Samsung i Apple u 3. kvartalu zabilježili novi pad tržišnog udjela, Kinezi rastu…

up__down_arrows

Najnovije statističke podatke o prodaji smartfona u 3. kvartalu ove godine danas je iznio Gartner. Prvi na listi je i dalje Samsung sa 71 milijun isporučenih uređaja, što je osjetno manje u odnosu na isto razdoblje lani, kad je zabilježeno 83 milijuna prodanih primjeraka. Jedan od razloga za ovakav pad svakako je i povlačenje Notea 7 s tržišta. Pad prodaje je u konačnici utjecao i na pad tržišnog udjela, pa Samsung tako sada drži 19,2%, dok je lani u istom kvartalu držao 23,6% tržišta.

Drugi na listi je i dalje Apple s 43 milijuna prodanih iPhonea, što također predstavlja pad u odnosu na godinu ranije, kada je prodao 46 milijuna. Tržišni udio mu je isto tako pao, i to s 13% na 11,5%.

Tamo gdje su Samsung i Apple izgubili, profitirali su kineski proizvođači. Tako se Huawei s lanjskih 27 milijuna prodanih uređaja u 3. kvartalu popeo na 32 milijuna u ovom, a i tržišni udio mu je sa 7,7% skočio na 8,7%.

Četvrti je Oppo, kojemu je udio na tržištu s lanjskih 3,4% skočio na 6,7% ove godine, a peti BBK telecommunications, koji pod sobom, pored Oppa, drži Vivo i OnePlus brandove, ali Gartner iz nekog razloga vodi odvojenu statistiku.

q3-phone-sales-gartner

Gartner

 
      
 • Magic in the summer

  Kinezi rastu ali su i sve skuplji. Neki opravdano, a neki ne.

 • Najjstarija djeca

  Znači “ostali” su prodali više telefona nego prva petorica zajedno….

 • Krešimir Blažev

  Zato jer u Kini trenutno postoji n+1 brandova 🙂

 • Najjstarija djeca

  Čim čim više
  Tim tim bolje 🙂

 • a

  neka, neka
  ovo je bolje za nas kupce!

 • zver

  trazim ali nikak da nadjem, kolko je OnePlus prodao mobitela..

 • Krešimir Blažev

  Nisam ni ja vidio da su objavili

 • zver

  al nikad ne objavljuju, ako ima tak dobro ide prodaja trojke, pa valjda bi se pohvalili..

 • Aldo

  Mislim da u tekstu nije naglašena najveća novost: BBK sa 4. skočio na 2. mjesto i pretekao Huawei i Apple po broju prodanih mobitela. Stvarno velik skok u samo godinu dana. Krešo, ovo zadlužuje zaseban članak: s kojim je mobitelima BBK osvojio svijet. Sorry, ja znam samo za OnePlus, s ostale proizvode (Vivo, Oppo…) ne poznajem.

 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.  [ U redu ]