Samsung Galaxy S Recenzija

Kamera

Galaxy S nema bljeskalicu. Ponavljam, Galaxy S nema bljeskalicu. Ovdje slobodno možemo baciti drvlje i kamenje na Samsung i sa zlobom pretpostaviti da će nasljednik ovog modela doći s bljeskalicom, promijenjenim imenom i većom cijenom. Nekome će ta prokleta bljeskalica vjerojatno biti od presudnog značaja, međutim sigurni smo da će se većina korisnika, zbog svih drugih prednosti koje uređaj donosi, snaći i bez nje.

Što se same kamere tiče, odavno tvrdim je da utrka u „naoružanju“ megapikselima izgubila smisao, jer znamo da sami megapikseli imaju ograničen utjecaj na kvalitetu slike. No, o tome bi mogli napraviti posebnu temu i diskutirati satima. Galaxyjeva kamera ima rezoluciju od 5 megapiksela i fotografije snimljene u boljim i prosječnim uvjetima osvjetljenosti su izuzetne. Kretanje kroz izbornik kamere je jednostavno a od dodataka tu su geotagging, detekcija treptaja, prepoznavanje lica i digitalna stabilizacija. Fizičke tipke za okidanje nema, što i ne predstavlja neki poseban nedostatak.

Video kamera

Zapravo ne postoji posebna aplikacija za video kameru kao kod nekih drugih modela, već se ona aktivira jednostavnim dodirom na ikonicu unutar sučelja kamere.

Kamera snima video isječke u HD rezoluciji, najviše 720p (1280 x 720 točaka) s frekvencijom 30 fps, dakle 30 slika u sekundi. Imajte na umu da jedna minuta 720p videa u 3GP formatu može zauzeti oko 100 MB prostora. Ukoliko želite, možete snimati i u manjim rezolucijama (360p i 480p). Pokreti su kontinuirani, a renderiranje slike odvija se izuzetno brzo. S obzirom na ove osobine Samsung Galaxy S zasigurno će zamijeniti mnoge video kamere, osim u noćnim uvjetima, naravno. Video isječke snimljene Galaxyjem moguće je  pregledavati i na televizoru putem TV izlaza.
Ovdje možete pogledati HD isječak snimljen mobitelom. Na YouTube postavkama izaberite 720p rezoluciju.

Povezivost

Samsung Galaxy S podržava HSPA prijenos podataka s brzinama od 7,2 mbps u downloadu i 5,76 mbps u uploadu. Naravno, podržava i WiFi, a tu je i novi Bluetooth 3.0 koji omogućuje prijenos glasa i datoteka. 3.5 mm audio utor na vrhu uređaja služi i kao TV izlaz, ali je za tu svrhu potrebno dodatno kupiti kabel.

Baterija

1500 mAh baterija u ovom uređaju relativno je izdržljiva. Izdržala je skoro dva dana u uvjetima učestale upotrebe. Cijelo je vrijeme uređaj spojen na internet preko 3G mreže, aktivni su E-mail i IM klijenti kao i cijeli sijaset aplikacija koje se vrte u pozadini.  Obavljen je jedan poziv u trajanju od 10-ak minuta, jedan VoIP poziv u trajanju 20-ak minuta, poslano/primljeno stotinjak e-mail/IM poruka, odigrano 10-ak minuta igre Asphalt 5, a surfanje je ukupno trajalo nešto više pola sata. Snimljeno nekoliko video isječaka i pregledavanje istih u ukupnom trajanju više od 30 minuta. Slušanje glazbe potrajalo isto oko pola sata.

Uz nešto umjerenije korištenje baterija bi mogla potrajati i tri dana, no s obzirom da se radi o ovakvom uređaju teško će se dogoditi da ga ne upotrebljavate duže vrijeme. Najveći potrošač je GPS. Uz učestalo korištenje navigacije baterija neće izdržati cijeli jedan dan.

Zaključak

Samsung i9000 Galaxy S izuzetan je gadget. Specifikacije uređaja govore same za sebe i tu ne treba previše cjepidalčiti. Kao minus možemo spomenuti nedostatak bljeskalice, no kako je već rečeno, većina kupaca ovog uređaja će se sigurno već snaći i bez nje.

Vjerojatno jedan od najboljih pokazatelja performansi i općenito kao demonstracija moći  je igra Asphalt 5. Neovisno o tome koliki ste ljubitelj igara, sama grafika, brzina i preciznost će vas svakako oduševiti i poželjet ćete tu i tamo ponoviti utrku. Uz to što može poslužiti kao odlična video kamera, Galaxy S će zasigurno popularizirati gledanje  isječaka, spotova, pa čak i filmova na mobilnim uređajima.

Neovisno o tome što se radi o punokrvnom gadgetu, veličina zaslona omogućuje ugodno tipkanje po virtualnoj tipkovnici i neće biti nikakav problem napisati e-mail i chatati putem instant poruka. Kao moguća konkurencija tu su svakako već spomenuti HTC Desire i Sony Ericsson X10, no s obzirom na Galaxyjev Super AMOLED zaslon, oni tu praktički nemaju što tražiti.

U Hrvatskoj se u prodaji pojavio nedavno i to u ekskluzivnoj ponudi VIPnet-a. Cijena uređaja Samsung Galaxy S bez ugovorne obaveze je 4499,00 kuna.

Smasung Galaxy S – tehničke karakteristike/specifikacije

Stranice: 1 2 3 4 5


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT