Samsung predstavio Exynos 990 – novi čipset koji će pogoniti Galaxy S11

Samsung je danas službeno predstavio novu generaciju procesora za smartfone koji na tržište stižu sljedeće godine. Sukladno novoj eri obilježenoj dolaskom 5G mreža, Samsung je svojim čipsetima promijenio i nomenklaturu, tako da umjesto četveroznamenkastog, sada koristi troznamenkasti broj.

Tako novi procesor nosi naziv Exynos 990, a kolika je slučajnost što ima istu brojčanu oznaku kao i Huaweijev Kirin 990, prosudite sami.

Čipset je izrađen u Samsungovom 7nm procesu, a donosi i integrirani 5G modem Exynos 5123. Posebnost ovog modema je podrška za širi spektar 5G frekvencija, i jedan je od prvih koji će moći paralelno raditi na sub-6GHz spektru i milimetarskom valu. U prvom slučaju podržane su brzine downloada do 5,1 Gbps, a u drugom 7,35 Gbps.

Što se samog dizajna procesora tiče, donosi osam jezgri koje rade na tri-cluster principu. Dvije Samsungove vlastito dizajnirane jezgre rade u tandemu s dvjema Cortex-A76 jezgrama, a zajedno zadužene za najzahtjevnije zadaće, dok su za energetsku učinkovitost tu četiri Cortex-A55 jezgre.

Za grafiku je zadužen ARM Mali-G77 GPU, a u Samsungu kažu da će donijeti 20% veće performanse i uštedu na energiji. Procesor sadrži i dvostruku NPU jedinicu zaduženu za AI procese. Treba napomenuti kako ovaj procesor podržava i zaslone sa 120 Hz stopom osvježavanja.

Serijska proizvodnja novog procesora kreće početkom sljedeće godine, što znači da će biti spreman za ugradnju upravo u Galaxy S11, koji stiže u veljači ili u ožujku.

 
 

Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT