Sony Ericsson X10 mini pro Recenzija

Hardver i povezivost

Qualcomm procesor takta 600 MHZ u kombinaciji s relativno malom rezolucijom raslona odlično odrađuje i najzahtjevnije zadatke. Otvaranje slika iz galerije je praktički instantno a video isječci se otvaraju bez zastoja. Sve navedene činjenice u kombinaciji s  kapacitivnim TFT zaslonom osjetljivim na dodir ostavljaju odličan ukupni dojam. Pri direktnoj izloženosti suncu čitljivost zaslona je još uvijek dobra, odnosno puno bolja u uspoedbi s AMOLED zaslonima.

X10 mini pro radi na svim GSM i UMTS mrežama a podržan je GPRS, EDGE i HSDPA prijenos podataka. Uz najbolju volju nismo pronašli podatak o maksimalnoj HSDPA brzini prijenosa, jer ni sam proizvođač na svojim službenim straicama nije iznio taj podatak. WLAN je standardno podržan, a povezivanje s računalom se vrši putem microUSB kabela. Prilikom spajanja na računalo uređaj ponudi mogućnost punjenja baterije ili povezivanja. Nakon odabira povezivanja moguće je baratati sadržajem na telefonu i memorijskoj kartici. Povezivanje putem Bluetootha će u ovom uređaju služiti isključivo za audio dodatke jer prijenos datoteka nije podržan, što smatramo velikim nedostatkom.

Tipkovnica

Četveroredna QWERTY tipkovnica je ono čime se ovaj uređaj ističe iz ukupne mase ostalih gadgeta i zbog toga u ovoj recenziji posebnu pažnju posvećujemo upravo njoj. Kako sam osobno višegodišnji korisnik i na neki način evangelist QWERTY koncepcije dopustite mi i određenu dozu subjektivnosti. Od prvog susreta s njom 2006. godine, koristeći HTC TyTN pa sve do danas, bez QWERTY tipkovnice jednostavno ne mogu zamisliti kako radno, tako ni slobodno vrijeme. Jednom QWERTY – uvijek QWERTY.

U svojim ranim godinama QWERTY koncepcija bila je namijenjena isključivo određenoj skupini korisnika, dok danas, zahvaljujući ubrzanom razvoju mobilnog interneta ona polako ali sigurno postaje neka vrsta potrebe. Ovdje ne mislim isključivo na već ustaljene načine komunikacije kao npr. e-mail i instant messaging, već na sve veću upotrebu društvenih mreža poput Facebooka i Twittera putem mobilnih uređaja.

U slučaju X10 mini pro tipkovnica je unatoč malim dimenzijama telefona izrazito široka ako je usporedimo s istim tipkovnicama na uređajima moboblock konstrukcije, što je pokazano na priloženim slikama. Iako se prsti brzo naviknu i na uže operativno polje, širina tipkovnice na ovom uređaju ipak jamči veći komoditet. Nevjerojatno je da je šira čak i od one na pretpotopnoj Nokiji E61i koja na prvi pogled djeluje više nego glomazno. Za razliku od većine današnjih uređaja ove vrste, tipke su raspoređene tako da je između svake ostavljen po milimetar praznog prostora što rezultira potpunom odvojenošću jedne od druge čime se automatski smanjuje vjerojatnost pogrešaka pri tipkanju. Sam pritisak na tipku daje dobar odaziv i teško će se dogoditi situacija da niste sigurni jeste li je pritisnuli. Hod tipki je dovoljno kratak i omogućuje brzi prijelaz prsta s jedne na drugu.

Softver i operativni sustav

Na X10 mini pro vrti se Android 1.6 operativni sustav, a prema obećanjima iz Sony Ericssona „uskoro“ bi sva tri X10 modela trebala dobiti nadogradnju na Android 2.1. Pomalo je frustrirajuća činjenica da to još nije učinjeno. Inače, zbog ograničene veličine i smanjene rezolucije zaslona određen broj Android aplikacija na X10 mini i X10 mini pro jednostavno neće raditi, kao ni toliko željeni multitouch za koji još dan danas nismo sigurni da li će nakon nadogradnje raditi i na starijem bratu X10.

Kao punokrvni Android, prilikom prvog uključenja uređaj nudi definiranje Google/Gmail  računa koji će se koristiti za sinkronizaciju kontakta, mailova, kalendara i korištenje Google Talka. Također je moguće definirati Facebook i Twitter račune te ih koristiti kao zadane prilikom korištenja istoimenih aplikacija i/ili za dijeljenje multimedijskih sadržaja putem njih.

Stranice: 1 2 3 4 5


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT