Samsung Galaxy S6 – Recenzija

Softver i sučelje

Screenshot_2015-03-26-20-13-40 Screenshot_2015-03-26-20-14-14

Samsung Galaxy S6 je temeljen na Androidu 5.0 Lollipop, a naš testni primjerak je stigao s verzijom 5.0.2. Tu je i uvijek prisutna TouchWiz nadogradnja sučelja, koja je vremenom postajala sve bolja. Dugo je vremena bila omražena kod mnogih korisnika, što zbog tromosti, što zbog izgleda, a osobno sam ju često volio zamijeniti nekim od alternativnih launchera, naravno, u mjeri u kojoj sustav to dozvoljava.

Nakon Snapdragona 800 u Noteu u 3, za ovim više nije bilo potrebe, jer je sirova snaga jednostavno pobijedila većinu nedostataka TouchWiza koji se tiču brzine, tj. optimizacije, da bi se pojavom još novijih procesora i daljnjom optimizacijom sustava, situacija popravila do te mjere da mi alternativni launcheri više ne trebaju.

U Galaxyju S6 imamo najfluidniji TouchWiz do sada, što je i logično, ali ovu stavku svakako treba istaknuti. TouchWiz je napokon postao onakav kakav je davno trebao biti, brz fluidan i stabilan.

Uz vidljiv napredak u brzini i samo je sučelje donijelo određene detalje koje prije nismo viđali. Tako je zaključani zaslon, uz prečicu za kameru, dobio i onu za pokretanje aplikacije telefona, a vidljive su promjene i kod načina uređivanja početnih zaslona. Kada gestom štipanja započnemo uređjivanje, sada možemo mijenjati i teme, te jednostavno određivati prikaz broja ikonica na za zaslonu. Ponuđene su kombinacije 4×4, 4×5 i 5×5.

Početni zasloni su dobili tzv. parallax efekt, koji ostavlja dojam da se pozadina pomiče u odnosu na ikonice i ostali sadržaj na zaslonu. Već viđeno na iOS-u, a trebali bi ga izbjegavati oni koji su skloni vrtoglavici ili morskoj bolesti. Samsung svoje uređaje i dalje oprema Briefing čitačem vijesti, no jednostavno ga možete odstraniti u postavkama.

Tu su i dalje sve mogućnosti upravljanja gestama i pokretima koje smo upoznali na prethodnim modelima, kao i Multiwindow, a novost predstavljaju Microsoftove predinstalirane aplikacije: OneDrive, OneNote i Skype. Prilikom aktivacije uređaja, OneDrive će vam ponuditi besplatno korištenje 100 GB prostora u cloudu na rok od dvije godine.

Galerija fotografija je zadržala konture iz prethodnika, ali je dobila i neke nove funkcije. Tako je sada sadržaj moguće dijeliti nešto jednostavnije, a dodana je mogućnost brze podjele DLNA vezom, Screen mirroring ili ispis na kompatibilnom printeru. Novost je i automatsko grupiranje fotografija u Video Highlights, koristeći se pritom lokacijom i vremenom snimanja.

Video player podržava prilično širok spektar video formata i codeca, ali ne i AC3 audio codec, što znači da ćete za gledanje filmova koji ga sadržavaju, morati instalirati alternativnu aplikaciju, npr. BS Player.

Što se tiče bloatware aplikacija, tj, onih predinstaliranih o kojima se prethodnih dana moglo čuti da će ih se moći odstraniti s uređaja, sada možemo potvrditi da to nije istina. Naime, aplikacije je moguće onemogućiti kao i do sada, ali one i dalje zauzimaju internu memoriju.

Za surfanje Internetom postoje Android web preglednik i Chrome. Ovaj prvi je donekle prerađen od strane Samsunga i kao zanimljivu mogućnost nudi logiranje na mnoge web stranice putem otiska prsta. Prvi put ćete svakako morati unijeti korisničko ime i lozinku, a tada možete izabrati i opciju da uređaj sljedeći put zatraži samo otisak prsta.

Novost je i Smart manager iliti Pametni upravitelj, aplikacija koja na jednom mjestu donosi infromacije o stanju baterije, interne memorije i RAM-a. Tako ovdje možete vidjeti koliko koja aplikacija zauzima resursa i jednostavno ju ugasiti. Isto tako se može osloboditi i dio interne memorije ako se napunila cacheom, zaostalim podacima i datotekama. U odjeljku o bateriji možete pratiti potrošnju po stavkama, a tu je još i “Sigurnost”, gdje možete upravljati KNOX sustavom i upravljati McAfee antivirusnim alatom.

Na kraju se još spomenimo i neizostavni S Health sustav za praćenje sportskih aktivnosti, koji je dobio novo sučelje. Kao što vam je vjerojatno već poznato, radi se alatu koji vam broji korake, prati vas u trčanju, bicikliranju i drugim sportovima, te u bazi podataka bilježi statistiku i prati vaš napredak kroz vrijeme.

Stranice: 1 2 3 4


 
 

Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT