Samsung Galaxy S21, Galaxy S21+ i Galaxy S21 Ultra službeno predstavljeni

Sukladno epidemiološkoj situaciji s kojom živimo, Samsung je upravo predstavio novu Galaxy S21 seriju na virtualnom eventu kao i novu generaciju Galaxy Buds slušalica, točnije novi model Galaxy Buds Pro.

Prethodno ovom online predstavljanju dobili smo detaljnu prezentaciju proizvoda, ali nažalost ne i same uređaje da ih isprobamo iz prve ruke i uvjerimo se u sve to što nam je Samsung prezentirao. Tako vam ovoga puta donosimo sve što smo saznali o novoj seriji uređaja do sad, a jednom kad nam uređaj pristigne u naše ruke, prenijet ćemo i prve dojmove.

Kako to obično biva s marketinškim predstavljanjima, nova serija izgleda obećavajuće s mnoštvom novih softverskih trikova i dosjetki, ali i načina na koji novi uređaji funkcioniraju s vanjskim uređajima, bilo da se nalaze u neposrednoj blizini samog smartfona ili na udaljenoj lokaciji.

Za početak, predstavljene su nove Galaxy Buds Pro slušalice koje kao najvažniju stvar donose novo 360 Audio iskustvo. Prema dobivenim shemama riječ je o slušalicama koje bi trebale vjerno reproducirati 5.1 iskustvo kućnog kina, što teoretski ne bi bilo ništa specijalno samo po sebi jer već dugo postoje slušalice koje simuliraju i Dolby 7.1 iskustvo. No ovoga puta ono je malo drukčije. U pozadini se skriva Dolby Head Tracking tehnologija koja bi trebala simulirati dolazeći zvuk u skladu s vašim pokretima glave. Tako ako primjerice gledate film na novom Galaxyju S21 i okrenete glavu od njega, činit će se kao da se položaj zvučnika nije promijenio i imat ćete percepciju kao da ste u prostoriji sa stvarno posloženim zvučnicima.

Bez ove tehnologije, bez obzira kako okretali glavu, imali bi osjećaj da se i položaj zvučnika mijenja s vama, umjesto da ostaje na mjestu. Pitanje je koliko je ovo vjerno i radi li samo uz nove Galaxy S21 uređaje ili i prethodne. Zapravo, najbolje bi pitanje bilo radi li ovo i uz televizore jer to bi značilo da imate kućno kino na dohvat ruke koje će se stišati kad odete u kuhinju po šalicu kave? Naravno, puno je pitanja, ali definitivno se veselimo isprobati i ovu tehnologiju u budućnosti.

U slušalice je ugrađen novi 11 mm woofer i 6,5 mm tweeter, što bi trebalo omogućiti vrlo dobru reprodukciju zvuka, a tri mikrofona trebala bi se potruditi ne samo za dobro snimanje zvuka već i dobru redukciju šuma.

Možda je malo neočekivano što slušalice imaju IPX7 certifikat, što bi teoretski značilo da s njima možete čak i plivati, ali to ćemo još vidjeti.
Izgleda da se Samsung više potrudio kupcima ponuditi nešto bolje softversko iskustvo, nešto što većina drugih firmi ne može. Tako je primjerice i novost što će slušalice utišati glazbu jednom kad prepozna da ste s nekim započeli razgovor. Ukoliko nam dođu, definitivno ćemo isprobati znači li to i da će moje loše pjevanje prepoznati kao razgovor ili će mi možda dati koju sugestiju kako da poboljšam svoje vokalne organe.

No vratimo se na zanimljiviju priču iz ovog predstavljanja, a ona je svakako nova serija Galaxy S21 smartfona koji donose, recimo novi, ali svakako prepoznatljiv Samsungov dizajn.

Najveći problem u industriji smartfona je taj što gotovo svi proizvođači smartfona imaju pristup svakoj od komponenti. Tek pojedine hardverske sitnice čine razlike i izdvajaju jedne uređaje od drugih, na bolji ili lošiji način. Jedna od njih su Samsungovi zasloni ili njihovi procesori recimo. No najveći pomak se događa na softverskoj razini gdje se proizvođači trude prilagoditi ga kako bi korisniku što više olakšao njegovu svakodnevnicu. Razni glasovni asistenti još uvijek nisu zaživjeli u potpunosti kod nas, ali razne softverske mogućnosti pojedinci ipak koriste. Očito da je nova S21 serija napravila najveće pomake upravo na softverskom polju, odnosno rekao bih u polju komunikacije softvera i hardvera.

Najmanji iz serije je ponovno “obični” Galaxy S21, a donosi nam poznatu 6,2” dijagonalu zaslona u malčice širem kućištu. Doduše, svega 2 milimetra, ali opet, ovakva sitaucija nije česta. Imali smo je i prošle godine s trenutno aktualnim Z Fold 2 uređajem.
Slično se dogodilo i s Galaxy S21+ modelom koji je također zadržao istu 6,7” dijagonalu kao i prethodnik S20+, ali je širi za 2 milimetra. Doduše, on je ujedno i tek mrvicu niži, ali beznačajno. Oba su se i nešto udebljala, ali ovoga puta imamo dvije različite verzije uređaja i dvije različite težine. Lakše verzije na vagi pokazuju 169 i 200 grama, a one teže po 2 grama više.
Razlika je što će sve tri verzije Galaxy S21 modela doći u dvije izvedbe 5G modema, ali nismo još uvijek 100% sigurni jel’ ta razlika vezana uz procesore ili ne.

Zasloni su, poslovično, novi i ne sumnjamo najbolji na tržištu ponovno, kako to biva već sa Samsungovim top modelima posljednjih, valjda 10 generacija. Riječ je o Dynamic AMOLED zaslonu, ovoga puta s dodatkom 2X Adaptive refresh rate i Eye Comfort Shield tehnologijom.

Laički, dvije su ključne novosti. Prva je što će 120 Hz navodno biti moguće koristiti i na maksimalnoj rezoluciji zaslona, a čime će svakako profitirati svi sokolovi, ili barem oni s njihovim očima. A druga je što će postojati automatska opcija za redukciju plave svjetlosti, a koja bi se trebala uključivati s vremenom, sukladno o uvjetima vani, kako pada razina svjetlosti, o dobu dana i vašim navikama. Ukratko, opcija za prigušivanje te plave svjetlosti koja loše utječe na san postoji već godinama u praktički svim smartfonima, ali ova je nešto naprednija i koliko sam shvatio, usko vezana uz hardver. Nemojte me uzeti za riječ. U svakom slučaju, pozdravljamo ovu opciju. Osobno je često koristim i na mom Noteu 9 je ona uključena automatski nakon 20 sati tako da se veselim promjenama u ovom smjeru.

Iduća novost su SmartThings Find komad softvera koji je donekle vezan uz Galaxy SmartTag privjeske. Doduše, ovo nisu nužno privjesci, već komad hardvera koji se može prikačiti kao privjesak jer ima rupicu predviđenu za to ili sakriti unutar vašeg bicikla, automobila, ruksaka ili čega već. Naravno, ideja je staviti ga na ključeve od auta ili stana tako da ih lakše pronađete jednom kad ih izgubite, ali to je samo jedan primjer.

Ovo funkcionira na temelju Bluetooth Low Energy i Ultra Wideband tehnologije, a teoretski vaše predmete možete pratiti i kad su offline, čak i ako se nalaze u drugom gradu ili drugoj državi. Nisam još uvijek 100% siguran na koji će se način povezivati sa satelitima, hoće li se trebati neku e-SIM karticu, hoće li se puniti ili se takvi uređaji možda uopće neće trebati puniti? Nažalost, prekratak dio prezentacije sam vidio o ovome, ali definitivno mi se čine kao vrlo zanimljiva. Recimo kad bi ovo sakrili u vaš ruksak i netko vam ga ukrade, relativno bi brzo mogli doći do njega, pod uvjetom da vaš smartfon nije bio u tom ruksaku, jer u protivnom ćete trebati drugi ili laptop recimo.

SmartThings Find bi trebao biti već dostupan na mnogim Galaxy uređajima s nadogradnjom softvera, a SmartThings Tag bi trebao doći ubrzo u prodaju. Nažalost, cijena u ovom trenutku nam nije poznata, a iskreno voljeli bismo i napraviti mali test ovog gadgeta.

Samsung Galaxy S21 Ultra model je ponovno najveći i najbolji od trojice, a on je za razliku od manje dvojice, manji od lanjskog S20 Ultra, 2 milimetra u visini i pola milimetra u širini. Uz sve navedene novosti, S20 Ultra donosi i nešto bolji zaslon od manja dva modela, ali samo kad je u pitanju osvjetljenje. Zadržao se na 6,8” i nosi sve iste Dynamic AMOLED 2x oznake, ali i maksimalno osvjetljenje se podiglo s već enormnih 1200 nita na 1500! Samsung se kune da će ovaj zaslon imati i još bolje boje i još bolji kontrast, u što nemamo razloga sumnjati, ali živo nas zanima koliko će se još dugo takvi pomaci iz generacije u generaciju vidjeti. Doduše, ovu tek moramo vidjeti, ali sudeći po podatcima, ne sumnjamo previše.

Najveća novost u ovoj cijeloj seriji mogla bi označiti smrt njihove druge serije, a to je pojava S-Pen olovke u Galaxy S seriji. Samsung nas uvjerava da to nije slučaj i da rade na načinima da Note seriju odmaknu od S serije na neke druge načine. Koji će to biti, vjerojatno ćemo saznati tek u kolovozu kad se očekuje Note 21 (Ultra).

No za razliku od očekivanja, S-Pen neće biti standardni dio Galaxyja S21 Ultra i kako stvari stoje, samo on ima Wacomov digitizer bez kojeg S-Pen olovka ne bi ni radila. Manji modeli neće imati ovu mogućnost. S-Pen će se prodavati zasebno uz posebnu masku sa spremnikom za nju. Bit će smještena bočno uz uređaj i to bi značilo da će u takvoj masci i već vrlo veliki S21 Ultra, biti još veći. Na to će se priviknuti siguran sam svi ljubitelji Note linije koji ga kupuju upravo zbog toga. Samsung tvrdi da je olovka jednako precizna kao i ona na Note 20 ultri, odnosno da je odaziv svega 9 ms, ali isto tako su nam rekli da se nova olovka neće morati puniti. Na koji način će točno funkcionirati sve to i koliko dobro u odnosu na Note 20 Ultru recimo, to ćemo se tek uvjeriti. S pozitivne strane, imate li olovku viška za bilo koji prethodni Note, ona bi trebala raditi i na S21 modelu, pa ju možete recimo držati u džepu, skupa s vašim smartfonom.

Što se još novosti tiče, onih vezanih uz pakiranje uređaja trenutno nemamo. Samsung tvrdi da će se baterija na S21 Ultri napuniti na više od 50% u 30 minuta, a to bi značilo da se zadržavamo na 25W kao i na prethonim modelima i da nema nekog eventualnog novog 65W punjača kao što ga isporučuje konkurencija. Ali i u to ćemo se tek uvjeriti kad nam uređaj dođe na test jer u našem arsenalu imamo pregršt snažnijih punjača pa ćemo obaviti određena mjerenja.

Moguće da novi Exynos 2100 podržava i veću snagu punjenja. Prvi benchmark rezultati stavljaju ga otprilike u isti rang kao novi Snapdragon 888, ali i oni su obavljeni tek na prvim verzijama softvera. Ne sumnjamo da će i novi procesori izrađeni u 5nm donijeti nešto efikasniju potrošnju baterije, uz sve silne softverske trikove kojima se Samsung hvali poput umjetne inteligencije koja analizira vaše navike i po tome određuje kako će uređaj trošiti energiju. Barem se nadamo jer su kapaciteti baterija ostali na istim vrijednostima kao i prošle godine, izuzev plus modela koji je dobio dodatnih 300 mAh. Tako redom dolaze s 4000, 4800 i 5000 mAh.

Većinu naravno zanimaju kamere, a tu je Samsung uložio posebne napore, barem ako je sudeći po prezentaciji koju smo dobili. Toliko je softverskih poboljšanja navedeno da bi trebali napisati jedan zaseban članak samo vezano uz njih. Skratit ćemo cijelu priču i reći da su postave kamera iste kao i lani, ali navodno je riječ o nešto boljim senzorima.

Manji modeli tako dolaze s 12 MP ultraširokokutnim i normalnim kamerama, a ona telefoto je i dalje ostala na 64 MP. Nemamo točan podatak je li ovoga puta ta telefoto kamera uistinu telefoto ili samo iskorištava višak megapiksela, ali to ćemo provjeriti.

Zanimlijvija je definitivno Ultra koja je uz standardnu 108 MP kameru dobila i novu telefoto, sposobnu 10x optički uvećati fotografiju. Prisjetimo se, prošle godine je imala svega 4x uvećanje. Imamo i još jednu, sposobnu 3x optički uvećati, a u kombiniranom hibridnom načinu i dalje je zadržan “Space Zoom”, odnosno digitalni 100x zoom. Bit će zanimljivo isprobati ga i vidjeti koliko je napredovao u odnosu na prošlu godinu kad se nije pretjerano proslavio, ali ipak treba uzeti u obzir da su to ekstremne vrijednosti, pogotovo za smartfone i tako male senzore.

Poboljšanja su vezana i uz sučelje, odnosno još bolje načine snimanja fotografija i videa. Imamo i novi “Directors View” s još boljim kontrolama vezanim uz snimanje. Poboljšana je i mogućnost snimanja u 8k rezoluciji koja bi sad već trebala donekle biti upotrebljiva kao i 4k snimanje. Poradilo se i na autofokusu koji je stvarao probleme prošle godine, a ima pripomoć i s hardverske strane u obliku lasera. Dakako, poboljšanja su tu i na polju stabilizacije i snimanja zvuka i vjerojatno na svim mogućim poljima ovog iznimno kompleksnog područja.

Generalno smo ostali oduševljeni onime što vidimo i smatramo da je Samsungov marketinški dio odradio vrlo dobru prezentaciju medijima. Iskreno se nadamo i da će nas novi S21 modeli ostaviti u istom raspoloženju jednom kad nam pristignu na test jer tek ćemo onda saznati što je od ovoga stvarno novo i bolje, a što tek marketinški trik. Veselimo se ponajviše isprobati novu S-Pen olovku i vidjeti što ona znači za budućnost Samsungovih modela, ali i isprobati te “nove” kamere i vidjeti kako pariraju s trenutno najboljima na tržištu.

A što vi mislite o novim uređajima i kakvi vam se čine, svakako nam recite u komentarima ispod ovoga članka.

Dopuna: u međuvremenu smo doznali i cijene za hrvatsko tržište u slobodnoj prodaji:

Galaxy S21 5G 8/128GB: 6.499 HRK

Galaxy S21+ 5G 8/128GB: 7.999 HRK

Galaxy S21 Ultra 12/128GB: 9.599 HRK

Galaxy Buds Pro: 1.699 HRK

 

 
 
Najnovije recenzije

Najčitanije recenzije
Top teme

This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT