Samsung proglašen krivim za povredu Huaweijevih patentnih prava

Još jedna presuda za povredu patentnih prava pogodila je Samsung. Ovoga puta nije u pitanju Apple ni američki sudovi, već Huawei. Kineski narodni sud u Shenzhenu presudio je u korist Huaweija, nakon što je ovaj tužio Samsung za neovlašteno korištenje njegovih patenata vezanih uz 4G tehnologiju.

Pored toga, u presudi se navodi da je Samsung namjerno otezao pregovore kako bi dobio na vremenu, što implicira da je je bio svjestan da je u prekršaju. U presudi se Samsungu nalaže prekid korištenja spornih tehnologija u svojim uređajima, te da za to od Huaweija ishodi valjanu licencu.

Iako odluka kineskog suda nema učinak izvan Kine, a time ni utjecaj na prodaju Samsungovih uređaja na drugim tržištima, Samsung će se ovome vjerojatno morati prilagoditi zbog iznimno velikog kineskog tržišta koje mu čini znatan dio prodaje.

 
      
 • a

  s obzirom da se radi o kineskom sudu, koje su šanse da je on pristran, barem malo?

 • Krešimir Blažev

  Pristran ili ne, odlučuje o kineskom tržištu. Možda je i američki pristran u americi.

 • Mustrashh

  Huawei ima dosta patenata vezanih uz 4G, jer eto, time se bave. Kako su dosli do tog stadija je druga prica. Nemam pojma tko je ovdje u pravu, no vise naginjem prema Huaweiu.

  To sto je sud kineski nista ne znaci. Ovo je bila manja parnica, nista veliko. Nema potrebe za namjestanjem.

  Isto tako imas borbu u J. Korei, gdje je Apple na sudu potukao Samsunga. Da se to tako lako namjesta, vratili bi im korejci milo za drago.

  No u SAD-u je pravosudje specificno. I presuda apple vs samsung ne bi se odrazila samo na taj slucaj, vec i na sve buduce. Tzv. presedan. Tako da sudstvu stvarno nije do igrica u takvim situacijama, dapace.

  Ali sad, drugi par carapa je u tome sto se najvise isplati tuziti nekoga u nekom manjem mjestu iz Texasa, radi lokalnih zakona, i sklonosti suda da presudi u koristi kompanije koja drzi patente. Uostalom, tu je se i Apple opekao vise puta od strane patentnih trolova.

  Meni su opcenito ove vijesti iz sudnica dosadne. Svaki dan se tuzakaju, to im je dio poslovanja ocito. A 99% portala presudu prenesu samo povrsno, bez neke pozadinske price, istrazivanja patenta, itd.

  Ne kritiziram ovime mob.hr, dapace, ja bi iskreno zabranio sve takve vijesti. Osim onih ogromnih koje imaju utjecaj na samu industriju (tipa apple vs sammy).

 • omkyoz

  U pravu si definitivno sto se tice ignorisanja ovakvih informacija, ne bi trebalo pridavati znacaj istim. Svojevremeno je neka zemlja zabranila prodaju HTC mobitela nakon presude tamosnjeg suda. Sto se tice patenata, kradje dizajna, kopiranja i slicno, e u ovom polju nailazimo na slozenu situaciju, gdje slucaj da zakon nije “pokrio” sva pitanja, a razlog je tehnicko-tehnoloski napredak koji ide puno brze od donosenja zakonskih procedura, nadopuna zakona koji bi uredili jasno sta je cije u momentu patentiranja, odnosno ugradnje neke komponentne koja kao takva je vlasnistvo druge kompanije (ljute konkurencije) ili se bar osjeca kao patentni vlasnik.
  Upravo zbog svega ovoga imamo priliku svako malo procitati vijest, kompanija x tuzi kompaniju y, pa onda obratno. Kako je smart biznis postao euforicno, potrosacko ludilo, sa prilikama za brz profit, tako se i konkurenti traze u podmetanju nogu dok utrka traje.

 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.  [ U redu ]