Samsung Galaxy S5 – Recenzija

Kamera

Screenshot_2014-04-15-15-33-37

Kamera je onaj dio koji svake godine naraste za nekoliko dodatnih megapiksela. Tako sada imamo 16 MP senzor u kombinaciji s tzv. ISOCELL tehnologijom koja pomaže kod izoštravanja fotografije i poboljšanju kvalitete u slabijim svjetlosnim uvjetima.

Sučelje je kamere donekle izmijenjeno u odnosu na S4 i Note 3 te donosi novi, pregledniji sustav izbornika. Dodirom na ikonicu postavki otvara se izbornik s mrežnim rasporedom svih stavki, što znači da ih sada više ne treba tražiti kopajući po izbornicima. U početku ovo može izgledati pomalo nabacano, ali vremenom ćete naučiti gdje se koja stavka nalazi. Na glavnom zaslonu su ostale prečice za izmjenu kamere (prednja/stražnja), selektivni fokus, odabir načina snimanja i prečica prema galeriji.

U načine snimanja stigao je “Virtual tour shot” iliti na hrvatskom “Virtualna šetnja”. Radi se o načinu snimanja sličnom pamorami, ali u ovom slučaju se krećete prema naprijed, lijevo ili desno. Kamera će od načinjenih snimki stvoriti animaciju i iscrtati put kojim ste prošli.

“Selektivni fokus” snima dvije fotografije odjednom, s različitim žarišnim točkama, što omogućuje naknadno određivanje fokusiranih detalja.

Kamera snima fotografije u 16:9 rezoluciji, što znači da je cijela površina senzora iskorištena, za razliku od prethodnika koji je u najvišoj rezoluciji gubio više od 3 megapiksela zbog prilagođavanja omjera stranica (4:3). ISOCELL tehnologija je temeljena na dodavanju svojevrsnih barijera između ćelija senzora, što im u konačnici omogućuje primanje veće količine svjetla, a utječe na veću oštrinu i vjernost boja. Ova tehnologija omogućuje i postavljanje leće bliže senzoru, što izravno utječe na smanjivanje ukupnih dimenzija modula.

Što se kvalitete fotografija tiče, ne može se reći da se radi o spektakularnom napretku u odnosu na Galaxy S4 ili Note 3, ali je razlika u svakom slučaju vidljiva. U ovom članku smo usporedili fotografije snimljene Noteom 3 i Galaxyjem S5, gdje smo zaključili da se radi o logičnom koraku naprijed. Bilo kako bilo, u konačnici možemo reći da je kvaliteta fotografija učinjenih Galaxyjem S5 najbolja do sada, ako izuzmemo Nokiju Lumiju 1020, koja još uvijek slovi za najbolji “cameraphone”.

Ne treba zaboraviti ni video. Kamera snima video u 2160p rezoluciji pri frekvenciji od 30 fps, 1080p pri najviše 60 fps i 720p pri 120 fps za kvalitetne usporene snimke. Ove mogućnosti smo već upoznali na Noteu 3 i ne predstavljaju neku posebnu novost, a ukoliko budete zaista snimali 2160p video (UHD), postavlja se pitanje je na čemu ćete ga gledati, jer je dostupnost TV uređaja s UHD zaslonima još uvijek ograničena. Ako primjerice sada snimate prvi djetetov rođendan, kad krene u školu moći će se pohvaliti da je s godinu dana imao/la vlastitu UHD snimku, a do tada bi se zasloni s ovakvim rezolucijama već trebali udomaćiti. Isto tako, video se snima u MP4 formatu i bitrate mu u 2160p rezoluciji iznosi 48-50 Mbps, što znači da će jedna minuta takvog videa zauzeti, za današnje pojmove suludih, 360 do 400 MB.

Tijekom snimanja dodirom moguće je mijenjati fokusne točke, ali i vratiti na kontinuirani autofokus. Što se ukupne kvalitete videa tiče, ona je jednostavno fantastična. Malo koji uređaj će snimiti ovako dobar video, a to nije rezultat samo dobrog senzora i leće kamere, već i algoritama, odnosno softvera. Količina detalja je na najvišem mogućem nivou, oštrina također, dok je šuma vrlo malo. Za sada možemo reći da imamo ponajbolju video kameru na tržištu, barem dok ne vidimo što nudi Sony Xperia Z2. Bilo kako bilo, ako vam je kamera prioritet pri kupnji smartfona, sa Samsungom Galaxy S5 nikako ne možete pogriješiti. Naravno, bilo bi još bolje da je u kameru ugrađena optička stabilizacija slike, no u mnogim će slučajevima pomoći digitalna stabilizacija koja je inače dostupna u mnogim alatima za obradu videa pa čak i na samom YouTubeu.

Primjeri fotografija

20140410_083126 20140409_151941 20140409_124919 copy

Galeriju fotografija u punoj rezoluciji pogledajte ovdje.

Primjeri videa

Baterija

Za servisiranje hardverske konfiguracije kakvu ima Galaxy S5, potrebna je i prilično velika količina energije. Ipak, zbog izvrsne optimizacije, baterija je tijekom proteklog tjedna uspjela izdržati po cijeli dan intezivnog korištenja, a kada je ono bilo umjerenije, autonomija se znala povećati i na skoro dva dana. Nemojte računati na dva puna dana, jer bi za takav scenarij upotreba uređaja trebala biti svedena na povremeno. Također, ove podatke treba shvatiti samo kao orijentaciju, jer je potrošnja individualna stvar i varira ovisno o navikama korisnika.

Kad je već razvoj novog koncepta baterija zakazao, ne preostaje nam ništa nego da se koliko-toliko oslonimo na softver. Naime, Samsung Galaxy S5 dolazi s poboljšanim načinom štednje energije nazvanim “Ultra power saving mode”. Ukoliko ovu opciju držite uključenom, ona će launcher pretvoriti u jednostavnu crno-bijelu temu, smanjiti pozadinsko osvjetljenje i isključiti većinu aplikacija te time osigurati što više zaliha energije za najosnovnije zadaće. Kao rezultat, baterija sa samo 10% kapaciteta može izdržati cijeli dan.

Zaključak

Peta generacija Samsungovog Galaxyja S donosi mnoga poboljšanja i novosti u odnosu na prethodnika, no vidjeli smo da se ne radi o revolucionarnim promjenama niti o naglom skoku u razvoju. Galaxy S5 je u svakom slučaju logičan korak naprijed i ako se odlučite na kupnju ovog uređaja, možete biti sigurni da imate jedan od najboljih na tržištu, a možda čak i najbolji. Do sada još nismo imali prilike isprobati njegove glavne konkurente, Sony Xperiju Z2 i HTC One M8, pa zbog toga ne bi bilo uputno donositi bilo kakve zaključke glede eventualne usporedbe.

U svakom slučaju, Samsung Galaxy S5 se pokazao kao izvrstan uređaj vrhunskih specifikacija, koji isto tako proizvodi izvrsne fotografije i nudi isto tako izvrsno opće korisničko iskustvo. Mnogima se neće svidjeti njegov dizajn, kao što je to bio slučaj i s prethodnicima, no vidjeli smo da to niti malo nije utjecalo na prodajne rezultate. Oni kojima je dizajn prioritet vjerojatno će se odlučiti na HTC One M8, ali že zato morati žrtvovati objektivno kameru.

Ove godine Samsung proizvodi top model otporan na vodu i prašinu, čime slijedi trend koji je lani nametnuo Sony, i time zaokružuje svojevrsnu kompletnost uređaja koja mu je do sada uvijek bila prodajni adut. Tu su i noviteti poput mjerača otkucaja srca i čitača otiska prstiju, što mnogi drugi uređaji nemaju, ali je njihova upotrebljivost i općenito zanimanje šireg kruga kupaca za takve mogućnosti, upitna.

Cijena samog uređaja iznosi oko 6000 kuna, ali se u pretplatničkim tarifama operatera uvijek može nabaviti povoljnije.

Video recenzija

Osvrt kolege Mislava:

Uređaj na testiranje ustupio: Samsung Hrvatska

Stranice: 1 2 3 4


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT