Sony Xperia L – Recenzija

Zaslon

4,3” zaslon Xperije L izrađen je u TFT LCD tehnologiji s rezolucijom 480 x 854 točaka, što daje gustoću od 228 ppi. Vidjeli smo da Sony u zadnje vrijeme pribjegava ugradnji TFT zaslona čak i u najskupljim modelima pa nije čudo što jednog od takvih nalazimo i ovdje. Bilo kako bilo, zaslon je općenito čitljiv i s odličnim prikazom ako ga gledate pod pravim kutom, dok će se pri većem naginjanju ta vidljivost smanjivati. Kontrast je također solidan, jedino što je izostalo je Sonyjevo BRAVIA Engine softversko poboljšanje prikaza multimedijskog sadržaja, no u praksi smo vidjeli da od toga baš i nema prevelike koristi. Vidljivost na vanjskom svjetlu isto nije najbolja, ali je u rangu većine današnjih uređaja.

Telefonija i povezivanje

Na prijem signala i kvalitetu telefonskog razgovora nemamo primjedbi. Zvuk je čist, a glasnoća prosječna. Naravno, uvijek treba imati na umu da prijem signala i kvaliteta poziva najviše ovise o mikrolikaciji, tj. o stanju infrastrukture operatera. Uređaj podržava povezivanje na 2G i 3G HSPA+ mreže s maksimalnom brzinom prijenosa podataka od 21 Mbps u downloadu i 5,8 Mbps u uploadu. Imamo i uobičajeni WiFi te sve njegove derivate kao što su WiFi hotspot, WiFi direct i DLNA za povezivanje s kompatibilnim uređajima. Tu je još Bluetooth u svojoj najnovijoj 4.0 verziji, NFC te uobičajeni načina kabelskog povezivanja s Mass storage protokolom. USB on-the-go, nažalost, nije podržan.

Kada preko USB kabela uređaj spojite na računalo prvi put, on će kroz nekoliko trenutaka sam instalirati osnovne drivere. Na zaslonu uređaja će se pojaviti i mogućnost instaliranja dodatnog Sonyjevog softvera za manipulaciju sadržajem i raznim drugim mogućnostima, no to možete i preskočiti, jer i putem Mass sotrage protokola možete vrlo jednostavno manipulirati sadržajem.

Operativni sustav, sučelje i performanse

Kao i svi ovogodišnji modeli iz Sonyja, Xperia L dolazi s Androidom 4.1 Jelly Bean i uobičajenom Soynjevom nadogradnjom sučelja. Za one koji ne znaju, ova verzija Androida donosi tzv. Project Butter koji olakšava iscrtavanje sučelja i time njegov rad čini fluidnijim. Možemo reći da je na Xperiji L ova fluidnost na visokoj razini, premda se osjeti minorna razlika u odnosu na top model Xperiju Z, pokretanu četverojezgrenim procesorom i s dvostruko više RAM-a. Xperia L sa svojim dvojezgrenim procesorom i 1 GB RAM-a svakako će zadovoljiti prosječno zahtjevnog korisnika, tj. omogućit će sasvim solidno korisničko iskustvo.

Što se samog sučelja tiče, sustav nudi uobičajen Android koncept početnih zaslona s dodavanjem prečica aplikacija, mapa i widgeta. Izbornik s aplikacijama i widgetima ima mogućnost razvrstavanja stavki po vlastitom redoslijedu, abecednim redom, najčešće korišteno i nedavno instalirano.

Polje s obavijestima, koje se krije ispod trake s indikatorima, sadrži uobičajene prečice prema često korištenim postavkama i detalje obavijesti koje dolaze s Jelly Bean verzijom Androida. Jedan takav primjer je instantni odgovor na mail izravno iz obavijesti, tj. dok još nije potpuno otvoren.

Sonyjevi Androidi dolaze s nekolicinom widgeta iz vlastite ponude pa tako imamo karakteristične prečice prema postavkama, Walkman widget i one namijenjene društvenim mrežama. Kritika ide na račun nemogućnosti automatske prilagodbe veličine widgeta, iako je ta mogućnost u Androidu 4.1 općenito podržana.

Ovdje svakako treba reći da Sony od nedavno koristi Googleov koncept softverskih tipki koje su smještene na donjem dijelu za slona u crnoj traci. Ovakav način je zgodan jer izbacuje iz upotrebe fizičke ili kapacitivne tipke ispod zaslona, dok s druge strane smanjuje iskoristivu površinu zaslona za prikaz sadržaja. Iznimka je galerija s fotografijama i reprodukcija videa jer se u tom slučaju spomenuta traka zajedno s tipkama povuče.

Internet

Za razliku od mnogih novijih Androida, koji dolaze s dva web preglednika, Sony Xperia L ima samo jednog i to – Google Chrome. Izostavljanjem standardnog web preglednika nije izazvana nikakva šteta, dapače, jer i mnogi drugi noviji uređaji dolaze samo s Chromeom koji je izrazito brz. Chrome nudi i širok spektar mogućnosti sinkronizacije s Chromeom na računalu, a praktički jedini nedostatak je izostanak podrška za Flash koji inače nestaje s mobilnih uređaja.

Stranice: 1 2 3


 
      
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT