Samsung Gear S – Recenzija

Samsung Gear S - Recenzija

Moram priznati da mi se dosadašnji pametni satovi koji su stigli na tržište uopće nisu svidjeli, a razlozi su svakojaki. Prvi koji mi je, kao i većini, napokon zapeo za oko bila je Motorola Moto 360, no njoj i svim ostalima nešto je nedostajalo –  mogućnost korištenja telefonskih poziva, što je naravno, subjektivan stav.

Kad je Samsung nedavno predstavio Gear S, odmah sam se sjetio djetinjstva i SF serije Blejkova sedmorka (Blake’s Seven), koja se na TV-u prikazivala ranih osamdesetih i u kojoj su za komunikaciju na daljinu korišteni satovi. Djeca iz tog doba su se, uz Tihog i Prlu, dugo igrala Blejka i njegovih avantura te maštala o satu preko kojeg mogu međusobno komunicirati.

30-ak godina kasnije, snovi su nam se ispunili, a kako se posada Blejkovog broda provela na prvom putovanju, pročitajte u nastavku teksta nakon kojeg slijedi i video recenzija.

teleport

Uvod

Pametni satovi su s nama već neko vrijeme i do sada ste na našim stranicama mogli pročitati dva osvrta/recenzije ovih napravica, Samsung Gear 2 Neo i Motorola Moto 360. Prvi je pokretan Tizen operativnim sustavom, dok je drugi stigao nešto kasnije, tj. kad je Google već bio izbacio Android Wear. U međuvremenu smo vidjeli da su i drugi proizvođači počeli predstavljati vlastite satove temeljene za raznim operativnim sustavima, no sve ih karakterizira to što za rad moraju biti povezani sa smartfonom ili tabletom.

No ipak, Samsung je otišao korak dalje i predstavio model Gear S, pametni sat s utorom za (nano) SIM karticu koja mu omogućuje normalno funkcioniranje bez smartfona. Dakle Gear S može raditi kao samostalan uređaj s kojim možete primati i upućivati telefonske pozive i primati SMS poruke, ali ga istovremeno koristiti i kao svaki drugi sličan proizvod.

Prednosti

  • Zanimljiva napravica za entuzijaste željne nečeg novog
  • Mogućnost telefoniranja i korištenja SIM kartica tako da je uređaj neovisan o smartfonu
  • Koncept zakrivljenog zaslona dobro je prilagođen ruci i uređaj se doima manjim nego što uistinu jest
  • Relativno velik zaslon u odnosu na druge slične proizvode, s odličnim prikazom i oštrinom

Nedostaci

  • Ograničene mogućnosti korištenja bez smartfona
  • Još uvijek nedovoljno korisnih aplikacija u Gear trgovini
  • Potreban isključivo Samsung smartfon za inicijalno postavljanje

Kompatibilnost

Gear S radi sa sljedećim Samsungovim uređajima:

Galaxy Note 2, Note 3, Note 4, Note Edge, Note 3 Neo

Galaxy S4, S5, S3, S4 Active, Galaxy Alpha

Galaxy S4 mini, S5 mini, S3 neo, A7, A5, Mega 6.3, Mega 2

Galaxy S4 zoom, K zoom, Galaxy Grand 2

Dizajn, kućište, zaslon…

Samsung za svoj najnoviji pametni sat nije koristio “stari” četvrtasti dizajn, ali ni novi okrugli kojeg je promovirala Motorola. Gear S na neki način ide u treću dimenziju, tj. koristi četvrtasti oblik, ali istovremeno zakrivljen što je ergonomski bolje rješenje jer prirodnije leži na ruci. Naravno, ovo je izravno vezano i za njegove poveće dimenzije.

Dakako, mnogi će primijetiti njegove poveće gabarite, no ne treba zboraviti da su oni opet uvjetovani većim zaslonom koji koliko-toliko olakšava rad u odnosu na slične uređaje s manjim zaslonima. Gearov zaslon pakira dijagonalu od čitava dva inča, što je vidljivo više od Motorolinih 1,56” (u promjeru), a s druge strane opet ne izgleda toliko glomazno iz razloga što je savijen. Ova zakrivljenost ima i jednu digresiju, a to je česta potreba za dodatnim okretanjem ruke jer je pod manjim kutom nemoguće kvalitetno vidjeti sav sadržaj.

Kod zaslona spomenimo još i to da je izrađen u Super AMOLED tehnologiji, s rezolucijom od 360 x 480 točaka što daje gustoću od čitavih 300 ppi. Sve ovo osigurava izvrsnu oštrinu slike, kao i opći prikaz boja.

Kad govorimo o vanjštini, svakako treba spomenuti i pojas koji je izrađen od savitljive plastike. Sam po sebi nije loš, ali je mehanizam za namještanje veličine i otvaranje/zatvaranje mogao biti i bolji. Naime, često je potrebna dodatna snaga za učvrstiti kopču, ali kad joj “uđete u đir”, stvari će biti lakše.

Stranice: 1 2 3


 
      
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.  [ U redu ]