Samsung u prvom kvartalu zabilježio rekordni broj isporuka, a Xiaomi najveći rast

Prema predviđanjima Canalysa, u prvom kvartalu 2021. godine u svijetu je prodano ukupno 347 milijuna smartfona, što je 27% više nego u istom razdoblju lani. Samsung je zadržao prvo mjesto s 22% tržišnog udjela, ali je zabilježio i rekordni rast isporuka od 28%, budući da je isporučio ukupno 76,5 milijuna uređaja.

Drugo mjesto, prema Canalysu, drži Apple s 52,4 milijuna isporučenih iPhonea i zauzima 15% tržišnog kolača. Apple je također zabilježio rast, i to čak od 41%, a ukupne isporuke su iznosile 52,4 milijuna primjeraka.

Treći na Canalysovoj listi je Xiaomi s rastom od čak 62% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, budući da je ukupno isporučio 49 milijuna uređaja i zauzeo tržišni udio od 14%. Čini se da je upravo ova kompanija najbolje popunila rupu na tržištu uzrokovanu američkim sankcijama Huaweiju, koji se, barem ako je vjerovati Canalysu, u prvom kvartalu ove godine našao na sedmom mjestu sa samo 18,6 milijuna isporučenih uređaja. Koliko su ovi podaci točni, pokazat će uskoro i druge istraživačke kuće kao što su Gartner i Strategy Analytics.

Četvrti na listi se našao Oppo koji je također zabilježio visok rast, i to 60%, a odmah iza njega nalazi se bratski mu brand Vivo s rastom od također ogromnih 48%.

Svi ostali proizvođači zajedno isporučili su 95,9 milijuna uređaja, što predstavlja pad od 2% u odnosu na lanjski prvi kvartal. Ovo je također znakovito, budući da je tržišni udio svih ostalih proizvođača zajedno pao na 28%, a do prije samo godinu, dvije, iznosio je oko 40%. Ovo zapravo znači da je tržište sada manje fragmentirano, odnosno da su mnogi manji proizvođači izgubili udio i prepustili ga većim.

 
 
Najnovije recenzije

Najčitanije recenzije
Top teme

This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT