Samsung Galaxy S21 Ultra - Godinu dana kasnije [Osvrt]



Upravo prolazi puna godina dana otkako kao primarni uređaj koristim Samsung Galaxy S21 Ultra. Tako je došlo i vrijeme da sumiram iskustva i podijelim dojmove. Sve do prije nekoliko godina primarni mobitel sam mijenjao u prosjeku svakih šest mjeseci, no u zadnje dvije to nije bio slučaj. Tako sam Samsung Galaxy S20 Ultra koristio cijelu godinu, nakon čega i njegovog nasljednika.

Nisam siguran što je točno razlog produljenja korištenja primarnog mobitela, no pretpostavljam da najveću ulogu igra činjenica što se izbor top modela smanjio u odnosu na prethodne godine, kao i sve veća sličnost između njih samih.

Tko zna, da je Samsung kojim slučajem krajem ljeta lansirao Note 21, možda bih prešao na njega, a bio sam vrlo blizu da ga zamijenim za Xiaomi Mi 11 Ultra. No, s obzirom da paralelno koristim još iPhone 12 Pro Max, shvatio sam da bi mi takvo žongliranje u relativno krakom vremenskom periodu bilo potpuno nepotrebno.

I eto, Samsung je odlučio ubiti Note seriju, ali kao što smo vidjeli, ona se reinkarnirala u simbiozi sa sljedećom generacijom S serije, jer Galaxy S22 Ultra dolazi s S-Pen olovkom i odgovarajućim ležištem u kućištu, a i dizajnom više naginje na Note, nego S seriju.



Bilo kako bilo, u ruci još uvijek imam S21 Ultra, koji me još uvijek služi jednako dobro kao prvog dana. U startu ću reći da nisam osjetio da se kapacitet baterije u ovih godinu dana smanjio, usprkos činjenici što sam ga punio u prosjeku dva puta dnevno ili bih ga u nekoliko navrata dopunjavao. Ovdje sad dolazimo i do glavnog nedostatka, a to je relativno sporo punjenje, iako je dekalirano kao brzo. U vrijeme kad na tržištu već godinama postoje osjetno brža punjenja, ovo objektivno možemo okvalificirati kao sporo. Upravo to je bio razlog zašto sam razmišljao o gore spomenutom Xiaomiju, čija se baterija puni neusporedivo brže.

Na kraju sam ipak ostao pri Samsungu, i to iz razloga jer sam bio previše lijen mijenjati mobitel koji me u svakom drugom aspektu izvrsno služi, a i autonomija sama po sebi mu se može svrstati u solidne.

Drugi razlog zašto sam ga zadržao i nisam prešao na Xiaomi je manje zakrivljen rub zaslona. Naime, Samsung u zadnjih nekoliko generacija stupanj zakrivljenja konstantno smanjuje, tako da je zaslon, kad ga stavim u maskicu, skoro potpuno ravan, dok to kod Xiaomija nije slučaj.

Kad govorim o zaslonu, želio bih upozoriti na nerazumno skup popravak, odnosno zamjenu zaslona ako ga razbijete. Sudbina je htjela da se dogodio nesretan slučaj. Uređaj i u najdebljoj maskici popustio pred – zakonima fizike, i to zahvaljujući mojoj neopreznosti i zaista nesvakidašnjoj situaciji. Naime, dok je mobitel ležao na krevetu, na sredinu zaslona je pala kopča remena kojeg sam skidao, pa mi je popravak, odnosno zamjena zaslona iz džepa izbila nevjerojatnih 2200 kuna.

Ovo napominjem jer uvijek postoji način da razbijete mobitel ako ste neoprezni kao ja,, a na ovako skupom uređaju i sam je zaslon skuplji nego kod drugih. Drugi „problem“ je to što se za zaslonom mijenja praktički pola komponenti, među kojima je i baterija. Ovo u velikoj mjeri objašnjava zašto je izmjena zaslona toliko skupa, no imperativ dizajna htio je da baterija bude njegov sastavni dio.

Općenito se ne mogu požaliti, kako na rad, tako i na kameru koja je u svakom trenutku spremna okinuti vrhunske fotke. Već kod prethodnika sam bio navikao na 10x optičko povećanje, koje u mnogim situacijama znam koristiti, što se najviše osjeti kad se u nekom trenutku prebacim na iPhone.

Što se softvera tiče, nedavno je stigla nadogradnja na Android 12. Iako je s njom došao i pokoji bug, koji je kasnije otklonjen, svakako treba pohvaliti One UI nadogradnju sučelja, koja je iz generacije u generaciju sve bolja.

Jedna od najboljih stavki je izuzetno brz i precizan čitač otisaka prstiju, kojeg možete dodatno ubrzati tako ako dva puta dodate isti prst. Pokazao se superiornim Appleovom Face ID sustavu u uvjetima kada morate nositi masku, ali isto tako nekad zna malo zaštekati, ako vas mačka ugrize za prst kojim otključavate, kao što se dogodilo meni. U tom slučaju ćete morati pričekati da vam prst zaraste, a u međuvremenu koristiti drugi.



Moram se požaliti na nekonzistentnu „suradnju“ s Audijevim infotaintment sustavom. S obzirom da na ruci imam Huawei Watch 3 sat, koji je bluetooth vezom također spojen na mobitel, često se zna dogoditi da se poziv prebaci na sat umjesto na auto. Naime, u softveru mobitela jednostavno ne mogu odrediti prioritet da glasovni pozivi idu isključivo preko auta. Kad me netko zove, na poziv mogu odgovoriti putem mobitela ili sata, a ako želim preko bluetooth sustava u autu, na mobitelu u tom trenutku moram ručno prebaciti na Audi MMI. Ukoliko netko zna rješenje za ovo, bit ću jako zahvalan.

Na kameru ne da se ne mogu požaliti, već moram reći da je jedna od najboljih koju sam imao do sada na jednom mobitelu. Posebno me veseli 10x optički zoom, koji je jednostavno nezamjenjiv digitalnim, koje možemo naći na mnogim ostalim konkurentskim uređajima. Isto vrijedi i za snimanje videa koje je besprijekorno, iako 8K još nije dovedeno do razine na kakvoj je recimo 4K. Jasno, proći će još neko vrijeme da se i on usavrši, a to će se vjerojatno dogoditi paralelno sa širom popularizacijom 8K monitora i TV uređaja.

I sada nekima možda najzanimljiviji detalj. Upravo je stigao nasljednik, Galaxy S22 Ultra, za kojeg smo vidjeli da je zapravo novi – Note. Ozbiljno razmišljam o kupnji istog, iako mi se od ovog zaista teško rastati, posebice zbog činjenice što sam navikao mobitel držati na vibraciji. Naime, iz recenzije kolege Mislava smo vidjeli da je vibro motor na novom modelu prilično slab, što je meni osobno deal-breaker. Naravno, radi se o subjektivnom stavu, i vama to možda neće biti problem, ali osobno razmišljam u smjeru da svoj S21 Ultra ostavim kao primarni uređaj do daljnjeg. Ukoliko se to dogodi, bit će to prvi mobitel nakon više od 10 godina, kojeg ću koristiti dulje od godinu dana.

columns="4"