Samsung Galaxy S6 – Recenzija

Zaslon

S6 zaslon

Još od prvog Samsunga Galaxy S od prije pet godina, zaslon je predstavljao jedan od najvećih prodajnih aduta, a svakom novom generacijom, postupno se popravljao.

Šesta generacija S serije tako donosi najbolji Samsungov zaslon do sada. Ovaj Super AMOLED ima dijagonalu od 5,1 inča, a QHD rezolucija (2560 x 1440) osigurava gustoću od astronomskih 557 ppi, koju golim okom ipak ne možete razlikovati od recimo 400 ppi. No. što je tu je, QHD rezolucija je na smartfonima definitivno zaživjela, bez obzira što u osnovi predstavlja samo marketinški trik. Spomenimo i to da je Samsung ovdje koristio Pentile matricu, koja među zahtjevnijim korisnicima baš i nije popularna, ali s obzirom na iznimno visoku gustoću točaka, oštrina nipošto ne dolazi u pitanje.

Neovisno o rezoluciji, zaslon Galaxyja S6 je vrhunski u svakom pogledu. Kristalno čist i jasan, punih boja i izvrsnog kontrasta jednostavno zaslužuje najbolje ocjene. Za one kojima AMOLED tehnologija nije prirasla srcu, Samsung Galaxy S seriju redovito oprema mogućnošću softverskog podešavanja prikaza.

Svakom novom generacijom, Samsungovi AMOLED zasloni imaju sve bolju čitljivost na danjem svjetlu, ako baš hoćete i pri izravnoj izloženosti suncu. Tako S6 i u ovoj kategoriji pobjeđuje sve svoje prethodnike.

Generalno, napredak u odnosu na prethodnu generaciju nije pretjeran, ali je svakako primjetan, posebice ako se nakon nekoliko dana korištenja novog, vratite svom starom uređaju.

Hardver i performanse

Samsung Galaxy S5 Antutu

Kao što je u uvodu već rečeno, u šestoj generaciji Galaxy S serije, Samsung se odrekao Qualcomma i njegovog Snapdragona koji je nekoliko godina pogonio velik broj modela. Prema prvim informacijama, Galaxy S6 je trebao stići u dvije verzije, tj, pogonjen Snapdragonom 810 i Samsungovim Exynosom 7420, no nakon što su se internetom pročule glasine o pregrijavanju Snapdragona, Samsung je navodno odustao i odlučio se da na tržište izbaciti isključivo Exynos verziju.

Bilo kako bilo, Exynos 7 Octa 7420 je osmerojezgreni procesor nove generacije, izrađen u 14 nm tehnologiji, što mu u startu daje prednost u odnosu na 20-nanometarski Snapdragon 810. Unutar Exynosa kucaju dva seta od četiri jezgre. Jedan sadrži Cortex-A53 jezgre koje kucaju na taktu od 1,5 GHz, a drugi četiri Cortex-A57 na taktu od 2,1 GHz, a rade na tzv. big.LITTLE principu. Kao i svi noviji procesori, Exynos 7420 dolazi s podrškom za rad u 64 bita, no konkretne koristi od toga ćemo imati tek kad Google predstavi 64-bitni Android operativi sustav.

Najvažnija osobina ovog procesora je ta što je najbolji i najjači trenutno dostupan na tržištu. Boljeg jednostavno nema, iako bi se sada dalo diskutirati o Snapdragonu 810, no 20 nm proces ga jednostavno spušta stepenicu ispod. Naravno, razlike u performansama nećete primijetiti golim okom, a krajnji rezultat će biti posljedica optimizacije softvera svakog pojedinog uređaja. Najvažnija stavka u cijeloj ovoj priči su vrhunske performanse koje ovaj procesor osigurava. Ako ste specs freak, dalje od ovoga ne morate tražili.

Druga bitna stavka kod hardvera su 3 GB RAM-a, što je 50% više nego kod prethodnika, a svakako će pripomoći kod težeg multitaskinga. Ovo znači da čak i kad igrate neku zahtjevniju igru, istovremeno ćete moći koristiti više aplikacija i da će prebacivanje među njima trajati minimalno.

Kad je interna memorija u pitanju, moramo izraziti zadovoljstvo zbog konačnog izbacivanja 16 GB modela iz ponuda, tako da osnovni ovoga puta dolazi s 32 GB interne memorije (dostupno oko 25 GB), a u ponudi će još biti 64 i 128 GB verzije. Ipak, razmjerno navedenom zadovoljstvu izražavamo jednako nezadovoljstvo zbog izbacivanja microSD utora za memorijske kartice. Jedna od najvećih Samsungovih prednosti kod prijašnjih generacija, sada je se pretvorila u nedostatak u odnosu na izravnu konkurenciju (HTC, Sony i LG). Ovdje ipak treba naglasiti da se radi o novim UFS 2.0 memorijskim modulima, koji su do 2,7 puta brži od trenutno dostupnih u drugim uređajima, o čemu više možete pročitati ovdje.

Što se kvalitete poziva i prijema signala tiče, uopće ne treba previše filozofirati. Sve je zaista na najvišem mogućem nivou, kao i sama kvaliteta zvuka, kako onog u telefonskoj slušalici, tako i na izlazu za slušalice. Vanjski zvučnik je također vrlo jak, ali iz objektivnih razloga ne ostavlja dojam kao kod uređaja s frontalno postavljenim stereo zvučnicima.

Povezivanje

Screenshot_2015-03-27-09-17-36 Screenshot_2015-03-27-11-26-54

U ovom poglavlju nema iznenađenja. Uz uobičajene 2G i 3G mreže, S6 podržava i LTE Cat. 6, što podrazumijeva brzine do 300 Mbps u downloadu, a brzina će ponajprije ovisi o operaterima. U Hrvatskoj LTE mreže trenutno podržavaju brzine do 150 Mpbs, ali realne koje možete postići kreću se između 50 i 100 Mbps.

Tu je još WiFi a/b/g/n/ac s WiFi Direct i Hotspot dodacima, te DLNA. Imamo Bluetooth 4.1, koji donosi “Low energy mode”, što će od koristi biti kod povezivanja s pametnim satovima i sličnim napravama gdje je potrebna stalna veza. Tu su još, za Samsung uobičajeni, NFC i USB-on-the-go, te A-GPS sustav.

MicroUSB utor je ujedno i MHL port, a podržava i brzo punjenje, naravno, s priloženim punjačem, no može se koristiti i onaj od Nota 4.

Čitač otisaka prstiju

Screenshot_2015-03-27-07-46-06 Screenshot_2015-03-27-07-45-45

Senzor koji čita otiske prstiju i služi u sigurnosne svrhe upoznali smo na već nekoliko modela, no Samsung je tu zaostajao za Appelom čiji je TouchID bio kud i kamo napredniji. Naime, kod Samsunga ste prst morali povlačiti preko senzora, koji baš i nije bio savršeno precizan i kao takav nije mogao konkurirati Appleovom, koji je zahtijevao samo jednostavan dodir. Na S-šestici Samsung ovu stavku popravlja, tj. na neki način izjednačuje s Appleovom. Senzor je sada potrebno samo dodirnuti, a što je posebno zanimljivo, home tipka zbog toga nije morala narasti na dimenzije koje smo vidjeli kod iPhonea.

Stranice: 1 2 3 4


 
 

Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT