Android

Samsung razvija kameru od 600 megapikselaPočetkom godine Yongin Park iz Samsunga najavio je da Samsung razvija senzor kamere za mobilne uređaje koji će zabilježiti više detalja od ljudskog oka. Sada doznajemo da će ta kamera sadržavati impresivnih 600 megapiksela.

U posljednjih nekoliko godina kamere mobilnih uređaja su znatno većih dimenzija i zauzimaju sve veću površinu samog mobilnog uređaja, ali nam omogućuju fotografije i videa izvrsne kvalitete.  Kamere od 48, 64, pa čak i 108 megapiksela nisu nikakva šokantna novost, međutim 600 megapiksela je već pothvat.

Usporedbe radi – ljudskog oko vidi u rezoluciji koja odgovara brojci od oko  500 megapiksela. Staviti toliko piksela u jedan senzor kamere je zahtjevan i kompliciran zadatak. Morao bi biti ogromnih dimenzija zauzimajući otprilike 12% stražnje strane uređaja, te bi nastala izbočina od otprilike 22mm.

No, Samsung navodno ima rješenje za to. Inovativna ISOCELL Plus tehnologija osnažuje svaki piksel, te im daje mogućnost projiciranja izražajnih i prirodnih boja i isto tako poboljšava svjetlinu, stoga ih nije potrebno mnogo kako bi se postigla izvrsna kvaliteta fotografije.

Iako se čini kao šokantan podatak, činjenica je da su u današnje vrijeme 4K i 8K rezolucije postale već mainstream. Samsung S20 Ultra i Note 20 Ultra su već opremljeni kamerom od 108 megapiksela, stoga je realizacija ovog projekta možda čak i bliža nego nam se čini.