pozadini ili spremljene (cached), te nakon intezivne upotrebe uređaja ostat će slobodno preko 50 MB slobodne memorije. U tim uvjetima uređaj još uvijek radi jednako brzo kao i nakon reboota, a jedino ako pokrećete „teže“ aplikacije kao npr. Google Earth, morat ćete osloboditi malo memorije kako bi sve radilo bez zastoja. Task managere/killere potražite u Android Marketu, ima ih u izobilju.

Kretanje kroz izbornike i opća brzina sustava na jednoj su izrazito visokoj razini.

ROM memorija iznosi 2GB, od kojih je 1,8GB slobodno za instalaciju aplikacija, što je ogromna prednost u odnosu na sve HTC-ove modele s Androidom 2.1 koji za ovu namjenu imaju alociranih 120 MB. Ovdje treba napomenuti da Android 2.2 rješava taj problem jer omogućuje instalaciju aplikacija na memorijsku karticu. Pored navedene, Galaxy S sadrži još 8GB memorije za multimedijske sadržaje, a moguće je upotrijebiti i microSD memorijske kartice i proširiti memoriju do ukupno 32GB.

Stranice: 1 2 3 4 5


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT