Sony Xperia L - RecenzijaSony još nije potrošio cijelu abecedu na imena svojih smartfona, no kako je krenulo, to bi se moglo dogoditi do kraja godine. Doprinos tome svakako daje i model s kojim smo se družili proteklih desetak dana, a nosi naziv Sony Xperia L. Radi je o još jednom uređaju donje srednje cjenovne kategorije, no dimenzijama, dizajnom i mogućnostima definitivno želi ući u klasu iznad. Opis uređaja i dojmove pročitajte u nastavku.

Osnovne karakteristike


Dimenzije: 128,7 x 65 x 9,7 mm

Masa: 137 grama

Zaslon: 4,3” TFT-LCD, 854 x 480, 228 ppi

SoC: Qualcomm Snapdragon MSM8230

CPU: 2x 1 GHz

GPU: Adreno 305

RAM: 1 GB

Interna memorija: 8 GB (dostupno 5,5 GB)

Utor za MicroSD memorijske kartice do 32 GB

SIM: Mini SIM

Povezivanje: WiFi 802.11 a/b/g/n, WiFi Hotspot, WiFi direct, NFC, DLNA

3G: HSPA+ 21/5,8 mbps

4G: -

OS: Android 4.1 Jelly Bean

Kamera: 8 MP/720p

Prednja kamera: VGA

FM Radio s RDS-om

Baterija: 1750 mAh

Prednosti


Dobar dizajn

Solidan hardver

Cijena

Nedostaci


TFT zaslon ima manje kutove vidljivosti

Ne snima 1080p video

Dizajn kućište i ergonomija
   

Sony Xperia L još je jedan uređaj s karakterističnom negativnom zakrivljenošću pozadine, tj. poklopca baterije, poznate još s modela Xperia Arc. Ovakav koncept kućišta uređaju daje određenu dozu elegancije i kako se čini, prihvaćen je od velikog broja kupaca. Isto tako, Sony Xperia L oblikom podsjeća na manji model Xperia E i zapravo izgleda kao njegova uvećana verzija.

Kućište je, kao i kod većine modela ovog cjenovnog ranga, izrađeno iz plastike. Općenito, ova plastika ne izgleda jeftino, a kromirani rub oko cijelog kućišta daje izvjesnu dozu elegancije. Poleđina je “gumirana” i sprečava klizanje iz ruku, ali je i sam osjećaj držanja u ruci zbog toga ugodniji. Prednji dio kućišta, odnosno onaj manji dio oko zaslona, izrađen je od nešto sjajnije plastike, ali ukupan izgled time nije narušen.

  Usporedba s Xperijom Z: Sve fizičke tipke su smještene na desnom boku i nije ih problem napipati, a pritisak je ugodan i responzivan. Nakon što je okrugla tipka za uključivanje doživjela premijeru na modelu Xperia Z, postala je obavezan hardverski dio na mnogim novim Sonyjevim modelima pa tako i na ovom. Iznad nje se nalazi dvodijelna tipka za podešavanje glasnoće, a ispod fizička tipka za kameru.

Ukupan dojam kada uređaj leži u ruci je izvrstan, kućište djeluje čvrsto, a spomenuta zakrivljenost poklopca baterije doprinosi eleganciji i ugodnom rukovanju. Budući da je 4,3” zaslon na granici ugodne manipulacije jednom rukom, Xperiju L će cijeniti upravo oni koji veće zaslone smatraju nezgrapnima i nepotrebnima.

Zaslon


4,3” zaslon Xperije L izrađen je u TFT LCD tehnologiji s rezolucijom 480 x 854 točaka, što daje gustoću od 228 ppi. Vidjeli smo da Sony u zadnje vrijeme pribjegava ugradnji TFT zaslona čak i u najskupljim modelima pa nije čudo što jednog od takvih nalazimo i ovdje. Bilo kako bilo, zaslon je općenito čitljiv i s odličnim prikazom ako ga gledate pod pravim kutom, dok će se pri većem naginjanju ta vidljivost smanjivati. Kontrast je također solidan, jedino što je izostalo je Sonyjevo BRAVIA Engine softversko poboljšanje prikaza multimedijskog sadržaja, no u praksi smo vidjeli da od toga baš i nema prevelike koristi. Vidljivost na vanjskom svjetlu isto nije najbolja, ali je u rangu većine današnjih uređaja.

Telefonija i povezivanje
Na prijem signala i kvalitetu telefonskog razgovora nemamo primjedbi. Zvuk je čist, a glasnoća prosječna. Naravno, uvijek treba imati na umu da prijem signala i kvaliteta poziva najviše ovise o mikrolikaciji, tj. o stanju infrastrukture operatera. Uređaj podržava povezivanje na 2G i 3G HSPA+ mreže s maksimalnom brzinom prijenosa podataka od 21 Mbps u downloadu i 5,8 Mbps u uploadu. Imamo i uobičajeni WiFi te sve njegove derivate kao što su WiFi hotspot, WiFi direct i DLNA za povezivanje s kompatibilnim uređajima. Tu je još Bluetooth u svojoj najnovijoj 4.0 verziji, NFC te uobičajeni načina kabelskog povezivanja s Mass storage protokolom. USB on-the-go, nažalost, nije podržan.

Kada preko USB kabela uređaj spojite na računalo prvi put, on će kroz nekoliko trenutaka sam instalirati osnovne drivere. Na zaslonu uređaja će se pojaviti i mogućnost instaliranja dodatnog Sonyjevog softvera za manipulaciju sadržajem i raznim drugim mogućnostima, no to možete i preskočiti, jer i putem Mass sotrage protokola možete vrlo jednostavno manipulirati sadržajem.

Operativni sustav, sučelje i performanse


Kao i svi ovogodišnji modeli iz Sonyja, Xperia L dolazi s Androidom 4.1 Jelly Bean i uobičajenom Soynjevom nadogradnjom sučelja. Za one koji ne znaju, ova verzija Androida donosi tzv. Project Butter koji olakšava iscrtavanje sučelja i time njegov rad čini fluidnijim. Možemo reći da je na Xperiji L ova fluidnost na visokoj razini, premda se osjeti minorna razlika u odnosu na top model Xperiju Z, pokretanu četverojezgrenim procesorom i s dvostruko više RAM-a. Xperia L sa svojim dvojezgrenim procesorom i 1 GB RAM-a svakako će zadovoljiti prosječno zahtjevnog korisnika, tj. omogućit će sasvim solidno korisničko iskustvo.

Što se samog sučelja tiče, sustav nudi uobičajen Android koncept početnih zaslona s dodavanjem prečica aplikacija, mapa i widgeta. Izbornik s aplikacijama i widgetima ima mogućnost razvrstavanja stavki po vlastitom redoslijedu, abecednim redom, najčešće korišteno i nedavno instalirano.

Polje s obavijestima, koje se krije ispod trake s indikatorima, sadrži uobičajene prečice prema često korištenim postavkama i detalje obavijesti koje dolaze s Jelly Bean verzijom Androida. Jedan takav primjer je instantni odgovor na mail izravno iz obavijesti, tj. dok još nije potpuno otvoren.Sonyjevi Androidi dolaze s nekolicinom widgeta iz vlastite ponude pa tako imamo karakteristične prečice prema postavkama, Walkman widget i one namijenjene društvenim mrežama. Kritika ide na račun nemogućnosti automatske prilagodbe veličine widgeta, iako je ta mogućnost u Androidu 4.1 općenito podržana.

Ovdje svakako treba reći da Sony od nedavno koristi Googleov koncept softverskih tipki koje su smještene na donjem dijelu za slona u crnoj traci. Ovakav način je zgodan jer izbacuje iz upotrebe fizičke ili kapacitivne tipke ispod zaslona, dok s druge strane smanjuje iskoristivu površinu zaslona za prikaz sadržaja. Iznimka je galerija s fotografijama i reprodukcija videa jer se u tom slučaju spomenuta traka zajedno s tipkama povuče.

Internet


Za razliku od mnogih novijih Androida, koji dolaze s dva web preglednika, Sony Xperia L ima samo jednog i to - Google Chrome. Izostavljanjem standardnog web preglednika nije izazvana nikakva šteta, dapače, jer i mnogi drugi noviji uređaji dolaze samo s Chromeom koji je izrazito brz. Chrome nudi i širok spektar mogućnosti sinkronizacije s Chromeom na računalu, a praktički jedini nedostatak je izostanak podrška za Flash koji inače nestaje s mobilnih uređaja.

Multimedija
Sony Xperia L još je jedan model koji dolazi s novom koncepcijom galerije fotografije i videa, tj. Albuma. Razdijeljen je u dva taba od kojih prvi prikazuje slike razvrstane po vremenu nastajanja, dok drugi prikazuje albume organizirane po mapama koje mobu biti i online (Facebook, Pisaca...). Prikaz malih sličica u tabu “slike” koncipiran je tako da ih gestom štipanja povećavate ili smanjujete i što su sličice manje, to ih više stane na zaslon. Ostale mogućnosti su više-manje poznate, znači, nude se uobičajene mogućnosti podjele sadržaja na društvenim mrežama i raznim cloud servisima te slanje mailom i MMS-om. Imamo i jednostavan uređivač fotografija s mogućnostima rotacije i izrezivanja.

Reprodukcija videa može se pokrenuti izravno iz galerije, ali postoji i posebna aplikacija Filmovi. Uređaj je bez problema reproducirao većinu DivX i MKV datoteka, ali je i ovdje izostala podrška za inače problematični AC3 audio codec pa su takvi filmovi reproducirani bez zvuka. U tom slučaju je potrebno potražiti alternativni video player u Google Play trgovini, a preporuka, kao i svaki put, ide za vPlayer.

Walkman, standardna aplikacija za reprodukciju glazbe na Sonyjevim smartfonima, prisutan je i na Xperiji L te je vizualno bolje koncipiran od većine konkurentskih glazbenih svirača. Kvaliteta zvuka, u okvirima vanjskog zvučnika koji je prosječne jačine, je vrlo dobra, dok je doživljaj uz upotrebu slušalica na osjetno višoj razini.

Kamera


8 MP kamera dolazi sa sučeljem i prilično širokom spektrom mogućnosti koje smo upoznali na drugim (uglavnom skupljim) ovogodišnjim Sonyjevim modelima. Koncipirano je tako da ne treba posebno prebacivati između foto i video načina, iako će za podešavanje postavki ipak trebati odabrati videokameru ili “normalni” način. Od ostalih mogućnosti spomenimo još i izbor efekata, panoramu, odabir scene, prednju kameru koja također snima video, a u glavnom izborniku možemo odabrati i HDR način te postavke bljeskalice.

Ulaskom u postavke kamere možemo odabrati veličine slike: 8 MP, 5 MP, 2 MP(4:3), 2 MP (16:9) i VGA. Tu je još i samookidač, snimanje predmeta u pokretu, podešavanje ekspozicije, način fokusiranja, balans bijele boje, ISO osjetljivost, mjerenje svjetlosti, digitalna stabilizacija i geooznačavanje. Cijeli doživljaj fotografiranja upotpunjava fizička tipka za kameru s dvostrukim hodom (fokusiranje, okidanje).

Kod video snimanja prisutne su više-manje iste mogućnosti, a najveća rezolucija snimanja je 720p.

Kvaliteta fotografija je na prilično dobroj razini i možemo reći da se radi o jednoj od boljih kamera na uređajima u ovom cjenovnom rangu. Fotografije na vanjskom svjetlu su pune detalja, s vjernim prikazom boja, a niti u slabijim svjetlosnim uvjetima ne zaostaju puno.


Baterija


Sony Xperia L dolazi s baterijom kapaciteta 1730 mAh i ne donosi nikakva posebna iznenađenja. Baterija će jednim normalnim načinom korištenja osigurati jedan cijeli dan neprekidnog rada, kao što je na Androidima ove veličine zaslona i uobičajeno. Naravno, ako isključite automatsku sinkronizaciju i na internet se spajate povremeno, nešto energije ćete uštedjeti, ali ne očekujte da se autonomija udvostruči jer u ovakvom režimu može potrajati tek nešto više od jednog dana. Dodatne uštede možete postići prebacivanjem rada na 2G mrežu.

Zaključak


S obzirom na zaista velik broj Sonyjevih modela izbačenih na tržište u zadnjih godinu dana, nismo sigurni je li ovaj model pametno nazivati bilo čijim nasljednikom. Dizajnom donekle podsjeća na Xperiju J, od koje je hardverski ipak vidljivo jači, ali je vremenska razlika koja ih dijeli relativno mala. Mogli bismo ga nazvati svojevrsnim nasljednikom i Xperije U, od koje ima osjetno veći zaslon ili Xperije P koja ipak ima malo veću rezoluciju i gustoću točaka.

Bilo kako bilo, Sony Xperia L je kompromis između relativno dobrih karakteristika modernog smartfona i razumne cijene. Radi se o prilično dobrom omjeru uloženog i dobivenog jer za 2000 kuna nudi solidan hardver, 4,3” zaslon, dobar dizajn i prilično kvalitetnu kameru, barem kada je fotografija u pitanju. Zadovoljit će svakog prosječnog korisnika, a možda čak i one malo zahtjevnije koji ipak ne žele plaćati više.