Samsung Galaxy S6 – Recenzija

Kamera

Samsung Galaxy S6 dolazi sa 16 MP kamerom sa Sonyjevim IMX240 senzorom, kojeg smo upoznali na Noteu 4. Ipak, Galaxy S6 dolazi s većim otvorom blende (f/1:9), što mu u startu daje prednost pred mnogim drugim uređajima, uključujući iPhone 6, koji je u Samsungovoj prezentaciji poslužio kao usporedba, no o tome malo malo kasnije. U svakom slučaju, veći otvor blende znači veću propusnost svjetla na senzor, što u pravilu jamči bolje rezultate u slabije osvijetljenom ambijentu.

Sučelje kamere je renovirano i donosi određene novosti. Glavni zaslon je prilično bogat funkcijama, ali nije pretrpan. Na lijevom dijelu su dostupne funkcije bljeskalice, HDR-a, samookidača, dodavanja efekata, kao i tipka za ulazak u dodatne opcije. Ovdje možete birati veličinu fotografije i videa, podesiti autofokus da prati objekte u pokretu, uključiti ili isključiti stabilizaciju videa itd. Desni dio sučelja sadrži okidač, promjenu foto/video, aktivaciju prednje kamere, ulazak u galeriju i odabir načina.

Ova zadnja stavka je posebno važna jer tek odabirom Pro načina dobivate mogućnosti poput podešavanja ISO osjetljivosti i balansa bijele boje. Pomalo je nelogično što se tipka za mjerenje svjetla u tom trenutku pojavljuje na lijevoj strani, gdje je se u automatskom načinu inače nalazi HDR postavka. Tu su još i načini za selektivni fokus (refokus), panoramu, usporeno ili ubrzano video snimanje i “virtualnu” snimku.

Kvaliteta fotografija osjetno je poboljšana u odnosu na prethodnika, a donekle i na Note 4. Nova leća je učinila svoje i fotografije su vidno oštrije. Veći otvor blende svakako pomaže kod fotografiranja u slabijim svjetlosnim uvjetima, što se vidi iz priloženog, no razlika u odnosu na iPhone 6 ipak nije tolika kolikom su je Samsungovci htjeli prikazati prilikom predstavljanja uređaja. Detaljna usporedba s kamerom iPhonea 6, stiže za nekoliko dana.

Kad govorimo o noćnom i općenito o fotografiranju u vrlo lošim svjetlosnim uvjetima, treba imati na umu da kamera s otvorom blende 1:1,9 “bolje vidi” od ljudskog oka, što znači da će ambijent, uz određenu dozu šuma, prikazati svjetlijim nego što on uistinu jest.

Samsung Galaxy S6:

Kava Samsung

iPhone 6:

Kava iPhone

Uz novu leću, Samsung je S-šesticu opremio i novim algoritmima za obradu fotografije, što je također imalo utjecaja na opću kvalitetu. U idealnim uvjetima nema većih iznenađenja, a razlika u odnosu na prethodne modele vidljiva je u slabije osvijetljenom prostoru. Bljeskalica je vrlo jaka, što se od jednog ovakvog uređaja i očekuje.

Prednja “selfie” kamera dolazi sa senzorom od 5 megapiksela, a uz standardne mogućnosti nudi HDR snimanje i tzv. “wide selfie” način.

Video možete snimati u šest različitih veličina, od VGA (640 x 480) pa sve do 4K, odnosno UHD (3840 x 2160). Tu su još i mogućnosti snimanja brzih i usporenih video snimki, a svemu skupa će pripomoći optička stabilizacija (OIS), zbog čega rezultate moramo svrstati u vrhunske.

Primjeri fotografija

Gornje fotografije u punoj rezoluciji pogledajte ovdje.

Primjeri videa

1080p:

1080p noć:

4K:

Usporena snimka:

Baterija

Već iz samih specifikacija je vidljivo da je baterija manjeg kapaciteta od one na prethodniku. 2600 mAh za jedan ovakav uređaj ne zvuči obećavajuće, pogotovo kad u obzir uzmemo da je S5 imao 2800 mAh, a mnogi koknurenti nude i 3000.

Ipak, autonomija se nije pokazala toliko lošom kao što smo zbog ovih brojki očekivali, iako uređaj sadrži QHD zaslon koji je sada već standard, a Exynos 7420 procesor, izrađen u 14 nm tehnologiji, svakako je jedan od faktora koji će koliko-toliko štedjeti energiju.

Na kraju se ispostavilo da autonomija zanemarivo lošija od one na prethodniku, dakle, uz normalno korištenje, izdržat će jedan cijeli dan bez većih problema. Ukoliko jako često surfate ili koristite aplikacije temeljene na internetu, morate očekivati nešto lošiji rezultat, a ako ste umjereniji potrošač, autonomija se može i produljiti na dan i pol.

U nastavku slijede screenshotovi statistike potrošnje baterije tijekom jednog intezivnijeg korištenja. Uređaj je stalno bio povezan na internet putem 4G mreže ili WiFi-a, uz stalnu sinkronizaciju tri mailboxa, aktivnu Hangouts aplikaciju, surfanje/Facebook/Twitter u ukupnom trajanju oko 90 minuta, igranje Riptide igre oko pola sata, YouTube oko 20 minuta, oko 30 minuta poziva i uz često kopanje po izbornicima i rad s mailovima.

Kod ovog modela je omogućeno i bežično (indukcijsko) punjenje, no ono je osjetno sporije od standardnog kabelskog punjenja. Štoviše, nakon lansiranja ultra brzog punjenja putem originalnog kabela (prisutno već na Noteu 4), bežično punjenje pada u drugi plan.

Zaključak

IMG_2938

Samsung Galaxy S6 je logičan nastavak sage o najprodavanijem Android uređaju. Šesta generacija Galaxy S serije napokon donosi toliko željene promjene u dizajnu i odabiru materijala da su u Samsungu uvjereni da će upravo time postići ogroman uspjeh i to veći nego što je to bio slučaj s prethodnikom.

S druge strane, zbog izbacivanja podrške za memorijsku karticu i fiksiranja baterije, jedan dio korisnika će sasvim sigurno biti nezadovoljan, no pretpostavljamo da su takvi u manjini. U manjini su vjerojatno i oni kojima smeta kopiranje (u izvjesnoj mjeri) dizajna iPhonea 6, što isto tako nije novost.

Uz novi dizajn i kombinaciju metal/staklo, Samsung Galaxy S6 donosi još bolji zaslon (neovisno o rezoluciji), nabrijani procesor, više RAM-a, veću internu memoriju, podršku za LTE Cat 6 i što će mnogima biti od presudne važnosti – izvrsnu kameru.

Cijenu u slobodnoj prodaji još ne znamo, jer u trenucima pisanja ovog teksta nije bila poznata. Ipak, uređaj je od danas dostupan u pretprodaji Hrvatskog Telekoma, a cijena ovisi o tarifnom modelu kojeg izaberete. Ponudu pogledajte ovdje.

Video Recenzija

Stranice: 1 2 3 4


 
 

Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT