Samsung Galaxy S5 – Recenzija

Softver, sučelje i performanse

Screenshot_2014-04-15-15-10-57 Screenshot_2014-04-15-15-10-26

Screenshot_2014-04-15-15-10-47

Samsungova TouchWiz nadogradnja sučelja je zadnjih godina prolazila kroz manje intervencije u dizajn, gdje nije bilo drastičnih promjena. Galaxy S5 sada dolazi s nekom vrstom osvježenja, koje smo već vidjeli na tabletu Galaxy Note Pro 12.2. Konture početnih zaslona ostale su nepromijenjene, ali su ponovo izmijenjeni izbornici s aplikacijama i postavkama. Izmijenjen je i obavjesni centar, koji je sada dobio nove uniformirane ikonice koje je u početku teško međusobno razlikovati. Dizajn je sam po sebi dobar, ali je njegova svrha upitana. Nadalje, izbornik s postavkama je izgubio tabularni prikaz viđen kod prethodnih modela i sada je sve ponovo u jednom stupcu, premda je uvedena i mogućnost mrežastog prikaza stavki. Naravno, na sve se ovo moguće priviknuti, ali se ne možemo otrgnuti dojmu da je promjena ovdje sama sebi svrha.

Screenshot_2014-04-15-14-17-24 Screenshot_2014-04-15-14-20-30 Screenshot_2014-04-15-14-20-38 Screenshot_2014-04-15-14-24-08 Screenshot_2014-04-15-15-11-21 Screenshot_2014-04-15-15-11-33

Promjena radi promjene možda i nije najbolja ideja, a to se najbolje osjeti na funkciji lijeve kapacitivne tipke koja više ne otvara izbornik s opcijama, već služi isključivo za aktivaciju multitasking izbornika. Njenu staru zadaću je preuzela virtualna tipka s tri točkice na vrhu, kao kod mnogih drugih Androida

Koliko je ovo dobra ideja, vrijeme će pokazati, ali osobno sam volio stari koncept, gdje mi je tipka za aktivaciju opcija bila na dohvat palca ruke u kojoj držim uređaj, a sada je za tu radnju potrebno upotrijebiti drugu ruku. Ovaj koncept je donekle imao smisla na uređajima veličine do 4,3 ili čak 4,5 inča, no kod 5-inčnih nema nikakvog smisla i dodatno otežava manipulaciju jednom rukom.

Novi TouchWiz donosi i novi način pokretanja My Magazine sučelja. Naime, Moj časopis, kako je prevedeno na hrvatski, sada postaje krajnje lijevi zaslon i slično je koncipiran kao HTC-ov BlinkFeed. Proizvoljno možete dodavati teme raznih magazina za koje ste zainteresirani, no sustav za razliku od HTC-ovog još uvijek nije lokaliziran za Hrvatsku.

Ostali detalji softvera specifični za Samsung (Air browse, Air view, Smart stay, Smart scroll i Smart rotation) su i dalje prisutni, a pristupa im se na način kao i kod prethodnika.

Screenshot_2014-04-14-17-15-58 Screenshot_2014-04-15-14-17-19

Ukupno gledajući, sučelje funkcionira besprijekorno i nemamo zamjerki kao što je to bio slučaj lani, kada su na prvim primjercima Galaxyja S4 bila zabilježena trzanja i kašnjenja u reakciji, da bi naknadna nadogradnja softvera riješila problem. S5 u startu dolazi ispoliran i na tu se temu nema što prigovoriti. Snapdragon 801 je sam po sebi dovoljan jamac za izvrsne performanse i oko toga ne treba previše filozofirati.

Ipak, zamjerka ide na račun sada već tradicionalnog kašnjenja kod ulaska u aplikaciju telefona, odnosno imenika. Istina, situacija se donekle popravila u odnosu na Galaxy S4 i Note 3, ali kada ju usporedimo s onom na drugim top modelima, teško se otrgnuti dojmu da se nije moglo i bolje. Mnogi će ovo možda protumačiti kao cjepidlačenje jedne picajzle jer se nakon inicijalnog ulaska u aplikaciju, odnosno nakon njenog keširanja u memoriji, ona otvara osjetno brže, ipak ostajem pri konstataciji da se nešto takvo na uređaju ovakve hardverske konfiguracije ne bi smjelo događati.

Stranice: 1 2 3 4


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT