Samsung Galaxy S8+ Recenzija

Proteklih nekoliko mjeseci, Samsung Galaxy S8 i njegov malo veći brat Samsung Galaxy S8+ su zahvaljujući curenju informacija često zasipali stranice online medija. Tako smo već dosta ranije saznali njegove specifikacije i dimenzije, a nije nedostajalo ni slika, kako onih uživo, tako i službenih rendera.

Sad kad su oba uređaja napokon i službeno predstavljena, došlo je vrijeme da ih uživo isprobamo i detaljno testiramo. Prvi na redu je veći model, dakle Galaxy S8 Plus, koji nam je na test stigao zahvaljujući izvrsnoj ekipi iz Sancta Domenice, a posebnu recenziju manjeg modela možete očekivati sljedeći tjedan.

Kao što vam je vjerojatno već poznato, ovogodišnji Samsungov top model ima nimalo lak zadatak. S8 mora popraviti imidž kompanije, lani ozbiljno narušen debaklom s modelom Galaxy Note 7, koji je zbog ozbiljnih problema s baterijom u određenom broju primjeraka, u potpunosti povučen s tržišta.

Osim toga, od Samsunga se očekuje visoka razina inovativnosti i postavljanje novih standarda, budući da još uvijek drži vodeću tržišnu poziciju. I do sada smo vidjeli da je Samsung industriji vrlo često nametao nove trendove, pa čak i Appleu, koji inače živi u svom svijetu, ali s vrlo stabilnom korisničkom bazom.

Tako je nakon nekoliko godina ponovo došlo vrijeme promjene na području dizajna, ali ovoga puta ona nosi i funkcionalni predznak. Naime, osim što će od sada pa nadalje uređaji drukčije izgledati, nudit će još veće zaslone uz istovremeno zadržavanje ukupnih gabarita kućišta.

Još prošle godine smo vidjeli da je trend bezel-less ilitiga bezokvirnih uređaja popularizirao Xiaomi sa svojim modelom Mi Mix, što se bez zadrške može smatrati početkom nove ere u ovom industrijskom segmentu. Zaslon se protegao od ruba do ruba (osim na donjem dijelu) a po prvi puta smo upoznali nove komponente koje su morale biti ugrađene zbog nove koncepcije kućišta.

Samsung ovaj trend ne slijedi u potpunosti, dakle zaslon uređaja ne povlači do vrha kućišta kao Xiaomi, čime je izbjegao komplikacije oko telefonske slušalice, prednje kamere i senzora, ali je taj rub, zajedno s donjim zato maksimalno stanjio. To je na kraju rezultiralo spomenutim povećanjem zaslona, bez većih povećanja ukupnih dimenzija.

Tu je još i novi Univisium format zaslona, zbog kojeg uređaj sada izgleda izduženo, ali i njegovo zakrivljenije na rubovima, zbog čega se može reći da oni niti ne postoje.
Također, novi S8 pokretan je i najnovijom generacijom procesora izrađenih u 10 nm procesu, što otvara novu eru i na hardverskom planu.

O svemu ovome, mnogim drugim novostima, kao i o našim dojmovima, čitajte u nastavku.

GLAVNE KARAKTERISTIKE

Dimenzije
159,5 x 73,4 x 8,1 mm

Masa
173 grama

Zaslon
6,2″ Super AMOLED 2960 x 1440, 529 ppi

SoC
Samsung Exynos 8895

CPU
4x Cortex-A53 1,7 GHz + 4x M1 2,35 GHz

RAM
4 GB

Interna memorija
64 GB

Micro SD
Da

Povezivanje
WiFi,  A-GPS, Bluetooth 5.0, USB-C, USB OTG, NFC

Brzo punjenje
Da

Bežično punjenje
Da

OS
Android 7.0 Nougat

Kamera
12 MP, f/1.7, 4K, OIS

Prednja kamera
8 MP. f/1.7, 1440p

Baterija
3500 mAh

Cijena
6899,00 kuna (prednarudžba)

Ustupio

PREDNOSTI
NEDOSTACI

Vrhunski dizajn i kvaliteta izrade
Nelogična pozicija čitača otisaka prstiju

Zaslon bez konkurencije
Zakrivljeni dio zaslona podložan oštećenjima

Omjer zaslona i ukupnih dimenzija
Visoka cijena

Nova generacija procesora i brza UFS 2.1 memorija

Always On zaslon s obavijestima

Otporan na vodu i prašinu

Izvrsna kamera

Dizajn, kućište i rukovanje

Kad Galaxy S8+ izvadite iz kutije, prvo što će primijetiti je njegova izduženost u odnosu na sve smartfone koje ste do sada vidjeli. No upravo zbog toga on neće izgledati glomazno, pogotovo ne za 6,2-inčni uređaj. Primjerice, ako pored S8+ stavite 6,4-inčni Xiaomi Mi Mix, koji također ima izvrstan odnos zaslona i mesa, vidjet ćete koliko je S8 kompaktniji.

Situacija je ovdje dvojaka. Naime, ovaj odnos zaslona (a time i uređaja u cjelini) na prvu mi nije legao. Navikao sam na širinu i trebat će mi neko vrijeme za prilagodbu novoj koncepciji. Štoviše, dojam uskoće dodatno je pojačan činjenicom da S8 praktički nema rubova, za što je zaslužan zakrivljeni zaslon. Širina zaslona otprilike odgovara onoj na 5,5-inčnim uređajima, što možete vidjeti na slici u usporedbi s OnePlus 3.

Od 6,2-inčnog uređaja ovako uzak zaslon nisam očekivao, ali je zato s njime daleko lakše rukovati nego npr. s Xiaomijem Mi Mix, koji je osjetno širi. Naravno, sve je stvar navike i prilagodba na uređaj ne bi trebala dugo trajati, tako da ćete nakon cca. tjedan dana vjerojatno zaboraviti zbog čega ste gunđali. Dakle, dobili smo uređaj sa zaista velikom zaslonskom površinom, s kojim je lakše upravljati nego s bilo kojim veličine 5,7 inča i većima.

Što se samog dizajna tiče, malo tko će ostati ravnodušan. Metalni okvir u sendviču dviju staklenih površina djeluje fantastično, a opći dojam pojačava već spomenuto zakrivljenje na rubovima zaslona. Ako ste do sada već koristili dosadašnje Samsungove Edge modele, na zakrivljeni zaslon ste već navikli, no ovdje je sada ergonomija osjetno poboljšana, budući da radijus zakrivljenja više nije tako velik.

Znači, zaslon je osjetno manje zakrivljen nego što je to slučaj na S7 Edge. Zapravo zakrivljenje je jednakog radijusa kao na Noteu 7, no s obzirom na sudbinu tog modela, malo tko je imao prilike uživo vidjeti kako novi Edge zaslon uopće izgleda. Dakle, ovdje nema toliko ergonomskih nedostataka kao što je to bio slučaj na S6 i S7 Edge, jer je rukovanje osjetno ugodnije.

S druge strane, danak ljepoti platila je opasnost od oštećenja. To što je uređaj s obje strane izrađen iz stakla dovoljno govori o rizicima kojima se izlažete, a oni su dodatno pojačani činjenicom što je sada i jedan dio bridova također staklen, i to nauštrb metalnog ruba, koji je kod uređaja s ravnim zaslonom širi. Kućište čak i nije toliko klizavo kao što sam očekivao, ali i najtanja silikonska maskica ga može spasiti od fatalnih dodira s tvrdim predmetima.

Digresija su i tragovi prstiju koji ostaju po kućištu, barem kad je crni model u pitanju, a na svjetlijim kućištima ne bi trebali biti primjetni u tolikoj mjeri.

Pogled s prednje strane otkriva zaista ogromni zaslon kojeg Samsung naziva «Infinity», tepajući mu da je beskonačan. Ispod njega više nemamo Home tipku, jer je ona sada softverska, zajedno s ostale dvije na navigacijskoj traci. Ipak, Samsung je ovdje napravio svojevrstan kompromis kako bi zadovoljio onaj dio publike koja je navikla na fizičku tipku. Na sredini donjeg dijela zaslona ugradio je mali vibracijski motorčić osjetljiv na jačinu pritiska, koji odlično simulira fizički pritisak. Ovo rješenje je slično Appleovom 3D Touch sustavu, no ovdje je ograničeno samo na Home tipku. Uostalom, čak da je i cijeli zaslon osjetljiv na jačinu pritiska, to u ovom trenutku ne bi imalo smisla, budući da nije podržano na razini operativnog sustava, a to je ipak Googleov dio posla.

Na vrlo uskom preostalom dijelu «mesa» iznad zaslona nalazimo prednju kameru, telefonsku slušalicu i sve potrebne senzore . Taj dio okvira je baš toliko širok da može primiti spomenute komponente. Samsung je na ovaj način vješto izbjegao komplikacije s kakvima se susreo Xiaomi u modelu Mi Mix, kojemu se zaslon proteže doslovno do vrha kućišta. Hoće li u nasljedniku ovo biti drukčije riješeno, vidjet ćemo, ali ako industrija krene smjerom koji je pokazao Xiaomi, vjerojatno će ga i Samsung u nekom trenutku početi slijediti.

Da ne bismo išli predaleko u budućnost, vratimo se na kućište našeg Galaxyja S8+. Donji rub sadrži USB-C utor, vanjski zvučnik, mikrofon i – 3.5 mm audio utor. Mašala! U vrijeme dok je S8 još bio u domeni glasina, provukla se i jedna koja je sugerirala da će Samsung ponovo kopirati Apple i ovaj utor izbaciti, no to se srećom nije dogodilo.
Desni bok, kao i do sada, sadrži tipku za uključivanje, a lijevi dvodijelnu za podešavanje glasnoće. Novost je dodatna fizička tipka ispod nje, a služi za pokretanje novog Samsungovog asistenta Bixby, o kojem će biti riječi kasnije. Problem ovdje predstavlja činjenica što Samsung nije omogućio reprogramiranje Bixby tipke, dakle ne možete ju koristiti ni za što drugo osim za pokretanje virtualnog asistenta. Ipak, XDA zajednica je već iznašla način da se ovo zaobiđe, no više o tome u nekom od narednih članaka. Na vrhu nalazimo samo ladicu za SIM i memorijske kartice.

Nikako ne smijemo zaboraviti IP68 certifikat, koji kaže da su S8 i S8+ otporni na vodu i prašinu. Spomenuti certifikat znači da će uređaj na dubini do 1,5 metra izdržati do 30 minuta. Zvučnik i utori zaštićeni su sada već uobičajenim membranama, uostalom, isto kao i na prethodnicima. Napomenimo da se navedene karakteristike odnose na slatku vodu, dakle ne i slanu, što znači da ako ga baš okupate u moru, u razumnom roku ga i otuširajte.

Čitač otisaka prstiju

Poleđina je još jedan dio koji je pretrpio izmjenu. Najprije moramo naglasiti da je potpuno ravna, dakle niti jedan njezin dio ne strši i time ne narušava njegovu stabilnost na ravnoj površini.

Budući da je s prednje strane nestala fizička home tipka, ista je sudbina zadesila i čitač otisaka prstiju, koji se sada smjestio na poleđinu. Iako biste očekivali da je čitač smješten ispod kamere, kao što je slučaj sa svim ostalim uređajima koji ga imaju na poleđini, to ovdje nije slučaj.

U Samsungu su se iz nekog razloga odlučili za ovako, u najmanju ruku, čudnu lokaciju. Budući da je samom prstu (bez gledanja) puno lakše pronaći logičnu sredinu, ovdje će biti potrebno dodatno privikavanje.

Dva su razloga za to. Prvi i sasvim očit je taj što čitač nije centriran, a drugi, po meni još važniji, to što je dosta daleko za prosječno veliku ruku, zbog čega je potrebno dodatno prilagoditi hvat. Usporedbe radi, na 6,4-inčnom Xiaomiju Mi Mix sasvim normalno mogu dohvatiti čitač koji se nalazi ispod kamere, dok mi je za ovog potrebna posebna gimnastika.

Bonus razlog za nervozu je to što se čitač nalazi u ravnini plohe. Istina, i drugi su takvi, ali ovdje bi zbog asimetrije nekakav graničnik bio od velike pomoći, jer ga prst doslovno mora tražiti. Situacija bi se mogla popraviti nabavkom silikonske maskice. Na kraju dodajmo i to da je otključavanje kažiprstom lijeve ruke, zbog neprirodnog položaja, praktički nemoguća misija.

Istina, onaj tko želi, naći će načina, iako će ispočetka vaš prst u pravilu završavati na leći kamere koju će, naravno, umastiti. Zbog svega navedenog moramo zaključiti da je čitač otisaka prstiju na Samsungovom flagshipu ove godine, blago rečeno, promašaj, ali nikako nije deal-breaker. Dakle ako ovaj uređaj želite iz više drugih razloga, nespretno smješten čitač nije razlog da si ga ne priuštite. Moguće je da su inženjeri zbog nove koncepcije kućišta morali štedjeti na prostoru i praviti rošade s komponentama unutar njega, ali sam uvjeren da je usprkos svemu čitač mogao biti bolje izveden. S pozitivne strane, za istaknuti je da je čitač sam po sebi brz i precizan.

Skener šarenice oka i prepoznavanje lica

Ako vam čitač otisaka prstiju zadaje glavobolje, možete pokušati s čitačem šarenice oka. Naravno, uvijek možete isključiti bilo koji vid zaštite, ali ne trebam napominjati da se tada izlažete mnogim rizicima.

Skener šarenice oka na Galaxyju S8+ je izvrsno riješen. Samsung ovdje zaslužuje posebnu pohvalu, jer je njegovu preciznost osjetno povećao. Istina, ovu smo tehnologiju do sada upoznali na zanemarivom broju uređaja, ali je sada napokon upotrebljiva.

Za razliku od one na Noteu 7, situacija s ovim skenerom je sada kud i kamo bolja. Skener radi brže i dosta je precizniji, tako da će vam šarenicu oka prepoznati vrlo brzo, čak i ako ne naciljate najbolje, što znači da mu detektori pokrivaju širi kut nego prije. Štoviše, uređaj sam cijelo vrijeme otključao s kontaktnim lećama u očima, što znači da stvar funkcionira vrlo dobro. Naime, Samsung upozorava da u tom slučaju, kao i kroz naočale, neće funkcionirati najbolje. Napomenimo da skener radi tako što mobitel morate podignuti i približiti na neku razumno udaljenost od očiju, što neće biti problem, budući da ga nakon otključavanja namjeravate koristiti, dakle gledati u njega.

Na sličan način funkcionira i otključavanje prepoznavanjem lica, no sigurnost je u tom slučaju daleko manja, budući da prednju kameru možete zavarati fotografijom. Iskreno, ovo sam pokušavao nekoliko puta i nije mi uspjelo, što znači da ga baš i ne možete tako lako zavarati, ali budući da je postupak na internetu više puta demonstriran, ne možemo biti 100% sigurni da se neće ponovo dogoditi.

Zaslon

Zaslon je jedan od najboljih dijelova Samsungovih smartfona i njima svaki put posvetimo posebnu pažnju. Galaxy S8+ nije izuzetak, no kod njega postoji dodatna stvar na koju treba obratiti pažnju, pa krenimo redom.

Dijagonala od 6,2 inča svakako je impresivna s obzirom na ukupne gabarite kućišta, ali s druge strane, nije ni toliko spektakularna. O čemu se radi? Veličinu zaslona uvijek doživljavamo kroz podatak o njegovoj dijagonali, ali veća dijagonala nije nužno jamac da će zaslon imati veću površinu, o čemu ste mogli čitati ovdje.

Zasloni Galaxyja S8 i S8+ zapravo i nisu toliko veliki koliko smo očekivali, iz razloga što su izduženi u odnosu na prethodnike, ali i sve ostale smartfone (osim LG-a G6). Iako se ne radi o drastičnoj razlici, ona je ipak vidljiva. Za primjer sam usporedio zaslone Galxyja S8+ i Xiaomija Mi Mix. S8+ ima za 3,4% manju dijagonalu, ali i 11% manju ukupnu površinu. Razlog tome je odnos stranica, jer omjer 2:1 stvara manji kut između dijagonale i stranice, nego što je to slučaj kod omjera 16:9. Ništa zato, zaslon nije baš toliko velik koliko mu dijagonala kaže, ali budući da će uskoro svi uređaji dolaziti s ovim omjerom, brzo ćemo zaboraviti na ovaj detalj.

Ono što je u ovoj priči najvažnije jest njegova Super AMOLED tehnologija izrade, koja je već nekoliko godina superiorna IPS LCD tehnologiji. Jesam li već spomenuo da će i Apple ove godine u novi iPhone vjerojatno ugraditi AMOLED zaslone, a naručuje ih baš od Samsunga?

Rezolucija iznosi 2960 x 1440 točaka, što je malo dulje od standardne QHD rezolucije. Razlog ovome je ostavljanje dodatnog prostora za statusnu i navigacijsku traku, tako da korisniku ostane čistih 2880 x 1440, što odgovara novom Univisium formatu.

E sad, budući da se radi o novom 2:1 omjeru, do sada potpuno nepoznatom u svijetu smartfona, logično je očekivati i nerazmjer s postojećim formatima videa, ali i aplikacijama. Naime, foto ili video sadržaj u ovom formatu praktički ne postoji, a ni sam Samsung u softveru kamere nije ponudio snimanje u 2:1 omjeru. Ako već uvodi novi standard zaslona, Samsung je trebalo poraditi i na tome da je korisnicima od koristi, zar ne? Za sada je poznato da Netflix i još neki streaming servisi proizvode video u ovom formatu, no proći će dosta će vremena dok on zaista zaživi.

Naravno, nije sve u videu i fotografijama. Ovako izdužen zaslon, primjerice, vraća smisao Multi-window, odnosno Split-screen funkcionalnosti, jer je sada lakše koristiti dvije aplikacije istovremeno, budući da im je radna površina veća.

Rezoluciju je moguće softverski smanjiti na 1080p, odnosno njezin izduženi ekvivalent, kao i na 720p. U tom slučaju ćete smanjiti potrošnju energije, a prikaz nećete narušiti, jer je i 1080p na ovoj dijagonali sasvim dovoljno ljudskom oku. Prebacivanje na QHD ima smisla jedino ako svoj S8+ umetnete u VR uređaj.

Recimo još i to da softver nudi razne načine podešavanja prikaza boja. Ako vam ne odgovaraju klasično zasićene AMOLED-ovske boje, promijenite način i vidjet ćete ih malo hladnije.

Samsung je već prije nekoliko godina uveo Multi-Window funkciju, koja inače omogućuje rad s dvije aplikacije odjednom. Iako često korisna, ova funkcija je bila ograničene upotrebljivosti budući da je bila podržana samo od strane Samsungovih aplikacija. Ovdje je situacija sada neusporedivo bolja, budući da je Multi-Window podržan na razini operativnog sustava, tako da su sada podržane sve aplikacije, a i sama koncepcija izduženog zaslona omogućuje njihovo jednostavnije korištenje.

Hardver, performanse i povezivanje

Pored sezone novog dizajna i beskrajnih zaslona, stigla je i sezona 10 nm procesora. Naime, Samsung Galaxy S8+ jedan je od prvih uređaja na tržištu pokretanih procesorom izrađenim u 10 nm procesu. Radi se o Exynosu 8895, izrađenom u Samsungovoj režiji, a postoji i verzija sa Snapdragonom 835, koja je namijenjena američkom tržištu.

Exynos 8895 sadrži osam jezgri, od kojih jedan set od četiri Cortex-A53 jezgre kuca na taktu 1,7 GHz, a drugi (M1) na 2,35 GHz. 10 nm proces osigurava znatne uštede energije, a istovremeno postiže bolje performanse. Naravno, razlike u performansama u odnosu na lanjski Exynos ili Snapdragon 821 nećete primijetiti golim okom, ali novu generaciju procesora svakako možemo promatrati i kao svojevrstan ulog u budućnost, jer će doći vrijeme kad prethodna više neće biti kompatibilna s nekom novom verzijom Androida ili nekom aplikacijom. E sad, koliko je takvo ulaganje isplativo, potpuno je drugi par rukava.

Samsung kaže da je 4 GB RAM-a još uvijek dovoljno, a s obzirom na cijenu uređaja, tako bi trebalo ostati još nekoliko godina. Kad je RAM u pitanju, uvijek vrijedi pravilo što više to bolje, no već smo nekoliko puta konstatirali da razvoj Android aplikacija nije toliko uznapredovao kao hardver, tako da je zaista upitno je li potrebno više i kad će biti.

Ono što je od same količine RAM-a bitnije, jest memory managment. Kod prethodne dvije generacije smo vidjeli da je bio prilično agresivan, zbog čega čak ni 4 GB nije moglo doći do izražaja. Sada to, srećom, više nije slučaj. Naš testni primjerak sasvim fino u pozadini vrti i 30-ak aplikacija, tako da je svaka od njih dostupna u svakom trenutku, dakle bez ponovnog pokretanja. U sklopu optimizacijskog softvera, S8 sadrži i poseban dio za nadzor aplikacija učitanih u RAM, gdje je vidljivo koliko svaka od njih zauzima memorije i procesorskog vremena.

64 GB interne memorije sada je već standard za viši cjenovni razred. Ono što je možda važnije je podatak da je u S8 i S8+ ugrađena UFS 2.1 memorija, koja donosi veće brzine zapisa. Ovo će rezultirati bržim transferom datoteka, ali i bržom pohranom fotografija i videa snimljenih kamerom, a posebno se osjeti prilikom uzastopnog fotografiranja i snimanja panorame.

Za one koji ne mogu bez benchmark testova, evo AnTuTu i GeekBench 4 rezultata.

Kad je povezivanje u pitanju, u startu treba reći da su S8 i S8+ prvi smartfoni koji dolaze s Bluetooth 5.0 tehnologijom. Nova generacija Bluetootha omogućuje povezivanje uređaja putem dva odvojena audio kanala, što omogućuje korištenje dvaju parova slušalica istovremeno. Sad se sigurno pitate zašto bi nekome ovo uopće trebalo? Jedna od praktičnih primjena je npr. zajedničko gledanje istog videa dok putujete autobusom ili avionom, a druga bi mogla biti istovremeno spajanje dvaju Bluetooth zvučnika.

Za povezivanje s računalom i punjenje, uređaj koristi USB-C port, a prisutni su i svi ostali uobičajeni načini povezivanja. Za istaknuti je podrška za brzine downloada od 1 Gbps u odgovarajućim LTE mrežama. Za sada u svijetu ne postoji ni jedna komercijalna 4G mreža koja podržava ovolike brzine, no za očekivati je da će prve biti pokrenute do kraja ove godine.

Prilikom službenog predstavljanja smo vidjeli Samsungovu demonstraciju tzv. DeX dodatka, koji je zapravo dock na kojeg su spojeni miš, tipkovnica i monitor. Slijedom toga jasno je da njegova svrha pretvaranje uređaja u stolno računalo. Iako je zaslon S-osmice plus izuzetno velik, neke stvari će ipak biti lakše odraditi na monitoru i s velikom tipkovnicom.

Naravno, više dojmova ovo ovom dodatku uslijedit će kad nam stigne na test. Nadam se samo da će DeX u praksi zaista raditi pouzdano, za razliku od Microsoftovog Continuuma, za kojeg smo vidjeli da je daleko od nečeg što bismo mogli nazvati upotrebljivim.

Vanjski zvučnik je dovoljno glasan za civilnu upotrebu i spada u nekakav prosjek kad su u pitanju flagshipi otporni na vodu. Naime, membrane koji ga štite od prodiranja vode, donekle smanjuju propusnost zvuka, tako da ne treba očekivati doživljaj kao na uređajima bez njih, a pogotovo ne na onima sa stereo zvučnicima.

Prijem signala i kvaliteta poziva su na najvišoj mogućoj razini, što smo i očekivali, jer je Samsung i do sada na tom području postavljao standarde.

Tu su još i microUSB –> USB-C adapter i USB OTG adapteri, a spomenimo i vrlo kvalitetne AKG slušalice, koje daju kristalno čist, ali ne nužno i jači zvuk od onih na koje ste do sada nalazili u prodajnim pakiranjima.

Softver i sučelje

Samsungov TouchWiz, nadogradnja sučelja koja je većini korisnika išla na živce, više ne postoji, a zamijenio ju je tzv. Samsung Experience UI.Upoznali smo ga na Noteu 7, a smjestio se i na modele Galaxy S3 i Galaxy A5 s početka godine. Za razliku od starog Touch Wiza, čišći je i u neku ruku bolje organiziran.

Tako povrh Androida 7.0 imamo Samsung Experience UI u verziji 8.1, koji donosi vlastiti paket ne baš maštovito dizajniranih ikonica. Srećom, njihov oblik u postavkama možete izmijeniti, dakle koristiti normalne ikonice, bez uniformirane podloge. U sklopu softvera za upravljanje temama i pozadinama, ponuđeno je i preuzimanje dodatnih setova ikonica, kao i njihova jednostavna instalacija, što inače nije slučaj na svim Androidima.

Budući više nemamo fizičku Home tipku, koriste se tri softverske na dnu zaslona. Ukoliko vam zadani raspored ne odgovara, u postavkama ga jednostavno možete promijenit, tako da vam tipka za natrag, odnosno za multitasking, bude na mjestu na kojem ste navikli.

Osobno nikad neću prežaliti fizičku ili barem kapacitivnu, odnosno rubom omeđenu Home tipku, jer je ista puno lakše dohvatljiva i logičnija za ugradnju čitača otisaka prstiju. No, što je tu je, ne možemo imati zaslon od ruba do ruba i fizičku tipku, tako da neki kompromis mora postojati. Uostalom, ako je vjerovati glasinama, uskoro možemo očekivati čitač otisaka prstiju ugrađen u sam zaslon.

Tu je i novi način ulaska u izbornik s aplikacijama. Umjesto dodira na posebnu tipku, sada je dovoljna kratka gesta, što smo već vidjeli na nekim drugim uređajima s Nougatom, kao što je npr. Nokia 6. Samsung Experience UI donosi i posebno skrojen izbornik postavki. Naizgled je pojednostavljen, tj. ima nešto manje stavki na prvom zaslonu, ali je za neke druge potrebno ulaziti dublje u podizbornike.

Početni zasloni su organizirani na klasičan način, s tom razlikom što na krajnjoj lijevoj strani više nemamo Briefing. Umjesto njega, tu je osobni asistent Bixby sa svojim karticama, sličnim onima u Google Now. Ukoliko vam Bixby na ovom dijelu smeta, možete ga ukloniti, no imajte na umu da posebna stavka za tu radnju u postavkama ne postoji, već to morate učiniti s početnih zaslona, odnosno nakon duljeg pritiska na praznu površinu kad postane vidljiv izbornik pozadina i widgeta.

Bixby je na službenom predstavljanju dosta pompozno najavljen. U Samsungu kažu da se radi osobnom asistentu, koji je za razliku od drugih svjestan konteksta. Ono što smo do sada uspjeli vidjeti je da Bixby nudi kartice s vijestima, vremenskom prognozom, podsjetnikom, kalendarom, feedovima s društvenih mreža i sl., dakle ništa što već nismo vidjeli. Za razliku od Googleovog asistenta, Bixby nudi kontekstualno prepoznavanje putem kamere.

Na primjer, otvorite aplikaciju kamere, odaberete stavku Bixby, fotografirate nešto, a on vam pomoću sustava prepoznavanja ponudi takvu istu ili sličnu stvar na raznim lokacijama na internetu. U Samsungu kažu da na ovaj način lakše možete doći do željenih proizvoda, što će možda biti od koristi ako naiđete na nešto potpuno nepoznato, i iz nekog razloga to silno želite imati, ali ne znate gdje kupiti.

Pored kontakta, kalendara i podsjetnika, ponuđene su mnoge druge aplikacije, među kojima je i Briefing, a možete preuzeti CNN, LinkedIn, Spotify i sl. Vremenom bi broj podržanih aplikacija trebao rasti.

Treba reći da glasovne mogućnosti na prvoj verziji softvera nisu podržane kao što smo vidjeli na prezentaciji, ali bi mogle postati u neko dogledno vrijeme. Naravno, kad se to dogodi, očekujemo da proradi na engleskom i još pokojem dominantnom jeziku, dok podrška za hrvatski za sada spada u futurizam.

Bez obzira što mu je zaslon manje zakrivljen nego na prethodniku, S8+ također donosi Edge, tj. rubni zaslon. Na njega je moguće dodavati prečice aplikacija, kontakte i sl. a poziva se jednostavnom gestom preko ruba, na za to označenom dijelu. Osobno nisam sklon ovakvoj egzotici, ali ako se naviknete, može vam biti od koristi.

Ono što ću definitivno koristiti je Always On zaslon. O njemu je već bilo riječi u recenzijama Galaxyja S7, S7 Edge i Note 7, kada smo vidjeli da zna biti vrlo koristan kad je uređaj u stanju mirovanja. Dakle kad je zaslon isključen, na njemu možete vidjeti informacije poput sata i kalendara, ali i svih potrebnih obavijesti. Prva generacija Always On zaslona nije mogla prikazivati obavijesti trećih aplikacija, a sada je to serijska oprema. Dakle, sve obavijesti koje se vide na statusnoj traci, vidljive su i na zaključanom, odnosno Always On zaslonu.

Ukoliko to želite, možete ga isključiti i tako produljiti autonomiju za otprilike 10%. Treba napomenuti da je Always On zaslon donekle pametan, jer prepoznaje kad se nalazi u džepu ili torbi, kako ne bi nepotrebno trošio energiju. Isto tako se prilagođava i ambijentalnom svjetlu, pa će tako u mraku svijetliti manjim intenzitetom nego na danjem svjetlu.

Od 64 GB interne memorije, na raspolaganju vam je oko 48 GB. Razliku čini operativni sustav i aplikacije nužne za njegovo funkcioniranje, ali i cijeli niz dodatnih aplikacija, od kojih su većina zapravo samo Samsungove verzije postojećih Googleovih.

Ovo nije ništa novo niti specifično za Samsung. Dosta proizvođača svoje uređaje napuni bloatawerom pa tako imamo dva Internet preglednika, dva glazbena svirača i sl. Svakako bi bilo bolje da je njihova instalacija stavi kao opcija, ali to u skoro vrijeme ne treba očekivati, jer je u prirodi proizvođača da gura svoje.

Ponuđene su i Microsoft Office aplikacije, što je također već uobičajeno, a na raspolaganju su još Samsung Gear, Health, Connect, kao i otprije poznata trgovina Galaxy Apps.

Kad govorimo o aplikacijama, treba spomenuti i to da se neće sve prikazivati u punoj visini zaslona, jer su ograničene na stari omjer stranica. U tom slučaju će se na vrhu i dnu pojaviti dodatni crni prostor. Ipak, Samsung je u tu svrhu u postavkama zaslona omogućio odabir onih koje želite da sustav sam prilagodi novom formatu, tj. da ih prikazuje na cijeloj površini.

Ako se pitate zašto to nije urađeno «po defaultu», pretpostavljam da je razlog tome oprez, jer nisu mogli pretpostaviti kako će se koja aplikacija ponašati kad se «rastegne»

Kamera

Samsung Galaxy S8 i Galaxy S8 Plus dolaze s 12 MP kamerom, dakle otprilike istom kao i lanjski modeli. Kažem otprilike zato jer je samo broj megapiksela isti, ali je senzor nov. Galaxy S8+ zapravo dolazi s dva različita senzora. Jedan potpisuje Sony i nosi oznaku IMX333, dok je drugi Samsungov, s oznakom S5K2l2, koji se nalazi i u našem testnom primjerku.

Oko različitih senzora se ne trebate zabrinjavati jer bi trebali proizvoditi potpuno iste fotografije. Oba su veličine 1/2.55 inča, dakle fizički su malo veći od lanjskih na S7 i S7 Edge, a dolaze s istim f/1,7 otvorom blende. Tu su još sada već poznati Dual Pixel autofokus, kao i, za uređaje ovog cjenovnog ranga, uobičajena optička stabilizacija. Nov je i softver kamere, s novim algoritmima za obradu fotografije, a dodani su i poneki efekti poznati iz Snapchata.

Samo sučelje kamere nam je već poznato. Na njegovom početnom zaslonu imamo mogućnost odabira snimanja fotografija i videa, prečicu prema galeriji, Bixbyju, upravljanju bljeskalicom i HDR načinom, postavkama, te odabiru orijentacije kamere (prednja/stražnja).

Za odabir načina snimanja morate koristiti geste, što baš i nije praktično, ali mnogi proizvođači iz nekog razloga forsiraju baš takav način upravljanja. Tako dobijete mogućnost odabira Pro načina, koji nudi kompenzaciju ekspozicije, balans bijele, upravljanje fokusom, podešavanje brzine zatvarača i ISO vrijednosti. Pored toga, softver još nudi panoramu, selektivni fokus, usporeno snimanje, Hyperlapse itd., čime se možete igrati kad nemate pametnijeg posla.

Kvaliteta fotografija je na razini koju smo od Samsungovog admiralskog broda i očekivali. Detalja k’o u priči, a o oštrini i kontrastu da ni ne pričam. Hoću reći da se ovdje zaista nema što prigovoriti. Dinamički raspon je također na visini, a primjetan je i novi algoritam za obradu boja, koje u nekim slučajevima mogu izgledati zasićene.

Veliki otvor blende pretpostavka je za dobru vidljivost u slabim uvjetima osvjetljenja, tako da na tom području nemamo prigovora. Više detalja o ovome će biti uskoro, tj. kad krenemo s prvim usporedbama.

Iako je bilo glasina da će S8 snimati 1000 fps video, od toga za sada ništa. Usporeni video možete snimati s maksimalno 240 frameova u sekundi i to u 720p rezoluciji. Pored toga, tu je još i mogućnost snimanja 60 fps videa u 1080p rezoluciji. O kvaliteti ovdje također ne treba puno mudrovati. Radi se o uređaju koji nudi najbolje što na tržištu postoji, iako u nekim detaljima može odstupati od konkurencije, što ćemo posebno obraditi u prvoj usporedbi koja stiže za nekoliko dana.

Prednja kamera dolazi malčice ojačana. Ima senzor od 8 megapiksela i sada već standardni f/1,7 otvor blende za bolje selfije u mraku. Veće razlike u kvaliteti fotografija u odnosu na lanjske modele nema, osim što ćete prilikom zumiranja fotografije vidjeti veći broj piskela.

Selfie:

Fotografije u punoj rezoluciji pogledajte ovdje.

Baterija i autonomija

U euforiji oko velikog zaslona u relativno malom kućištu, mnogi su (uključujući i autora ovog teksta) zanemarili činjenicu da će zbog toga doći i do smanjivanja volumena baterije u odnosu na zaslon.

Galaxy S8 Plus tako dolazi s 3500 mAh baterijom, ali realno većim zaslonom od mnogih uređaja koji raspolažu sličnim kapacitetom, što znači da ona mora opskrbljivati veću površinu.

No ipak, Samsung je ovome donekle doskočio softverskom mogućnošću podešavanja rezolucije. Iako zaslon podrža QHD, u postavkama ju je moguće smanjiti na FullHD (i na HD ako treba), čime svakako možete uštedjeti na energiji. Još jednom napomenimo da QHD rezolucija ima smisla samo u s VR uređajima.

Još je jedan razlog zašto se ne treba brinuti oko autonomije. Pogađate, procesor nove generacije izrađen je u 10nm tehnologiji, što znači da postiže iste ili bolje performanse uz osjetno smanjenje potrošnje energije.

Sve je ovo rezultiralo sasvim normalnom autonomijom od jednog dana, dakle otprilike isto kao, što će opet ovisiti o načinu korištenja, aplikacijama i mnogim drugim faktorima. Manje zahtjevnima će se možda i produljiti na nešto više od jednog dana, ali budimo realni, zar takvi uopće kupuju ovakav uređaj?
Sve smartfone osobno kosristim tako što mi je osvjetljenje zaslona konstantno na 100% i naravno, s uključenim internetom i sinkronizacijom nekoliko email pretinaca, WhatsApp, Viber i Hangouts servisima. U takvim uvjetima baterija mi je izdržala od 7:00 do 20:00, kada je indikator pokazao 14%. U međuvremenu sam intenzivno komunicirao putem navedenih servisa, surfao ukupno oko sat i pol, slušao glazbu 30 minuta, gledao YouTube oko 45 minuta i obavio oko 30 minuta razgovora. Snimio sam nekoliko desetaka fotografija, snimio nekoliko kraćih videa i povremeno čačkao po društvenim mrežama. Sljedeći dan sam imao nešto intenzivniji scenarij i na punjač sam ga morao staviti oko 18 sati.

Ukupan dojam je više nego dobar. Sa autonomijom sam zadovoljan, jer mi izdrži nešto više nego OnePlus 3. Prema informacijama koje su mi dostupne, autonomija je nešto bolja u usporedbi s Galaxyjem S7 Edge, no više o tome za par dana kad ih izarvno usporedimo.

Isključivanjem Always On zaslona autonomiju možete produljiti do 10 posto, ali ovo je definitivno zadnja stavka na kojoj treba štedjeti. Naravno, ukoliko se nađete u stisci, npr. nemate pored sebe utičnicu ili power bank, softver uređaja nudi razne programe štednje, koji će isključiti sve što proždire struju. Isto tako možete i sami isključiti obavijesti za aplikacije koje ne koristite, dodatno smanjiti osvjetljenje zaslona, i ako je baš potrebno, isključiti internet.

Zaključak

Ako se pitate je li Galaxy S8+ u stanju ispraviti greške od lani i vratiti povjerenje kupaca, treba reći da ga Samsung nikad nije ni izgubio. Eksplozivna epizoda s Noteom 7 donekle je poljuljala imidž kompanije, a je li greška u potpunosti ispravljena, vidjet ćemo uskoro. Osobno vjerujem da je Samsung naučio lekciju i da je učinio sve kako se situacija s Noteom 7 ne bi ponovila. Uostalom, modeli (A3 i A5) koji su predstavljeni nakon njega, nisu imali sličnih problema, a budući da je Samsung pod povećalom javnosti, čak i najmanja iskrica bi već osvanula na bespućima interneta.

Uređaj kao takav svakako zaslužuje pažnju koja mu se svih ovih mjeseci pridavala. Neki čitatelji su nam zamjerali zbog toga što smo često pratili glasine, no broj onih koje one zanimaju, svakako je premašio broj onih koji gunđaju.

Galaxy S8+ je jedan od onih smartofna na čiju je pojavu teško ostati ravnodušan. Nova koncepcija kućišta s ogromnim zaslonom nameće nove standarde, a njegovo blaže zakrivljenje rubova neće odbiti dio potencijalnih kupaca kao što je slučaj bio s modelima S6 i S7 Edge, kada su mnogi radije birali ravne. Svi uređaji iz 2016. godine (osim Xiaomija Mi Mix) pored S-osmice izgledaju inferiorno, a iPhone 7iPhone 7 Plus u najmanju ruku – smiješno.

S druge strane, ljepotu bočnih zakrivljenih zaslona koji praktički nemaju rubova vjerojatno ćete morati žrtvovati, jer je ovo uređaj kojeg jednostavno morate obući u futrolu ili barem silikonsku maskicu.

Nova generacija procesora možda vas u ovom trenutku neće zalijepiti za sjedalo, ali je tu da postavi nove standarde koje će slijediti ostali proizvođači, ali i da otvori put novim aplikacijama, posebice ako u obzir uzmemo pojednostavljeno povezivanje uređaja s monitorom, kako bi poslužio kao osobno računalo.

Konkurencija? U ovom trenutku je teško govoriti o konkurenciji, budući da ju – nema. Najbliži mu je trenutno LG G6, koji je čak predstavljen mjesec dana ranije, ali će prodaja na našem tržištu početi tek u svibnju. LG G6 donosi isti Univisium standard zaslona s omjerom 2:1, ali u dijagonali 5,7 inča, dakle možemo ga eventualno usporediti s 5,8-ončnim Galaxyjem S8, i tu svaka usporedba prestaje. Za razliku od LG-a, Samsung dolazi s novim procesorom i atraktivnije je dizajniran, što je samo po sebi bolja startna pozicija.

I na kraju cijena. Ako ste očekivali da će Samsung svog Gerald R. Forda dati po cijeni Admirala Kuznjecova, krivi tekst ste čitali. Naravno da će mu cijena biti visoka jer je to trenutno najbolji smartfon kojeg možete kupiti. Na kraju krajeva, 6.899,00 kuna, koliko uređaj košta u prednarudžbi, čak i nije toliko puno ako pogledate cijenu crvenog iPhonea 7 Plus, koji je za cca. 1500 kuna skuplji. Naravno, ovaj iznos možete i pametnije potrošiti. Možete, primjerice, kupiti laptop, pa čak i auto u relativno dobrom stanju, a možete ga potrošiti i u kladionici.

Što god vi sa svojim novcima učinili, Galaxy S8+ će se sljedećih mjeseci prodavati u velikim količinama. Vjerojatno ne kao iPhone, ali je posve sigurno da će Samsungova još jednom nadmašiti sve ostale Android raketne topovnjače.

Video recenzija

 
      
 • Zyzyx

  Hahah zakljucak si ubio 😀 Predobro. Al istinito je. Samsung je po meni jedina Android firma koja (trenutno) zna šta radi. Nadam se da novi Pixel nece izgledati kao cigla, i nadam se da ce se Apple trgnuti jer ako budemo opet gledali isto kućište 4.g zaredom…

 • Ivan

  Super recenzija 🙂

  Pitanje:
  double tap za “buđenje” uređaja kao što je na LG radi ili toga i dlaje nema?

 • Krešimir Blažev

  Nema, ali budiš jačim pritiskom na Home tipku.

 • Armando Šain

  Kinezi to imaju,a samsung nije u stanju napraviti, sve je ovo divno, ali cijena samo za pacijente.

 • Najjstarija djeca

  Gala recenzija,ima se što za pročitati…
  A o novom S8 što reći,odličan telefon,naročito iznutrice😂
  Dvije stvari koje mi ne odgovaraju( morao bi se naviknuti) je izdužen ekran koji na papiru broji puno a ne doima se ogroman i čitač otiska prsta koji previsoko na poleđini i još k tome nije centriran.

 • Neo

  U ovome segmentu uređaja o cijeni se ne diskutira, onaj tko kupuje ovu kategoriju uređaja svejedno je dali je 6900 ili je 9000 kao Iphone! Nisam nikad i vjerojatno neću vidjeti, dali je itko ikada došao u salon ferrarija ili lamborghinija i pitao koliko vam košta taj model???

 • Ivan

  Može kratki video ili ako je moguce u video recenziji dodati i taj dodatak?

  Hvala

 • Krešimir Blažev

  Video recenzija stiže (naznačeno je)

 • Luis Munitis

  Nije ti baš dobra usporedba..Ferarri i Lambo su isključivo za bogataše i ima ih svaki 10 000-ti čovjek, dok flagshipove svaki 4. Za 7000 kn kupi se odličan laptop i stvarno su počeli pretjerivati s tisućicama, ali da je odličan mobitel to nema sumnje. Jedino mi se ne sviđa baš omjer stranica, a
  i proći će još vremena dok to postane standard. Mene najviše zanima kamera i usporedba s P10/P10+

 • KVragec

  Upiknuo Huawei P10 umjesto S8 i sve više mi je drago. Jest da da je ovo vrhunska stvar i sve, al mislim da ipak cijene postavju sve besmislenije

 • Armando Šain

  Ovo kupuju samo nafurani pacijenti, iskompleksirani likovi koji su vecinom guzovace dosli do love, a nemogu koristiti ni 50% mogucnosti s5 modela, ali bitno je da papak stavi ovo na sto, kao kljuceve od auta, cisti malogradjanski kompleksi, ja ga uvijek mogu kupiti, ali mi je bolesno dati ove pare za nesto sto vrijedi 20% toga.o iPhone-u necu da govorim.
  Ali svaka roba ima svog kupca, ili budala, i suhih drva uvijek ce da bude.

 • Ivan

  Mislio sam na “buđenje” da se doda u video recenziju

 • Dr. Proteus

  Bolje kupit Golfa s plinskom instalacijom

 • Armando Šain

  To ostavljm tebi, i to dvojku

 • Mustrashh

  Kakvi stolovi? Kljucevi? Mobiteli? Pa jebote, sad kad udjem u kafic mobitel cu ostaviti u dzepu ocito (jos ako je ovako glomazan, uzitak je veci), kao i kljuceve. Jer eto, neki klipan ce pomisliti za mene da sam seljo-beljo.

  Ne branim samsunga, vec sve normalne ljude. Koristim OnePlus, pa ajde, njega valjda mogu na stol? No ako kupim samsung/iphone, onda to ne moze na stol ici? Ili?

  Imaju negdje nekakvi uvjeti za takve stvari, neka pravila? Volio bih ih procitati i dobro prouciti, cisto da ne ispadnem seljo-beljo nekon random i nepoznatom liku 🙂

 • realist

  Da ti kažem što mislim o ovakvim komentarima vjerojatno bi te uvrijedio, ali to mi nije namjera. Ako u 2 godine, ajd i godinu dana ne možeš uštediti 6 – 7 tisuća kuna za ono što te zanima onda sorry druže. U 2 godine, bože dragi par mjeseci neki ljudi zapuše više para, neki zapiju, a nekog jednostavno zanima zadnji krik tehnologije. Meni su iskreno veće seljačine ljudi koji ostavljaju ovakve komentare, a u stanju je zapiti pola plaće u jednoj noći ili puši pola šteke dnevno. Svakog nešto zanima pa si prema tome radi i prioritete u životu.

 • Armando Šain

  Lako se razlikuju, nabildani majmuni, kockaste glave u trenerci su 24h dnevno, voze vecinom BMW, i tako se ponasaju, ovdje vecina drzi tespih na retrovizoru jer su lafo vjernici, a surle im bijele od snifanja, vikendom ih iznose iz kafana, ali moraju imati sve naj, jer su oni frajeri, al u klincu.

 • Krešimir Blažev

  Bude, naravno

 • Mustrashh

  Ne, ne vozim BMW. Vjerujem da mi glava nije kockasta, no ostavit cu to drugima da prosude. Ne vozim ni Mercedesa (valjda i ova marka ne odgovara vasim uzvisenim standardima?). No evo, ako ne radim, u trenerci sam. Udobnije mi nego bilo sta drugo.

  Ocito gadna navika. Morat cu istu promjeniti kako bih udovoljio vasem malogradjanstvu i idiotizmu. Bas onim stvarima koje zamjeras drugima.

  Zanimljivo, nikad, ali ama bas nikad ne gledam sta tko drzi na stolu. Niti mogu shvatiti zasto bih to radio? Covjek koji ima XY mobitel – njegova stvar. Svatko trosi SVOJE novce za svoje vlastite guste.

  Nesto sto je tebi ocito neshvatljivo. Ali vidi se da si pun zavisti, mrznje i totalnog ne znanja. Osoba kakvu stvarno ne bih volio ikada upoznati.

  Uzivaj. Valjda ce kreso i ostali ukloniti ova smeca koja si ovdje napisao (a skupa sa njima i ovaj post).

 • Mijo Žužul

  Svaku godinu se najavljuju procesori koji će biti štedljiviji baš zbog novog proizvodnog procesa,kad ono baterija u praksi traje isto kao i na modelu prije.
  Brzina procesora odavno kod top modela više nije upitna tako da čisto sumnjam kako bi itko primjetio razlike u radu između G6 i S8.
  Osobno mislim kako su zakrivljenja na rubovima zaslona uvedena čisto kako bi se kao uvela neka novost i kako je od tih zakrivljenja više štete nego koristi ( narušena ergonomija i skupa cijena svakog pada).Meni osobno,Note 4 još uvijek najbolji Samsungov smartphone.

 • Armando Šain

  nisam mislio na tebe, i slicne nego na likove po bosni, to im je opsesija da cim pridju stolu bace kljuceve od auta, i mobitel na sto da svi vide, cisti krkanluk, a oni ne citaju ove portale, i nema ih na netu osim na fejsu sa kojekavim nebulozama.
  Ni na koga nisam zavidan, ali smaraju vise razni pacijenti koje finasiraju roditelji pa se kurce, i prave pametni, neka kreso brise, ali znam da su se mnogi prepoznali, kompleksasi, i pacijenti.

 • Krešimir Blažev

  Obrisat ću ali malo kasnije, čisto da ne ispadne da odmah rišem što mi se ne sviđa. Rasprava koja je krenula u potpuno krivom smjeru. Možda za neki sociološki case study.

 • realist

  I ja razmišljao između ta 2 uređaja. S obzirom da je P10-tki cijena s obzirom na P9-tku narasla bezveze iskreno, ipak sam se odlučio na S8-icu. Imao par pogodnosti za iskoristiti tako da me na kraju S8 došao 700-tnjak kuna više od P10, a to mi je s obzirom da je S8 više jednostavno future proof uređaj nije bilo toliko presudno. Na P10-tki me ubijalo da nema oleofobni premaz na ekranu, a bilo koja zastita ekrana kod mene ne dolazi u obzir, pogotovo folija ne. I iskreno dosadniji dizajn naspra S8-ice, iako je P10-tka isto vraski lijep mob. Ono sto me najvise vuklo prema P10-tki naspram S8-ice je skener otiska prsta koji je definitivno brutalno brz i pouzdan, steta sto geste nisu toliko pouzdane.

 • Mustrashh

  Ti si bolestan. Ozbiljno. Lijeci se.
  Lijepi ti pozdrav, ali ides definitivno na ignore. Ovo je bolesnije nego moje zajebavanje Ice na ovom portalu 🙁

 • realist

  Tu ste negdje :)…s time da ti izgleda vec imas opsesivno kompulzivni poremecaj s Icom :)…bez obzira u cemu je rijec, u svakom komentaru ga spominjes 🙂

 • Mustrashh

  U vise navrata sam napisao… Zaljubljen sam u Icu. Ne shvacam zasto mi nitko ne vjeruje? 🙁

 • realist

  Evo ja ti vjerujem. Kad se nade dvoje ljudi na istoj valnoj duljini, nema druge do ljubavi :). Samo sto u nasim krajevima takva vrsta ljubavi nije popularna. I sorry sto pretpostavljam tvoj spol 🙂

 • KVragec

  I meni je bilo smetalo to što nema premaza. Ali budući da ima foliju opet mi štiti ekran od oštećivanja istog ključevima. Ja bih se složio da je S8 bolji uređaj, ali ne ta razliku u cijeni od 1100 kn. Pogotovo ne nakon što mi je prodavač napomenuo da dobivam brzi punjač za auto i powerbank. Što mi je bilo super. Dizajn je nekako dosadniji, al uređaj je fakat elegantan i kompaktan, pogotovo crni. Svatko ima svoj ukus i želje. O tome se ne raspravlja. Al oba su odlična. Baterija kod P10 je meni super, kamera je odlična. I to usprkos tome što sam posjedovao G4 prije njega. A oleofobni premaz se potroši. Nakon dvije godine na mom G4 masnoća s prstiju je ostajala na ekranu ko da premaza i nema. Geste jesu li-la, al neke se daju efikasno koristiti. Na

 • Armando Šain

  Vidis da nema koristi, ti se nisi izlijecio pa nevrijedi terapija, hahah

 • Armando Šain

  Izvadim, i ja ali niste shvatili bit, mobitel se baca sa 2m da ni cijela kafana vidjela, a likovi u trenerkama, nisu ni za kaveza, a ne kafane.

 • realist

  Hvala. Uživaj i ti u P10-tki..cudni su mi kompromisi koje su napravili na P10-tki s obzirom na veceg brata i malu razliku u cijeni. I to je bio još jedan razlog koji me odbijao. P10-tka mi je idealne veličine. Iako je kamera veoma dobra, mogli su bome staviti istu kao i P10+ s vecim otvorom jer je jednostavno odmah i bolja. P10+ ima jos i certifikat i IR blaster. Doslovno nista sto se nije moglo staviti u manjeg brata, a da gabariti ostaju isti. Onda bi to bio vjerojatno i moj prvi odabir. Jer iako im je njihov ui isto jos malo djetinjast na prvu, sto se optimizacije tice i ovog ludog Kirina 960-tke rijetko tko mu je konkurent.

 • Neo

  Pa ne mora to nitko kupit, samo kažem da ako mi se nešto sviđa i za moje potrebe to si mogu priuštiti rađe ću dati 1000 kuna više ništa mi ne znači!

 • alexxx

  realno,u pravu ste djelomicno i Armando ali i ti… samo sto je on to objasnio na sirov i ruzan nacin pa se tu vide i njegove frustracije… mislim,kupiti mobitel za 6,7 ili 9 tisuca kuna i onda na njemu raditi sve isto ko na starom S3 (sa malo vise memorije i boljom kamerom) realno nema puno smisla…pogotovo u ekonomskoj situaciji u kojoj se nalazi citava hrvatska,a i mi stalno kukamo da nam je lose,da ne idem sad u dubinu…al kao sto i ti kazes,masa ljudi tu cifru zapije i popusi u par mjeseci,tako da…u svakom slucaju bolje uzet mob… evo,bas sam isao pogledat,na svom zopu (za koji nije culo 99 % ljudi) imam otvoreno 29 kartica…i radi bez greske… pitanje je sad,zbog cega bi ja stvarno,ali stvarno trebao s8? :-)))))

 • alexxx

  zasto brisati? neka svako ima pravo iznijeti svoje misljenje… svaki covjek kad govori,prvenstveno govori o sebi… zato nemojmo se stalno osjecati uvrijedeno… da se razumijemo i ja sam za kulturnu konverzaciju,al nije da je ovdje bilo nesto ekstremno…

 • alexxx

  mozda bi misljenje o citacu otiska trebalo dati nakon duzeg vremena koristenja a ne odmah zakljucivati unapred…nisu u samsungu amateri pa da ga stave na najgore moguce mjesto…ili?

 • realist

  Mislim da je samo vrijeme bilo u pitanju, nista drugo. I ostavili to vjerojatno za zadnju odluku u dizajnu. Dugo se spekuliralo da bi vec S serija trebala imati senzor ispod stakla. To im sad nije uspjelo jer tehnologija ocito nije spremna trenutno. Vec se i za iPhone spekulira da imaju istu ideju, ali da ce tesko doci do implementacije prije predstavljanja novog uredaja. I tu gdje sad je, tu im je jedino ostalo mjesta za smjestiti ga :)…mogli su pozuriti, staviti ispod stakla, ali nisu si htjeli jos jedan flop priustiti 🙂

 • alexxx

  Ma da ali…Zašto ga stavit na navodno tako lošem mjestu? Ako već nisu imali vremena za kvalitetnije rješenje,zašto ga ne centrirati ispod kamere i ići na sigurno? Možda se u praksi ispostavi da je ipak dobro stavljen,tko zna…Živi bili pa vidjeli…

 • Đuro Drljača

  Vadio sam i ja moj MI5, i držao na stolu, ali više ne.Udaviše me ljudi – jao koji je to, al je lep. Pa još kad im kažem Xiaomi, a oni nikad čuli, pa objašnjavaj…

 • Kmica

  Ja otkad imam note 3 nemogu sjedit u farmericama u kafiću tako da moram izvadit mob.

  P.S.
  Još sam iz bosne i bmw vozim. Jedino da onu neku guči torbicu oko vrata stavim i u njoj mob držim.

 • Kmica

  Potvrđujem, evo imam Mate9 ali sam 50% vremena na Note4 i da ima normalan otisak prsta nebi Mate9 ni uzimao. Ekran je neusporediv. Ona “koža” iza i dalje najbolje rješenje pozadine ikad.

 • Kmica

  Ja ne vjerujem da su to napravili, promašaj desetljeća. Kažiprst desne ruke stoji nazad pod kutem od 45° i vrh je točno ispod kamere gdje u većine stoji otisak. Spustit ga prema drugim prstima je lako ali dignut ga do mjesta gdje su ga oni stavili je nemoguće bez rizika da vam čak ispadne mob bar je tako kad ja pokušavam na svom dosegnuti to mjesto, znači morate mjenjati položaj ruke skroz ili se potpomoći s drugom. O ljevorukima da ne govorim. Strašno daj bože da ovo ne ponove na Note.

 • Hari

  Imao sam obicnu 8 u ruci i mogu rec da me nicim ali apsolutno nicim nije impresionirala… Ako je danas poanta imat daljinski u ruci onda je s8 pravi izbor…ekran ja vec godinu dana ne vidim razliku izmedu ekrana svi top modeli imaju super ekran kameru su zbrljavili bateriju isto senzore isto cak i taj ekran kad gledas nesto na yt ispada smjesno tako da bas gustam kad vidim kako ce naivcibopet kupovat samsunga radi samsilunga a s druge strane Konkurencija ne spava na njuskalu se p10 nade za 3500 kn a po cemu je to on losiji od ovog za svakodnevnu uporabu s time da je baterija kamera otisak prsta dosta bolji…
  Ove godine su napravili dizajnerski mob sa jako skupom cijenom za jedan android mi svi ko da zaboravljamo da se ios na iphonu placa i zato apple moze stavit tu cijenu jer je jedini na trzistu…
  I ja sto sam koristio dosta se grijao u realracingu3..

 • Marijan Piksi

  A ja uopće ne vidim razloga za taj otisak prsta pored skena šarenice i lica. Komotno su ga mogli izbaciti.

 • Bojan

  Neki dan sam isprobao oba uredjaja. Moram se sloziti sa svime sto je Kreso napisao. Uredjaji djeluju puno manji nego sto stvarno jesu. Obican S8 mi jednostavno djeluje kao igrackica nakon svih mojih cigli koje prederiram. Na S8 mi jednostavno ne pase ta (pre)mala sirina, gdje se takodjer nedostatak iste sirine osjeti prilikom pisanja poruke posto imam malo vecu ruku. Pogotovo jer oni sami rubovi ne reagiraju na dodir pa mi samim tim i slova koja sw nalaze na rubovima tipkovnice nw reagiraju na dodir ukoliko ih se stisne previse blizu ruba. S druge strane to je opet dobra stvar jer nema vise slucajnih dodira na koje su se mnogi zalili.
  Plus model odlicno lezi u ruci ali takodjer nema dojam te velicine od 6,2″. Prije bi rekao da se radi o uredjaju od 5,5″ kako je Kreso napisao. Zasad mi je cudan taj omjer, vjerojatno bi se brzo privikao, ali meni je za preglednost i ugodan rad na mobitelu ipak bitna sirina, jer ne znaci mi puno niti 8″ visine ako je sirina mala. Jednostavno ugodnije mi je citati tekst i malove na sirem ekranu, nego da je sve usko i u 15 redova, umjesto u 10. Kao sto rekoh, vjerojatno je sve stvar navike. Ostalo sve je top i tu se nema sto za dodati. Mobitel izgleda brutalno uzivo 🙂

 • Tomaš

  Krešimir Blažev, koliko je brzo “očitanje” šarenica oka u usporedbi s čitačem otiska prsta?!? Kolika bi bila praktičnost za nekoga tko više puta posegne za mobitelom u npr. cca 10 minuta?!

 • Cipa

  Odlična recenzija i odličan mobitel nema se što prigovoriti, čista 5😁. A sad da se dotaknem po meni najveće mane ovog mobitela a to je čitač otiska prsta odnosno njegova pozicija. Možda neki nisu upoznati da je Samsung u suradnji s Synaptic (tako nekako) firmom radio na čitaču na displayu ali ga oni nisu stigli implementirati na vrijeme. Pa su ga logički prebacili na poleđinu a kad ti takvo nešto iskrsne u zadnji tren teško je naći kompromis. S obzirom na središnji položaj kamere i bljeskalice s senzorom otkucaja srca jedini po meni estetski položaj je ovaj koji i je. Ne bi baš izgledalo lijepo da je ispod kamere. Jedino rješenje bolje od ovog je ono što ima Huawei, kamera u kut središnji položaj za senzor otiska prsta.

 • Krešimir Blažev

  Ako se brzo naviknes na polozaj citaca prsta, onda je on brzi. Ocitavanje sarenice je brzo, ali zahtijeva dizanje mobitela. U tom smislu, prstom (ako senizvjezbas) mozes ga otkljucat dok ga vadis iz dzepa.

 • Ina Mišura

  Zvir od mobitela, al za sada ostajem na s7edge.
  Svak svoje pare troši di i kako želi, a neki komentari su otišli van teme, daleko.
  Pozdrav!

 • realist

  Za ljevoruke mozda problem. Za + varijantu mozda problem. No za obican S8 ne vidim nikakvih problema. Na S6 mi tu stoji heart rate monitor. Koristio ga nekoliko puta i nikad ga nisam promasio niti morao traziti. Je li na cudno mjestu. Je. Hoce li to nakon par dana prilagodbe uopce biti bitno. Ne. Je li Samsung imao sasvim druge zamisli s citacem otiska prsta – vjerojatno je. Pa je na kraju ispalo kako ispalo. Ali tako ti je to 🙂

 • Ivša

  I ja sam na s7 edge i uživam ga imati! No svakako ću posegnuti i za osmicom čim mu siđe cijena, a to treba pričekati.
  Krešimire, jedno pitanje- hoće li biti s7vss8?

 • KVragec

  Da, UI više vuče na neozbiljan i naslikan. Mene isto čude te njihove odluke oko kamere i vodootpornosti, dok, iskreno IR odašiljač i nije nešto što mi treba. Sve ostalo se slažem, uređaj stvarno super radi i nadam se da onaj njihov algoritam o učenju korisnikovih navika ima neku korist, a nije samo slovo na papiru. Lijep pozz

 • devin

  Tnx na recenziji, dobra kao i uvijek, samo par napomena; s7 i s7e su dobili sa 7.0 updateom sve te softverske fore, od optimizacije, do novog aod-a, uz vecu brzinu i fluidnost, pa cak i pametnu osjetljivost zakrivljenih rubova, na s7e vise nema slucajnih dodira. Tako da nista od toga nije ekskluziva za s8, osim opcije da se prosiri zaslon zbog formata ekrana. s7e mislim da trenutno ima najbolje trajanje baterije od svih flagshipa te klase, uvjerljivo, a promjena rezolucije (na s7e) ne utjece na trajanje baterije ni 1%, osim mozda u igrama. Isprobano, testirano.
  I da, ima nas koji edge modele nosamo okolo bez ikakve “must have” maske i sl 🙂 i dalje su u stanju “novo”.

 • Gizda

  Ako netko mora stediti 2 godine da kupi mobitel onda taj mob definitivno nije za njega. Osobno kupujem mobitel vrijednosti pola mjesečne plaće i toga se držim već koju godinu. Odličan uređaj, ali tolike novce dati za nešto što mi može ispasti svakodnevno mi je jednostavno suludo.

 • realist

  Opet impliciranje neceg samo na temelju onog sto tebi odgovara. Sto ljudi sto cudi. Kako ti znas sto je za nekog i sto nije i sto te zapravo briga u sto netko ulupa pare. Ispasti ti moze svasta. Pokvariti se moze svasta palo ili ne. Bilo skupo ili ne. Opet malo povezivanja s automobilima. Zasto bi netko kupio Mercedes, ako se i Punto moze voziti. Tako da ono sto ti osobno radis i mislis je za ukupnu sliku uopce nebitno 😊

 • wrigduo

  Jesam li ja jedini kome ne smetaju bezeli? S8 jest lijep i pila od moba, ali kao bezelless uredjaj nista posebno, i da vec sam ga iskusao u Saturnu… Ciljam ovo ljeto na sonya xz premium ili xa1 ultra(znam da je jedan admiralski brod a jedan midrange), iako imaju mesa, ali sta cu kada sam Sony fan.

 • Sunrise

  Prodajem silikonske maske i kaljena stakla za s8 i s8+ i za sve ostale samsung modele. 20 kn komad. Zainteresirani javite se na ovaj mail: huzt87@gmail.com

 • Gizda

  Auto je jedno, mobitel drugo. Ja stojim iza onoga što sam rekao. To ti je isto kao da imaš za Punto u gotovini, a odlucis se za Mercedesa pomoću kredita od 20 godina, iako je kod auta lakše opravdati veću razliku u cijeni.

 • Gizda

  Krešo, nemoj brisati komentare dok nikoga ne vrijeđaju. Možda nisu direktno vezani za temu, ali u konačnici ipak jesu. Zašto ne prodiskutirat o temi kao što je razlog kupnje uređaja ili cijena. Naprotiv, kada vidim koliko ljudi ima blokiran račun od strane operatera jer su morali imati novi uređaj, a da za to nije bilo realne potrebe, mislim da su ovakvi komentari dobrodošli.

 • Krešimir Blažev

  OK, neću brisati, ali ovo neka bude upozorenje svima da se tema ne zaspama nečijim frustracijama. Onaj kome se raspravlja o psihološkim apektima bitka mobitela od 7k kuna, modnim trendovima u Bosni ili pak smisla života, neka potraži za to prikladan portal ili forum.

 • Tomislav Matić

  Nisi. Ni meni ne smetaju iz dosta razloga. Jedino što me neugodno iznenadilo je da su uz ovakvu gadnu konkurenciju ostavili gotovo ist kameru, samo promijenili senzor. Kad pogledate druge proizvođaće za ovu cijenu je to veliki promašaj. Ne kažem da su slike Samsungove kamere loše nego da za sličnu ili nešto manju cijenu ima boljih kamera.

 • Marko Puljko

  Svugdje po internetu čitam da ljudi koji su svoj kupili u prednarudzbi dobiju neki bonus od samsunga registracijom uređaja. Gear vr, negdje čak i dex, svašta nešto ovisi od zemlje do zemlje. A kod nas apsolutno ništa? To mi je jedino nekako razočaravajuće. Naručio sam svoj još 31.3. I jedva čekam da stigne idući tjedan ali bilo bi lijepo da barem nešto daju kao bonus, bilo što

 • fabricio1

  Koji si razred…5B. Ja ne znam tko to više radi. To možda vi ispred učiteljice stavljate mobitele na stol.

 • realist

  Koliko je meni poznato jedino Tele2 dijeli bezicni punjac. Ostali najvjerojatnije nista. Ja se nadam da bude isto nesto, samo taje😊

 • fabricio1

  Nisam znao da voliš muškarce…samo naprijed. Mi te podržavamo.

 • fabricio1

  Misliš da ostali ljudi nisu čuli za internet i kineske shopping stranice.

 • fabricio1

  Svi mi koji imamo S7 ne isplati nam se prelazit na S8. Ne vidim napredak naspram S7 osim većeg ekrana. Ovo sve ostalo je u detaljima i sitnicama.
  Čekam S9 – vratit će senzor na normalno mjesto i 3rd aplikacije će iskoristit puni potencijal navedene veličine ekrana.

 • dev

  u kojem si ti desetljecu zapeo? nego sta je jedino bitno nego senzor? nemoj samo reci da gledas koliko ima mpx? ubacen je novi senzor, a njegov predhodnik u s7e je proglasen najboljom kamerom prosle godine sa svojh 12mpx, dok nije pixel izasao i nadmasio ga za punih 1%…. kakvih boljih za manju cijenu…

 • Gogo

  Samo su promijenili senzor, ajde 🙂

 • Neo

  Krešo da li si isprobao AKG slušalice, zanima me tvoj dojam o njima?

 • Sunrise

  Iznenadio bih se koliko ih ne zna. Lijepa dodatna zarada je to. A ima ih puno koji se boje narucivati pa im ja narucim da im dođe na adresu..

 • Krešimir Blažev

  Jesam i napisao sam 🙂
  Znaci zvuk je puno cisci, ali ne nuzno glasniji. Ukupan dojam odlican.

 • Marko Puljko

  U americi su ljudi iznenadno dobili neki zvučnik baš od samsunga kao iznenađenje. A navodno ako registriraju svoj uređaj i dodaju još 100$ dobiju bežicne akg slušalice, 256gb micro sd i gear vr. To sve vrijedi oko 270$!
  Inače bežični punjač imam od s7 i namjeravam koristiti isti i sa s8. Neznam zašto ovaj novi punjač toliko skuplji. Ja sam svoj platio 420kn (stojeći tip), a ovaj novi košta 620 mislim. A ne vidim neku veliku razliku osim što ovaj novi možeš dizati i spuštati a ionako bi ga stalno držao uspravno.

 • realist

  Znam za sve te pogodnosti. Mi smo jednostavno premala sredina da bi Samsung obracao pozornost na nas i dijelio nam poklone. Vecina tih pogodnosti se dobiva preko samsung shopa koji kod nas nije zastupljen. A razlika u punjacima. Pa ima jedna bitna i druga neznatna, ali ima isto utjecaja. Bitna je da novi ima dobro razredeno hladenje kako se ni pu jac ni mobitel nebi pretjerano zagrijavali. Drugi razlog je jednostavno dizajn. I ta recimo konvertibilnost.

 • Cipa

  Krešo, malo offtopic pitanje. Prije si koristio Vrijeme & radar vremenski widgets, koji ti je ovaj sad?

 • Spaceman

  Lijepa recenzija…predložio bih da stavljete ocjene npr. 88/100 ili 8.8/10..naravno ne morate uvažit, samo prijedlog 😉
  Neznam da li sam propustio koji mob a da ima wide angle kameru osim LG-a. Ali godinu dana ju Lg ima, a meni se to čini fantastična stvar..nemam Lg ali frend ima pa smo dosta slikali i baš mi je žao što nemam..super stvar i fotke baš cool ispadaju. Čudi me kako S8 nema ili P10. Cijena za S8 je visoka, ali razumljiva…oni mogu po sistemu “ako me želiš onda češ i platit” tako da sve 5 što se cijene tiće, prodavat će se sigurno…za mene preskupo, zapravo za bilo koji mob nedam više od 3 tis.

 • Krešimir Blažev

  Transparent weather and clock widget

 • Krešimir Blažev

  To ocjenjivanje je dosta nezahvalno. Nije lako odrediti kriterije da budu fer. Čak i ako ih odredimo, onda će se javljati oni kojima nisu jasni ili im ne odgovaraju pa bi rasprava krenula u krivom smjeru. Zaključili smo da je ovako bolje. Sumiraju se eventualno prednosti i nedostaci, a njihov broj nije bitan jer mogu biti individualni.

 • Tomislav Matić

  U istom desetljeću živimo. S7 Edge i S7 su imali najbolju kameru, ali ove godine se to promijenilo. I drugi su smanjili MPX. Evo ti primjer Huawei i Sony. Samsung se ove godine nije nešto previše potrudio oko kamere. Sve je to uglavnom softwareska preinaka iako je ugrađen novi senzor sličan prošlogodišnjem.

 • Bugy

  citac sarenice oka kako radi nocu

 • Krešimir Blažev

  Radi normalno

 • Ica

  Tomislav Matić ajde molim te ne pričaj gluposti, tvoje znanje o kamerama je ravno 0 s obzirom na tvoje izjave poput : ugrađen senzor sličan prošlogodišnjem . To je izjava koja spada u anale gluposti !

 • Tomislav Matić

  Što je to novo na ovom senzoru u odnosu na prošlogodišnji?

 • Maigc in the summer

  “Ako u 2 godine, ajd i godinu dana ne možeš uštediti 6 – 7 tisuća kuna za ono što te zanima onda sorry druže.”

  Druže (ideš, kakvo tituliranje na blogu o mobitelima…), ne može se uštedjeti 6-7 tisuća kuna jer troškovi života neprestano rastu, a sve ide prema tome da se svakoga podjarmi i da ga se natjera u dužničko ropstvo i na otplate svega nužnoga za život. Mobitel nije nužan za život. Pa samim time meni nikada nije nikakav prioritet. Važnije mi je imati krov nad glavom, da nisam gol i bos, da imam nešto na stolu za jesti, da mi zimi nije hladno i što je najvažnije – da sam zdrav. Sve ostalo mi je manje važno. Netko tko da 6-7 tisuća za mobitel i to svakih par mjeseci kako izađe neki novi model, ima problema sam sa sobom. Danas su mi došla 2 e-maila jednog našeg providera – nudi 960 kuna popusta u webshopu za neke mobitele. Izračunao sam da bi me srednji od tri reklamirana modela u 24 mjeseca s pretplatom koštao oko 6300 kuna. Samo sam se se nasmijao i dalje nisam ništa gledao.

 • Mario Zovko

  Gledao sam do sada 7-8 drop testova i uvijek je puklo staklo kada padne na tvrdu podlogu sam cca 1m visine. Mislim da se za te pare ne isplati sekirati jer pogledajte cijenu mobitela a amoled ekrani su pre-pre skupi. Naravno postoji mogucnost mjenjanja samo stakla al da vise nije to ‘to’. Mislim da je taj drop test jako bitna stavka a bojim se da je tu ovaj model dosta zakazao

 • daki

  Otkad su krenule objave slike od S8 po netu, nisam bio impresioniran.
  Ni onda a ni sada kada je mob eto vec na testu i uskoro u prodaji.
  K tomu, skuplji je od sedmice, a ostao je na 4GB RAM-a.
  Koliko god da neki rekli da vise ni ne treba,ali u slucaju kad ides dati hrpu para za premium smartphone, onda ocekujem da to i opravda cijenu.
  Zbog toga ove godine ocito Samsung preskacem, S8 se cini kao S6 koji je imao djecje bolesti koje je S7 popravio, pa će biti rješeno na S9, koji bi mogao biti jeftiniji kao i S7 za razliku od S6.
  Mislim,rađe ću kupiti Huawei P10plus, jer osim što ima 6GB RAM-a, puno vise piksela od Samsunga,koji ih je opet ostavio na 12mpx, Huawei cak ima i home tipku, a to je ono po cemu je sedam geeracija samsung bio poznat, i onda to maknu.
  Nikako nisam zaluđen osmicom,niti me icemu privlaci,cak ni predstavljanje nije bilo bog zna što, jedino šta mi se svidjelo je onaj uređaj u koji umetne mob i onda imaš računalo,sad sam vec i zaboravio kako se zove,

 • Mali

  Nije tebi lako, samo se smiri sve će biti u redu!

 • Shadow223

  Sony ima najbolji dizajn, tu nema rasprave. Zna se dobro da su nagrade za dizajn uvijek rezervirane za njih. Ovo pogotovo vrijedi za Xperiu XA(osobno ga koristim) , kao da se iz svemira spustio haha.

 • Daki

  Sta mi nije lako?

 • Bojan Radovanović

  svaka cast, odradili ste punu recenziju prije mnogih stranih stranica o mobilnim uredjajima….svi imaju neke “hands on” recenzije, ali niko nije kao vi. tek po koji youtube kanal ima nesto ozbiljnije,ali nista kompletno i opsirno.
  Santa Domenica, bravo za ovu super brzu nabavku i ustupanje uredjaja za recenziju, i hvala u ime nas koje zanima taj uredjaj.
  inace, (pred)narucio sam manji uredjaj, jer mi je ovo jednostavno pre veliko, kako za ruke, tako i dzepove, a jedina mana bi mu mogla biti baterija (Edge ekran i polozaj otiska prsta cu ekako prezaliti)… bar mi se tako cini iz vase recenzije.
  za koji dan mi stize, pa cemo vidjeti…jedno je sigurno, ovaj telefon ce biti lako i prodati kao rabljeni…a za koji mjesec dolazi i Nokia sa modelima 8 i 9, pa ko zna…

 • Bojan Radovanović

  vidi, neko i zaradi taj novac…a i nije da se mobitel placen 6000kn nakon 2 mjeca baci, da bi se kupio dugi. vrlo je lako prodati ovako nesto za cijenu prilicno slicnu kupovnoj.
  pa i da izgubis 1000kn, pa svakih 6mj kupis drugi…da kupis jednog kineza za 3000kn, bacio si sve do posljednje kune i izgubio jos vise, jer to neces nikome moci prodati. (svaka cast pojedincima koji znaju uvaliti sve i svasta, ali vecina ce takve uredjaje ostaviti u ladici i nikad vise ne izvaditi kad jednom kupi drugog)

 • Bojan Radovanović

  A zasto je auto jedno, a mobitel drugo?
  To je samo tvoje glediste…mene recimo cudi kada vidim neke za koje znam da gotovo nemaju sta jesti, a voze auto iz vise klase…jer ih je sramota da ih vide u Daciji. Pa ce mnogi, rekao bih i vecina, radije kupiti makar 10 godina staru E klasu i plakati kad trebaju kod mehanicara. Samo da bi imali auto koji je nekad bio kvalitetan i dobar ce uzeti kredit koji ce jedva vracati, a za Dacijom (samo primjer, moze tu stati i taj Punto) se nece ni okreniti.

  Mene recimo auti ne zanimaju, pa sam kupio najeftiniji a za koji mislim da je dobar. I rata kredita me kosta 1/5 od cijene koju dajem za mobitel. (samo da napomenem da nisam u HR, zdrav sam, radim i zaradjujem, pa me cijene kako ovog, tako i drugih mobitela ne uzbudjuju)

 • Majan23

  Odlična recenzija, odličan mob. Što se otiska prsta tiče meni bi odgovarao desni čošak jer mi je mali prst primarni.

 • Mustrashh

  Po cemu si zakljucio da volim muskarce? ^^

 • Bojan Radovanović

  i ja sam se dvoumio upravo izmedju ova dva uredjaja…odlucio sam se za S8, ali moram reci da ravni ekran i rubove oko njega P10-ke smatram velikim plusem, bar sa sigurnosne strane, jer nema sanse da rubovi S8 izdrze pad na beton. a kakva korist od lijepesg designa ako ga moras sakriti fotrolom!?
  s8 sam narucio zbog odlicne ponude od strane operatera(500€), a toliko, zapravo malo vise bi me kostao i p10 kao slobodan uredjaj.

 • Bojan Radovanović

  Marijane, ocito ne nosis naocale 😉

 • Bojan Radovanović

  iako bi se slozio sa tobom za veci dio teksta, ipak moram reci da nije ok usporedjivat cijene sa njuskala i uredjaja u predprodaji….bit ce i ovaj na njuskalu uskoro.
  a ocekujem i veliki broj ovih plus verzija na ebay-u, kad ljudi napokon shvate koliko je to veliki uredjaj, jer ga vecina narucuje bez da su ga imali prilike osijetiti.

 • Bojan Radovanović

  to rijesenje se i meni najvise svidja, no tada bi mnogi rekli da samsung opet kopira iPhone 🙂

  ali mislim da mjesto citaca nikako nije deal breaker.
  bar meni, jer ja svoj otisak ostavljam jedino policiji.

 • Bojan Radovanović

  ti se stvarno mislis spustiti na taj nivo da raspravljas sa Icom?
  tu “borbu” ne mozes dobiti…samo ignore, jer neikusan si da bi isao toliko nisko kao on, pa vredjao na osobnom nivou. a on je fanboy kojem misljenje neces promijeniti ni da imas argumente.

 • Bojan Radovanović

  u kojoj jos zemlji se dobija poklon osim u USA i J.Koreji?
  ja nisam naisao na takvu informaciju…a isao sam i pitati lokalni samsung….nije da mi treba poklon,ali bih rado kupio onaj paket koji ameri dobijaju za 99$.

 • Bojan Radovanović

  mislim da ti je razmisljanje logicno…nije ni Samsung ciljao da prodaje 8-cu vlasnicima 7ce.
  naravno, bilo bi im drago da uvale svima, ali i oni znaju da je realno da vecina kupaca uredjaj mjenjaju na svake 2 godine (pogotovo na trzistima koja su njima bitna – USA, J.Koreja i EU, gdije vecina prodaje ide preko mobilnih operatera, uz ugovore.
  ni do sada nije bilo nekoga preteranog smisla nadogradjivati npr s6 sa s7.
  ono, ko voli…neka mu, ali ne dobija se sa tehnoloske strane puno.
  a na svake 2 godine se razlika vec vidi.
  e sad, o kakvim djecim bolestima si pricao, to vec ne znam….s6 u odnosu na s5 je bio zvijer. mozda ti se ne svidja sto nije bio vodootporan, sto je baterija nedostupna korisniku za izmjenu…ali ponesto je i namjerno ostavljeno, kako bi s7 imao “nesto novo”. bas kao sto ce Note8 recimo u odnosu na S8+ imati olovku i citac otiska prsta ispod ekrana (bas ispod, ne kao zasebnu Home tipku na koju si ti navikao, jer za nju vise nema mjesta…a design ide dalje, nema vracanja bazela).

 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.  [ U redu ]