Samsung planira izgraditi 11 tvornica poluvodiča u SAD-u

Samsungova tvornica poluvodiča u izgradnji, Austin, Teksas

Trgovinski rat SAD-a i Kine, pandemija koronavirusa i aktualni sukob Rusije i Ukrajine uvelike su aktualizirali temu samoodrživosti i globalne povezanosti, koja je za posljedicu imala međusobnu ovisnost raznih gospodarstava različitih ideoloških stajališta i nacionalnih interesa.

I dok je to generalno vodilo većoj dostupnosti proizvoda i manjim cijenama, jedno od područja u kojem se jasno vidjela (i dalje vidi) ovisnost globalnog tržišta o grupici zemalja i posljedica koje to ima je industrija poluvodiča. Višegodišnja nestašica poluvodičkih proizvoda potaknula je EU i SAD da pokrenu inicijative za izgradnju "domaćih" tvornica poluvodiča (fabova) i tako smanje ovisnost o proizvođačima u Aziji.

U SAD-u, Samsung već gradi tvornicu vrijednu 17 milijardi dolara u Austinu (Teksas), a prema lokalnim medijama u Teksasu ih planiraju izgraditi još 11. Naime, Samsung je posalo prijedloge lokalnim vlastima za izgradnju dodatne dvije tvornice u gradu Austin i 9 tvornica u gradu Taylor. Kako takva investicija povlači porezne olakšica, procjenjuje se ako za svih 11 tvornica budu odobrene porezna olakšica da bi Samsung mogao dobiti 4,8 milijardi dolara.

Iako je to velik iznos, treba uzeti u obzir da bi ukupna investicija iznosila 192,1 milijardu dolara i otvorila 10.000 novih radnih mjesta. Doduše, rokovi izgradnje su dugi pa se tako kraj izgradnje i početak prozivodnje u nekim od tvornica očekuje najranije 2034. godine, a za neke tek 2042. godine.

via: GSMArena

izvor: Austin American-Statesman