Samsung Galaxy S5 – Recenzija

Zaslon

Zasloni smartfona su proteklih godina rasli kao gljive poslije kiše, ali kako se čini, sada je na neki način dosegnut vrhunac. Sad je već očito da dijagonala od 5,1 ili 5,2 inča za smartfone u klasičnom smislu postaje plafon, a sve preko toga već ide u kategoriju phableta, ovisno o ukupnim dimenzijama. Tako Samsung Galaxy S5 dolazi sa Super AMOLED zaslonom dijagonale 5,1 inča i sada već uobičajenom rezolucijom od 1920 x 1080 točaka, što daje gustoću od otprilike 432 ppi.

Ove brojke same po sebi možda ne govore puno, jer je takvih zaslona tržište sada prepuno, no ovaj je prema mišljenjima stručnjaka, jednostavno najbolji do sada, o čemu smo pisali u ovom članku. Bili stručnjaci u pravu ili ne, mi onako odokativno možemo reći da je prikaz zaista izvrstan i da se ovom zaslonu ne može pronaći niti jedna objektivna zamjerka. Treba istaknuti da je zaslon Galaxyja S5 vidljivo svjetliji od onog na prethodniku, što mu osigurava još bolji prikaz i čitljivost na danjem svjetlu, a dodatno su poboljšani i kutovi vidljivosti.

Što se tiče prikaza i zasićenosti boja, ne trebate brinuti jer ih se može podešavati, odnosno odabrati između pet načina prikaza: standardna, profesionalna fotografija, dinamična, kino i prilagodni. Ovaj potonji način automatski podešava raspon boja, zasićenost i oštrinu zaslona za različite aplikacije: Galerija, Kamera, Internet, Video, Smart remote i Knjige.

Čitač otiska prstiju

Skeniranje otiska prsta je definitivno u trendu. Nakon što su sličnu tehnologiju na svojim uređajima počeli primjenjivati Motorola, Apple i HTC, sada i Samsung odgovara svojom verzijom. Radi se o senzoru ugrađenom u uobičajenu home tipku, što znači da njena veličina nije promijenjena. Sustav radi na principu povlačenja prsta preko senzora, i ukupno je moguće spremiti ukupno tri različita otiska. Potrebno je dodati i sigurnosnu lozinku za slučaj da ga uređaj ni nakon trećeg puta ne prepozna. Sustav u praksi funkcionira prilično dobro i pouzdano, a pogreške očitavanja pojavljuju se u manje od 10% slučajeva.

Čitač otiska prsta u prvom se redu koristi za otključavanje uređaja, kao kod iPhonea, no Samsung je u međuvremenu ovim putem omogućio i izvršavanje PayPal transakcija.

Mjerač otkucaja srca

Screenshot_2014-04-11-19-33-02 Screenshot_2014-04-11-19-33-13

Još od modela Galaxy S4, Samsung postupno razvija svoj S-Health sustav za praćenje zdravlja korisnika u vidu unosa hrane i fizičke aktivnosti. Sada Galaxy S5 donosi još jednu novost, a to je mjerač otkucaja srca ugrađen u sami uređaj. Radi u sklopu S-Health aplikacije na način da pomoću svjetlosnog snopa očitava korisnikov puls. Senzor se nalazi ispod leće kamere u društvu s LED bljeskalicom i za pravilno očitanje potrebno je prstom prekriti cijeli senzor.

IMG_6181

Napomenimo da je sličan senzor ugrađen i u pametne satove iz serije Gear, o čemu će biti riječi u posebnom članku.

Hardver, povezivanje…

Prošlo je otprilike dvije godine otkada su predstavljeni prvi Android smartfoni pokretani četverojezgrenim procesorima, a vremenom je rasla i njihova snaga, osiguravajući sve bolje i bolje performanse. Prošlogodišnji Snapdragon 800 se do sada pokazao kao najveći skok u razvoju četverojezgrenih SoC-ova i mogli smo ga vidjeti na mnogim uređajima koji su na tržište počeli pristizati u drugoj polovici godine. Početkom ove godine svjetlo dana je ugledao Snapdragon 801, čipset s donekle poboljšanim karakteristikama, ali bez drastičnog skoka u performansama ili barem onakvog kakvog smo vidjeli godinu prije. Snapdragon 801 je tako našao mjesto u Samsungu galaxy S5, kao i u njegovim rivalima (Sony Xperia Z2, HTC One M8, Oppo Find 7 itd.).

Naravno, od ovog procesora se niti ne očekuju nekakvi nadnaravni rezultati jer ni ove deklarirane karakteristike praktički nema na čemu iskazati jer su sve dosadašnje aplikacije dizajnirane za prethodne generacije. Možemo ga shvatiti kao logičan korak naprijed u razvoju, ali i to da će kroz sljedeće dvije godine ostati atraktivan i dostatan za pokretanje praktički svih aplikacija.

Nekoliko mjeseci prije službene najave, internetom su kružile glasine kako će S5 imati 3 GB RAM-a, kao Note 3, no to se, vidjeli smo, nije dogodilo. Složit ćete se da je 2 GB RAM-a sasvim dovoljno za praktički sve radnje na smartfonu, premda bi se oni najzahtjevniji korisnici urpavo iz ovog razloga mogli okrenuti Sonyju, koji je svoju Xperiju Z2 opremio s 3 GB RAM-a. Koliko će time dobiti, upitno je, ali ako je cijena uređaja približno ista, 3 GB opet nekako bolje zvuči.

Interna memorija na testnom primjerku iznosi 16 GB, od čega je krajnjem korisniku dostupno nešto manje od 10 GB.

Što se povezivanja s drugim uređajima tiče, Samsung Galaxy S5 je opremljen doslovno svime. Uređaj radi na 2G, 3G i 4G mrežama, s najvećom brzinom dowlnoada do 150 Mbps (LTE), s napomenom da hrvatske LTE mreže podržavaju brzinu do 75 Mbps. Naravno, radi se o teoretskoj brzini, a u praksi se ona vrti između 20 i 40 Mbps, ovisno o lokaciji i mikrolokaciji. Informacije radi, u određenim trenucima smo uspjeli postići i preko 60 Mbps.

Tu je uobičajeni WiFi te sve što on inače pruža (WiFi Dirtect, WiFi Hotspot i DLNA). Spomenimo još A-GPS, Bluetooth, IR i NFC.

Novost koja je najavljena prilikom predstavljanja uređaja je tzv. Downlaod booster, što je na hrvatski jezik prilično nespretno prevedeno kao “Pojačalo za skidanje”. Uz to što navodi na potpuno krivi zaključak, usput je i smiješno pa stoga nećemo previše zamjeriti prevoditeljima. Dakle, kad je ovo Pojačalo (buahaha) uključeno, sve datoteke veće od 30 MB se skidaju iliti preuzimaju na način da se istovremeno koristi WiFi i LTE mreža kako bi se sadržaj skinuo brže. Ideja je sama po sebi odlična, ali bi bilo još bolje da je ista stvar omogućena i na 3G mreži, a ne samo na 4G. Također, ovo kod nas i nema previše smisla, jer je samo korištenje LTE mreže kod oba operatera još uvijek preskupo i naplaćuje se posebno.

Screenshot_2014-04-10-08-35-40

Kabelsko povezivanje se odvija na uobičajen način, ali sada preko microUSB 3.0 porta. Znači, kao na Noteu 3 i kasnije na nekim Samsungovim tabletima, imamo novi usb utor koji je sada nešto širi. Neovisno o tome, mogu se koristiti i stariji kablovi jer je ovaj utor retro-kompatibilan.

Samsung Galaxy S5 stiže i s punom podrškom za USB on-the-go. Čim preko adaptera priključite vanjsku USB memoriju, odmah se otvara File manager u kojem možete manipulirati datotekama, što je vrlo zgodno i korisno.

Glasnoća slušalice i vanjskog zvučnika su na zavidnoj razini, ali nažalost, bez stereo efekta.

Stranice: 1 2 3 4


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT