Samsung Galaxy Tab S2 9.7 – Recenzija

Samsung Galaxy S2 Tab 9.7 - Recenzija

Budući da se tableti kod korisnika zadržavaju dulje nego smartfoni, u zadnje dvije godine je zabilježena osjetno manja prodaja ovih uređaja. Sukladno tome, za očekivati je bilo i sporiju obnovu modela od strane samih proizvođača. Mnogi su u međuvremenu čak i odustali od daljnjeg razvoja ovih uređaja, jer su zbog avanture s tabletima upali u nove probleme. Oni koji ostvaruju najveći profit (Apple i Samsung) nastavili su skoro istim tempom.

Tako je Samsung krajem prošlog ljeta na tržište izbacio novi model tableta pod nazivom Galaxy Tab S2, koji dolazi u dvije veličine zaslona. Manji model ima dijagonalu od 8 inča, a veći 9,7 inča u 4:3 omjeru stranica. Svaka sličnost s iPadom je namjerna.

Jedna od najzanimljivijih stavki kod ovog uređaja je tankoća kućišta od svega 5,6 milimetara, a spomenuti 9,7-inčni zaslon izrađen je u Super AMOLED tehnologiji. Ispod poklopca nalaze se Exynos 5420 procesor i 3 GB RAM-a i baterija kapaciteta 5870 mAh. Podržan je širok spektar protokola za povezivanje, a tu je i 8 MP kamera, utor za memorijske kartice i čitač otisaka prstiju. Što sve ovaj uređaj ima za ponuditi i kako nas se dojmio, pročitajte u nastavku.

GLAVNE KARAKTERISTIKE

Dimenzije
237,3 x 169 x 5,6 mm

Masa
389 grama

Zaslon
9,7″ Super AMOLED 2048 x 1536, 264 ppi

SoC
Samsung Exynos 5433

CPU
8-jezgreni

RAM
3 GB

Interna memorija
32/64

Micro SD
da

Povezivanje
WiFi, A-GPS, Bluetooth, MicroUSB

Čitač otisaka prstiju
Da

4G
Opcija

OS
Android 5.0 Lollipop

Kamera
8 MP/1440p

Prednja kamera
2.1 MP

Baterija
5780 mAh

Cijena
Oko 3500,00 kn

Ustupio

PREDNOSTI
NEDOSTACI

Iznimno tanak i lagan
Kapacitivne tipke u mraku

Vrhunski zaslon
Slabija autonomija nego na prethodniku

Hardver i performanse

Podržava microSD kartice

Dizajn, kućište i rukovanje

Tab S2 u ruci

Kad vidite tablet s 9,7-inčnim zaslonom i 4:3 omjerom stranica, prva asocijacija je Appleov iPad. Mislim da je ovdje očita Samsungova namjera da napravi uređaj što sličniji iPadu, u čemu je velikim djelom uspio. Ipak, čim Tab S2 uhvatite rukama, osjećaj je posve drukčiji od onoga u slučaju iPada (Air). Osim što su radijusi kutova drukčiji, rubovi malo oštriji, i sam uređaj je osjetno tanji i lakši, što može zahvaliti drukčijem izboru materijala. Naime, poleđina je izrađena iz polikarbonatne plastike, ali je osnova, odnosno okvir kućišta, izrađen iz metala, što opet jamči solidan stupanj čvrstoće.

Opća kvaliteta izrade je vrlo dobra, ali ukupan dojam nije na razini iPada. Potpuno aluminijsko svakako kućište djeluje robusnije i kvalitetnije, no i ovo ima svoje prednosti, kao što je već spomenuta manja masa.

Na poleđini nalazimo kameru koja vrlo malo strši, i time minimalno narušava ravninu. Fizičke tipke za uključivanje i podešavanje glasnoće nalaze se na desnom boku, gdje se smjestio i utor za microSD karticu, dok je micro USB utor na dnu, zajedno s 3.5 mm audio utorom. Na samim krajevima donjeg ruba nalaze se dva stereo zvučnika.

Ispod zaslona imamo uobičajenu situaciju kad su Samsungovi uređaji u pitanju. Fizička home tipka okružena je s dvije kapacitivne koje doduše imaju pozadinsko osvjetljenje, ali je njegovo trajanje ograničeno. Na smartfonima ovo u pravilu ne predstavlja problem, barem ne nakon određenog vremena privikavanja, ali na tabletu ovakvih dimenzija je prilično iritantno, jer nabadanje u mraku traje znatno dulje.

Treba primijetiti da je Galaxy Tab S2 ima okomitu primarnu orijentaciju, za razliku od 10-inčnih tableta prethodnih generacija, za što je opet «kriv» 4:3 omjer stranica. To je još jedna stavka na koju će se trebati priviknuti, osim ako niste koristili iPad. Ukoliko ga okrenete u vodoravni položaj, kao kad npr. gledate filmove, morat ćete se paziti da slučajno ne dodirnete kapacitivne tipke.

Zaslon

9,7-inčni Super AMOLED najnovije generacije je zaista fantastičan. Možda će se onima koji dugo koriste LCD zaslone boje učiniti blago zasićenima, ali taj je dojam u pravilu privremen, tj. dok se ne priviknete. Oštrina je izvrsna, kao i vidljivost na danjem svjetlu a rezolucija od 2048 x 1536 točaka daje gustoću od 264 ppi, što je za tablet optimalno, jer ga najčešće gledamo s veće razdaljine nego smartfon.

Ono što mi nije leglo je 4:3 omjer stranica. Njegov nedostatak se u principu očituje kod gledanja filmova, jer je slika vidljivo manja nego na 10.1-inčnom sa 16:9 omjerom. Ispod i iznad ostaju velike praznine i onda se zapitate o svrsi ovako velikog uređaja, kad vam film pokazuje preko jedva nešto više od polovice ukupne površine zaslona. S druge strane, nisu samo filmovi ono zbog čega ćete koristiti tablet, tako da je za ostale radnje više-manje svejedno koji je omjer stranica.

Hardver, performanse i povezivanje

Samsung Galaxy Tab S2 9,7 u svom tankom kućištu krije prilično jak procesor. Radi se o Exynosu 5433, tj. istom onom kojeg nalazimo na Galaxy Noteu 4. Podsjetimo, ovaj čipset sadrži osam jezgri, koje rade na big.LITTLE principu, čime uz optimalnu upotrebu resursa osiguravaju zavidne performanse. Jasno, ne radi se o najnovijoj generaciji procesora, no s obzirom da razvoj zahtjevnih aplikacija u mobilnom svijetu ne prati u stopu razvoj hardvera, nemate zbog čega brinuti.

Sve aplikacije se izvršavaju besprijekorno, a 3 GB RAM-a su tu za optimalni multitasking. Testni primjerak ima 32 GB interne memorije, a na raspolaganju vam je oko 25 GB. Ako mislite da vam je to malo, radije razmislite o 64 GB modelu, ili jednostavno umetnite microSD memorijsku karticu.

Veliki zaslon ima prednost i kod igranja, ali treba reći da je većina njih kreirana za 16:9, odnosno 16:10 omjer stranica, pa smo tako došli do još jednog nedostatka zaslona. Ovdje se često događa da jedan dio ambijenta ne vidite, jer su njegovi dijelovi jednostavno odsječeni. Inače, uređaj sve najpoznatije i najzahtjevnije naslove vrti besprijekorno, a opća igrivost je na vrlo visokoj razini.

Bilo kako bilo, iskreno se nadam da ćete ovakav uređaj koristiti i u druge svrhe, kao npr. komunikaciju putem mailova. Veliki zaslon osigurava preglednost, a hardver brzinu. Surfanje webom je samo po sebi izvrsno iskustvo na ovakvom uređaju, ali i korištenje svih drugih aplikacija, posebice onih prilagođenih tabletima.

Kod povezivanja treba spomenuti jednostavnost prebacivanja sadržaja s računala na tablet i obrnuto, što je jedna od glavnih prednosti pred iPadom. Uređaj s računalom možete povezati putem USB-a (micro USB utor), WiFi-a i Bluetootha. Postoji i verzija s utorom za SIM kartice i na internet se povezuje putem 2G, 3G i 4G mreže.

Spomenimo i čitač otisaka prstiju koji pripada prvoj generaciji Samsungovih čitača. Dakle, prstom je potrebno prelaziti preko home tipke, što baš i nije najzgodnije rješenje u usporedbi s Appleovim Touch ID sustavom ili novijom generacijom Samsungovih ili Huaweijevih čitača.

Galaxy Tab S2 na dnu kućišta sadrži dva vanjska zvučnika prosječne glasnoće i nisu izravno usporedivi s onima na uređajima gdje su smješteni frontalno. S druge strane, audio izlaz je prilično jak, tako da ćete uz pomoć slušalica uživati u glazbi i filmovima.

Softver i sučelje

Screenshot_2016-04-05-21-30-23

Samsung Galaxy Tab S2 9.7 temeljen je na Androidu 5.0 Lollipop. Povrh njega dolazi uobičajena Samsungova TouchWiz nadogradnja sučelja, koja je na ovom, kao i na ostalim Samsunzima novije generacije, prilično ispeglana i fluidna. Sadržaj na zaslonu će se automatski prilagoditi orijentaciji, ali je primjetno da neki widgeti nisu najbolje prilagođeni.

Sve ostalo je više-manje nalik sučelju Samsungovih smartfona, ali vidljivo uvećano. Neke aplikacije su posebno prilagođene velikom zaslonu, pa tako Chrome dolazi s vidljivim tabovima (karticama) na vrhu zaslona, slično kao na računalu. Gmail aplikacija je također prilagođena, dakle preglednija i na višoj razini upotrebljivosti nego da je sučelje ostalo identično onome na smartfonu. Isto vrijedi i za kalendar.

Tu je i sada već tradicionalni multi-window način prikaza, kojeg smo upoznali na mnogim prethodnim generacijama tableta i smartfona, a na ovako velikom zaslonu definitivno ima smisla.

Uz uobičajeni set Android aplikacija, Samsung Galaxy S2 Tab donosi i instalirane Microsoft Office aplikacije (Word, Excel, PowerPoint, One Note), te One Drive i Skype. I ovdje do izražaja dolazi veliki zaslon, pa ćete ove aplikacije svakako više koristiti nego na uređajima s manjim zaslonima.

Tu je i uobičajena Samsungova galerija. No, ako želite sve svoje fotografije imati na jednom mjestu, logičan izbor je Googleova Photos aplikacija koja ih drži u oblaku i sinkronizira na svim uređajima, a tablet ovih dimenzija je idealan za pregledavanje svih vaših kolekcija.
Standardni video player podržava osnovne video formate, što nije za pohvalu, tako da je za gledanje filmova najpametnije instalirati neku alternativnu aplikaciju s podrškom za širi spektar codeca.

Kamera

8 MP kamera na poleđini i nije nešto što bi vas trebalo oduševiti, jer je upitno koliko kamere na tabletima uopće imaju smisla. No ipak, poslužit će kada pri ruci nemate ništa drugo, ili eventualno za skeniranje dokumenata, a zanimljivo je da može snimati 1440p video.

Bez obzira na malu vjerojatnost da ćete fotografirati tabletom, Samsung je u ovaj uređaj upakirao sučelje slično onome na smartfonima, a unutar njega čak i Pro način, u kojem možete podešavati balans bijele boje, ISO osjetljivost i ekspoziciju.

U nastavku pogledajte nekoliko primjera:

 

Baterija i autonomija

Samsung Galaxy Tab S2 dolazi s 5870 mAh baterijom, što je osjetno manje od prvog Galaxy Tab S tableta, koji je raspolagao sa 7900 mAh. Istina, ovaj je bio veći i deblji, pa tako sada možemo reći da je cijenu tankoće i lakoće novog Samsungovog tableta platila baterija, a time i autonomija. Otprilike isto je ako ga usporedimo s iPadom Air 2 koji dolazi raspolaže sa 7430 mAh.

Ipak, autonomija, odnosno izdržljivost baterije neće razočarati. Primjerice, ako na svom netom napunjenom Galaxy Tabu S2 uključite dvosatni HD film pri punom osvjetljenju, indikator će do kraja filma pasti na oko 70%, što je zapravo izvrstan rezultat. Kasnije postoci padaju nešto brže, ali svakako možete računati da će vas baterija poslužiti u gledanju dva cjelovečernja filma i da će vam još ostati za surfanje, Facebook ili čitanje mailova.

Nešto veća potrošnja će se osjetiti ako češće surfate, ali će isto tako varirati, jer ovisi o tome kakav sadržaj pregledavate, koliko često ga osvježavate, koju i kakvu mrežu koristite i sl. Naravno, najviše struje će potrošiti pri streamingu videa, ali ako smanjite njegovu rezoluciju i eventualno osvjetljenje zaslona, moći ćete pogledati i nekoliko epizoda omiljene serije.

Zaključak

Samsung Galaxy Tab S2 9.7 jedan je od najlakših i najtanjih tableta u svojoj kategoriji. Kad tome pridodamo izvrstan Super AMOLED zaslon i prilično jak hardver, imamo dobitnu kombinaciju. 4:3 omjer stranica neće odmah leći onima koji su se navikli na 16:9 omjer, posebice kod gledanja filmova ili igranja igara, no navika će i tu vremenom učiniti svoje.

Sam procesor nije zadnji krik tehnike, ali je u kombinaciji s 3 GB RAM-a sasvim dovoljan za ugodno korištenje i najzahtjevnijih igara/aplikacija.

Uređaj je namijenjen prvenstveno onima koji konzumiraju veliku količinu multimedijskog sadržaja, ovisnicima igrama, ali i onima koji imaju potrebu čestog pristupa e-mailu, pregledavaju Office dokumenta, a ne žele nositi veće i teže prijenosnike.

 
      
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.  [ U redu ]